Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο με εκδηλώσεις και κυκλοφοριακά προβλήματα

Με τη συμμετοχή 200 παιδιών τεσσάρων δημοτικών σχολείων του Βόλου που συμμετείχαν στις δράσεις για την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας στην παραλία της πόλης. Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι η μετακίνηση με εναλλακτικά μέσα όπως το ποδήλατο, αλλά και ο σεβασμός στην ελεύθερη κίνηση όλων των πολιτών και ειδικών των Ατόμων με Αναπηρία.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έκλεισε για πάνω από μία ώρα η οδός Ιάσονος από την Καρτάλη μέχρι τη Φιλελλήνων, μέσω της οποίας πραγματοποίησαν πορεία τα παιδιά με εκπαιδευτικούς και φορείς που οργάνωσαν τις σημερινές εκδηλώσεις και χωρίς τη συμμετοχή πολιτών που προτίμησαν να κινηθούν εποχούμενοι και κάτω από τις οδηγίες της Τροχαίας. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μικρή ποδηλατοδρομία αλλά και μετακίνηση με λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ όπου για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι ακόμη και στις στάσεις υπάρχουν εμπόδια για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

Για δράσεις και καινοτομίες του δήμου Βόλου στο θέμα της μετακίνησης στην πόλη έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Νατάσσα Μορφογιάννη. “Δείχνουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε” τόνισε.

Όπως επισήμανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας Κ. Καραγιάννης, ο δήμο Βόλου ανέλαβε την πρωτοβουλία σε συνεργασία με πλήθος φορέων να συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό θεσμό για την Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο». “Προσπαθούμε να κάνουμε τον Βόλο ακόμη καλύτερο δίνοντας έμφαση στα θέματα Βιώσιμης Κινητικότητας. Ο Δήμος είναι πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα, έχοντας συστήσει ομώνυμη Διεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή εκδήλωση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», την ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ, την αντιδημαρχία Πολιτισμού, την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, την Δημοτική Ενότητα Βόλου, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, το Αστικό ΚΤΕΛ και άλλους φορείς. Χαιρόμαστε σήμερα που υποδεχόμαστε τα χαμόγελα μικρών παιδιών, που αύριο θα συντελέσουν με την οδηγική τους συμπεριφορά και αποτρέποντας τη χρήση αυτοκινήτου και προτιμώντας εναλλακτικά τη χρήση ποδηλάτου ή αναπηρικών αμαξιδίων να μπορέσουμε σε αυτή την όμορφη πόλη να την περπατάμε, καθώς αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, όσον αφορά το περιβάλλον, την προσβασιμότητα, την υγεία και γενικά είναι το προφίλ που θέλουμε για τον Βόλο του αύριο, για να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».

Εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων

Η Ευτυχία Ναθαναήλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχειριστικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα θα πρέπει να αποτελέσει τον αρωγό για όλες τις επόμενες δράσεις μας, όπως είναι η αφύπνιση των πολιτών, των επιχειρηματιών, της διοίκησης, τη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ερευνητών. “Όλοι πρέπει να στραφούμε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας, με μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, να βελτιώσουμε τις προσβάσεις σε διάφορες θέσεις μέσα στην πόλη και να διευκολύνουμε άτομα με θέματα κινητικότητας, να διευκολύνουμε τις εμπορευματικές μεταφορές και να βελτιώσουμε τη ζωή μας με τη χρήση ποδηλάτου και άλλων εναλλακτικών δράσεων μετακίνησης”.

 

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων “Ιππόκαμπος”, Πέτρος Μπέλλος τόνισε ότι η πόλη παραμένει μη φιλική προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα. “Το βασικότερο πρόβλημα είναι η κατάληψη των ραμπών και των στάσεων στάθμευσης για ΑμεΑ. Το τελευταίο διάστημα με τον χρωματισμό των θέσεων των ΑΜΕΑ μειώνεται ο χρόνος που οι θέσεις αυτές είναι κατειλημμένες. Επιπλέον σε αρκετές υπηρεσίες η πρόσβαση είναι αδύνατη. Βήμα βήμα προχωράμε στην αρχή της προσβασιμότητας. Είναι βασικό όλοι να υιοθετήσουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
Το μήνυμα της σημερινής χρονιάς, μιλάμε για καθαρή συνεργατική και έξυπνη μετακίνηση, μια μετακίνηση που εξυπηρετεί χωρίς καμία διάκριση.

Την χωρίς σεβασμό συμπεριφορά μεγάλου αριθμού πολιτών προς τους συμπολίτες τους επισήμανε ο Βασίλης Ηλιόπουλος από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων που για άλλη μια φορά με εθελοντές μέλη της έδωσε το παρών στη σημερινή εκδήλωση.

 

 

ΠΗΓΗ

Prev Βεβαιώθηκαν τα πρώτα πρόστιμα για μη τσιπαρισμένα δεσποζόμενα ζώα
Next Εργασίες συντήρησης πλατείας μπροστά από το ΚΑΠΗ Αγριάς