Η αρχαία κεραμική στα Δημοτικά Σχολεία της Σκιάθου

Στην τέχνη της αρχαίας κεραμικής μυήθηκαν οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, μέσα από τη Μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η Μουσειοσκευή ‘ταξίδεψε΄στη Σκιάθο το διάστημα 8-19 Μαΐου 2017, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, μετά από σχετικό αίτημα προς το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

unnamed-6
Η Μουσειοσκευή της Αρχαίας Ελληνικής Κεραμικής περιλαμβάνει αντίγραφα αγγείων του μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού, έντυπο υλικό, διαφάνειες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία με την πολύτιμη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, βοηθούν το μαθητή να μάθει πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία, τις διάφορες τεχνικές διακόσμησης, αλλά και τα σχήματα και τις ονομασίες τους, που σχεδιάστηκαν με σκοπό να προτρέψει την ενεργή συμμετοχή στην παρουσίαση.

unnamed-5
Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού.Τα παιδιά δεν είναι απλοί θεατές εκθεμάτων. Δεν είναι επισκέπτες, ούτε ακροατές. Με τις μουσειοσκευές τα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις και αποκομίζουν ουσία και ευχάριστα ερεθίσματα. Σε αυτή τη περιήγηση, δεν έχει σημασία το «πόσα» θα δουν, αλλά ο τρόπος που θα τα δουν και το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το κάθε έκθεμα στην ψυχή και το μυαλό τους.

unnamed-7
Κάθε χρόνο περισσότερα από 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις Μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 15.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και τους Διευθυντές των Σχολείων, Δήμητρα Συκιώτου Διευθύντρια 1ου Δημοτικού και Παρασκευά Τελλίδη Διευθυντή του 2ου Δημοτικού.

ΠΗΓΗ