Η μείζων μειοψηφία Μουζακίου για τις στέγες αμιάνου – τι απαντά η Δημοτική αρχή

Οι μονοκατοικίες μια ολόκληρης συνοικίας στην πόλη του Μουζακίου καλύπτονται με πλάκες αμιάντου, επισημαίνει η Ενωτική Πρωτοβουλία Μουζακίου. Η συνοικία «Σεισμόπληκτα» κατασκευάσθηκε από τη ΜΟΜΑ το 1974 και παραχωρήθηκε σε οικογένειες της Αργιθέας που ταλαιπωρούνταν στα ορεινά από τις θεομηνίες.
«Σε κάθε οικόπεδο των 250 Μ2 κατασκευάστηκε ισόγεια οικία δύο ή τριών δωματίων, με ΠΡΟΚΑΤ και στέγη αμιάντου ΕΛΕΝΙΤ. Παρ ότι πέρασαν σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια, αρκετές στέγες παραμένουν καλυμμένες με το επικίνδυνο αυτό υλικό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την ολική απαγόρευση του αμιάντου και των προϊόντων του στην επικράτειά της από την 1η Ιανουαρίου 2005. Το πρόβλημα με τον αμίαντο οφείλεται στην αυξανόμενη συσσώρευση ινών του υλικού αυτού στους πνεύμονες, που ενδέχεται να προκαλέσει σκλήρυνση των ιστών του πνεύμονα, δηλαδή ίνωση, καρκινώματα/καρκινογένεση, όπως καρκίνο του πνεύμονα, ή μεσοθηλίωμα (σπάνια μορφή καρκίνου του υπεζωκότος). Οι ίνες που προκαλούν την ασθένεια δεν είναι ορατές με το μάτι και δημιουργούνται όταν ο αμίαντος είναι φθαρμένος. Ο άνθρωπος που θα εισπνεύσει ίνες αμιάντου δεν πρόκειται να εμφανίσει σύντομα την αρρώστια, η πορεία της ασθένειας είναι αργή, εμφανίζεται 20 μέχρι και 50 χρόνια μετά την προσβολή του από την ασθένεια.

Θεωρουμε, αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην απομάκρυνση του αμιάντου από την πόλη του Μουζακίου. Σε ερώτησή του συμβούλου μας Άρη Γκαγκά στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο λάβαμε μια αδιάφορη απάντηση από τον Δήμαρχο, πως θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά. Τονίζουμε ιδιαίτερα πως στην περιοχή λειτουργεί το 1 Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, ο παιδικός σταθμός Μουζακίου, τα νηπιαγωγεία της πόλης, η Μαθητική Εστία, το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Μουζακίου, το Λύκειο Μουζακίου, το Δασαρχείο Μουζακίου και πολλές κατοικίες και καταστήματα. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την δημόσια υγεία. ΟΦΕΙΛΕΙ ο Δήμος να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Καλούμε το Δήμαρχο Μουζακίου, για όσο διαρκεί η θητεία του, να ασχοληθεί πρωτίστως !!!!! με την επίλυση προβλημάτων του Δήμου μας».

Απάντηση του δήμου Μουζακίου

Σε απάντηση των όσων ισχυρίστηκε η μείζονα μειοψηφία σε πρόσφατο δημοσίευμά της αναφορικά με τις σκεπές αμιάντου που υπάρχουν στο συνοικισμό σεισμοπλήκτων του Μουζακίου έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Σεπτεμβίου ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γκαγκάς έθεσε το ζήτημα της αντικατάστασης των αμιαντοσκεπών στον οικισμό σεισμοπλήκτων Μουζακίου, ζητώντας όμως το θέμα να μη συζητηθεί και εξ αυτού του λόγου δεν απάντησε ο Δήμαρχος αναλυτικά.
Για ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού για το όλο θέμα έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου ανέδειξε το όλο πρόβλημα και έκανε αλλεπάλληλες επαφές με τους τότε Υπουργούς κ. κ. Σιούφα και Ταλιαδούρο και τη διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προκειμένου να εξευρεθεί λύση αντικατάστασης των στεγών.
Τελικά μετά από έντονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Μουζακίου κατορθώθηκε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου: «Αντικατάσταση αμιαντοσκεπών σε οικισμούς της Πρόνοιας στο Νομό Καρδίτσας» προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΑΠΝΑ – 2 της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως
Για το θέμα  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Μαρτίου 2010 ενημερωτική συνάντηση των κατοίκων του οικισμού των Αργιθεατών Μουζακίου στο Δημοτικό κινηματοθέατρο Μουζακίου.
Παραβρέθηκαν τότε ο Νομάρχης Φώτης Αλεξάκος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Γιώργος Κωτσός, ο τότε Δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος  Καναβός, ο τότε Πρόεδρος της Ανατολικής Αργιθέας Γιώργος Αργυρός, ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου  Αργιθεατών Κώστας Γραμμένος, η τότε Νομαρχιακή Σύμβουλος Ερμιόνη Βασιλού, ο  τότε Γενικός  Γραμματέας της Νομαρχίας Αποστόλης Γκούβης και πολλοί άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι.
Η συνάντηση είχε στόχο να ανταλλαγούν απόψεις με τους κατοίκους ώστε το ποσό του 1.000.000 ευρώ να διατεθεί με τον καλύτερο τρόπο για να επιλυθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος.
Τονίσθηκε ότι και για λόγους τήρησης της νομιμότητας και ουσίας, γιατί τα χρήματα δεν επαρκούσαν, η διάθεση των χρημάτων μπορούσε να κατευθυνθεί μόνο στην αποξήλωση των στεγών αμιάντου και στην απομάκρυνση αυτού με πιστοποιημένο συνεργείο.
Επίσης οι κάτοικοι έπρεπε να αναλάβουν οι ίδιοι την ανακατασκευή των στεγών. Στην κατεύθυνση αυτή η Νομαρχία θα βοηθούσε ώστε να ξεπεραστούν τα πολεοδομικά θέματα.
Το ποσό του 1.000.000 ευρώ επαρκούσε για 125 σπίτια από το σύνολο των 280 που υπάρχουν σε Μουζάκι και Καρδίτσα. Η πιθανή έκπτωση θα κατανέμονταν εκ νέου για να συμπεριλάβει οικίες σε δεύτερη φάση.
Μετά το διεξοδικό διάλογο αποφασίσθηκε να ζητηθεί από την Πολιτεία αύξηση του ποσού ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κατοικιών και να δοθούν άτοκα δάνεια στους ιδιοκτήτες για να  καλύψουν το κόστος ανακατασκευής των στεγών.
Τέλος, όλοι οι αρμόδιοι (Νομάρχης, Δήμαρχοι, Πρόεδροι) παρότρυναν τους κατοίκους του οικισμού να συγκεντρώσουν υπεύθυνες δηλώσεις  ότι επιθυμούν την απομάκρυνση του αμιάντου από τις σκεπές τους με δαπάνη του κράτους και την αντικατάσταση της σκεπής με δικά τους έξοδα.
Κανείς από τους κατοίκους του Μουζακίου δεν έδειξε ενδιαφέρον και ως εκ τούτου δεν προχώρησε το πρόγραμμα.
Ήδη ο Δήμος μας με νέες επιστολές προς τους αρμόδιους φορείς και τους Βουλευτές ζητά εκ νέου να αντιμετωπιστεί το θέμα και ελπίζουμε να υπάρξει θετική εξέλιξη με τη διασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

ΠΗΓΗ