Η Παλιά Ηλεκτρική Καρδίτσας θα “βαδίσει” στον 21ο αιώνα

Παλιά Ηλεκτρική Καρδίτσας. Ένα κτιριακό συγκρότημα των αρχών του 20ου αιώνα, χρόνια τώρα διεκδικεί σε πείσμα της φθοράς του χρόνου, την λειτουργική επανένταξή του στον 21ο αιώνα, ώστε να συνεχίσει να καταγράφεται στην ιστορική συλλογική μνήμη των πολιτών, αλλά αυτή τη φορά ως ένα κτίριο πολιτισμού.

Απαιτήθηκαν πολλά- πολλά χρόνια από την αρχική σύλληψη της ιδέας αναστήλωσης και επανάχρησης (πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός 1986) και μια δωρεά των αδελφών Μπρακατσούλα (300.000€ για την εκπόνηση της μελέτης) ως κτίριο πολιτιστικών δράσεων, μέχρι να φτάσουμε στην χθεσινή είδηση της ένταξης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με προϋπολογισμό 2.980.000€
Τρεις δεκαετίες οι εκάστοτε δημοτικής αρχές προσπάθησαν να το εντάξουν στα Πακέτα Ντελόρ, στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, στα ΕΣΠΑ και σε κάθε είδους εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά επί ματαίω. Ωστόσο η ανάγκη η πόλη της Καρδίτσας να αποκτήσει μια αρχιτεκτονική ταυτότητα μέσω των λιγοστών κτιρίων που διαθέτει και έχουν κατορθώσει να μείνουν όρθια στο πέρασμα των χρόνων, μαζί και η επιμονή κάποιων ανθρώπων, μας φτάνουν στο σήμερα.
Η ένταξη του έργου αναστήλωσης- επανάχρησης ως πνευματικό κέντρο, φέρνει την Παλιά Ηλεκτρική στο προσκήνιο του Ιστορικού Κέντρου της Καρδίτσας, όπου μαζί με το επίσης ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, θα δώσει νέα πνοή και θα συμπληρώσει το νοητό πολιτιστικό τετράγωνο Πινακοθήκη- Αρχαιολογικό- Παλιά Ηλεκτρική- Δημοτική Αγορά
Το χρονοδιάγραμμα έναρξης του έργου, ορίζεται περίπου στους οκτώ μήνες από τώρα, αφού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δημοπράτησης των δημοσίων έργων, θα πρέπει να τηρηθούν οι παραπάνω χρόνοι. Από κει και πέρα το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί σε χρήση έγκειται αφενός στη ροή χρηματοδότησης, και αφετέρου στον ανάδοχο- κατασκευαστή του έργου.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τη μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος της «Παλιάς Ηλεκτρικής» Καρδίτσας και μετατροπής του σε εκθεσιακό χώρο -πνευματικό κέντρο, την οποία χρηματοδότησαν εξ’ ολοκλήρου ως δωρεά τους προς το Δήμο Καρδίτσας οι αδελφοί Βασίλης και Αθανάσιος Μπρακατσούλας παρέδωσε στις 2/6 σε αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου ο κ.Αναστάσιος Βασ. Μπρακατσούλας μαζί με τις εκπροσώπους της μελετητικής ομάδας στην οποία οι δωρητές ανέθεσαν την εκπόνηση.
Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης προβλέπει ότι το συγκρότημα της Παλιάς Ηλεκτρικής που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας σε οικόπεδο επιφάνειας 1388,74 μ2, ανεγέρθηκε το 1910, αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς και συλλογικής μνήμης στην πόλη και λειτούργησε μέχρι το 1957, οπότε η επιχείρηση εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ και το οικόπεδο μαζί με τα κτίρια επέστρεψε στην κυριότητα του Δήμου.
Το συγκρότημα αποτελείται από 3 κτίρια. Το πρώτο κτίριο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Αβέρωφ και Πλαστήρα, είναι διώροφο και στεγασμένο με ξύλινη στέγη και το δεύτερο κτίριο που είναι ισόγειο και αποτελεί προσθήκη κατ΄επέκταση στη νότια πλευρά του πρώτου με κοινό μεσότοιχο, είχε αρχικά ξύλινη στέγη που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το τρίτο ισόγειο κτίσμα είναι ανεξάρτητο, βρίσκεται νότια του δεύτερου και αποτελεί κτίριο συνοδείας και δεν θα διατηρηθεί, επειδή δεν έχει αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Η συνολική επιφάνεια του πρώτου και δεύτερου κτιρίου είναι 419,15 μ2.Με την απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/14942/240 ΦΕΚ107/ΑΑΠ/04.04.2012 της Διεύθυνσης Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: «Χαρακτηρισμός ως μνημείου, του κτηριακού συγκροτήματος της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Καρδίτσας, φερόμενης ιδιοκτησίας Δήμου Καρδίτσας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας», το συγκρότημα αποτελεί ιστορικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς. Η κήρυξη αφορά όλο το κτίριο Α και το αρχικό τμήμα του κτιρίου Β. Η πρόταση αφορά τη λειτουργία του συγκροτήματος ως πολιτιστικό κέντρο- εκθεσιακό χώρο και για την καλύτερη οργάνωση και διάταξη των χώρων του συγκροτήματος θα κατασκευαστεί προσθήκη με όψη από υαλοπετάσματα που θα αποτελέσει τον χώρο υποδοχής, με διαστάσεις 6,3Χ7,1Χ8,25 μ. Επίσης θα αντιμετωπιστεί η παθογένεια των κτιρίων με κατάλληλες ενέργειες στατικής αποκατάστασης και κατασκευής στέγης για το κτίριο Β.
Το νέο πολιτιστικό κέντρο θα περιλαμβάνει μια κεντρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και δύο πολυλειτουργικές μικρότερες αίθουσες, κυλικείο, κεντρική είσοδο – foyer, χώρους διοίκησης, χώρους υγιεινής, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους κυκλοφορίας. Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου αναδεικνύεται και απελευθερώνεται με σκοπό να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος και συνδέεται με το αστικό δίκτυο πεζοδρόμων, πάρκων και πλατειών του κέντρου της πόλης. Η διαμόρφωσή του είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει το καλοκαίρι την ανάπτυξη μικρών θεατρικών και μουσικών παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών.

 

ΠΗΓΗ