Θεατρικά, χορωδίες, χορευτικά, στο «Φεστιβάλ Βιβλίου»

Το δικό τους χρώμα στην όλη διοργάνωση του «2ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου», αναμένεται να δώσουν από σήμερα στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας και για τρεις ημέρες, Σύλλογοι, σχολεία αλλά και το Ωδείο Βόλου.

 «Αναφορά στον Γκρέκο …τα σχολικά χρόνια» από το  9ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας

Το 2017 συμπληρώνονται 60 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε τη χρονιά ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη». Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού σχολείου Νέας Ιωνίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου, θα παρουσιάσουν σήμερα Παρασκευή, μετά τις 6 το απόγευμα, δρώμενα  από το πέμπτο κεφάλαιο του πεζογραφήματος «Αναφορά στον Γκρέκο» (1961), που δημοσιεύτηκε ύστερα από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.                                                             Στην πραγματικότητα, είναι η αυτοβιογραφία του συγγραφέα, πολύ χρήσιμη για να κατανοήσουμε την προσωπικότητα και το λογοτεχνικό έργο του. Ολόκληρο το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στις συχνά επώδυνες εμπειρίες του νεαρού Ν. Καζαντζάκη από το δημοτικό σχολείο, σε εποχές (τέλη του 19ου αιώνα) που οι εφαρμοζόμενες παιδαγωγικές μέθοδοι ήταν ιδιαίτερα αυταρχικές. Ειδικότερα, στα  δρώμενα  παρακολουθούμε την πρώτη του μέρα στο δημοτικό σχολείο αλλά και τις αναμνήσεις του από τις τέσσερις τάξεις από το σχολείο  της εποχής αφού τότε το δημοτικό ήταν τετρατάξιο.

Η «Κρητική Αδελφότητα Βόλου»

Το παιδικό χορευτικό τμήμα της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου το «Αρκάδι» συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου θα παρουσιάσει σήμερα Παρασκευή μετά τις 6 το απόγευμα τρεις χορούς. Συγκεκριμένα Συρτός Χανιώτικος, Πεντοζάλης και Σούστα.

Ο Χορευτικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας

Ο Χορευτικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας Βόλου ιδρύθηκε το 2012 από μια ‘’παρέα’’ νέων, της Νέας Ιωνίας. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις συνήθως με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, και διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα με έμφαση τις περιοχές Μ. Ασία – Θράκη-Καππαδοκία-Μακεδονία- Βόρεια Θράκη. Σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου, μετά τις 6 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν χοροί από την Μακεδονία (πατινάδα- συρτό- τικφέσκο-  λεβέντικο- χασαπιά) με την συνοδεία οργάνων (ζουρνά και νταούλι). Διδασκαλία χορών: Κατσάνου Κατερίνα

Μουσικοί: Ζουρνά- Νταούλι Λαυρέντης Νίτης, Κρουστά Αναστασία Λύτρα.

«Λουδοβίκος των Ανωγείων»

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του Λουδοβίκου των Ανωγείων» καθώς και μια … μουσική αναφορά στην όμορφη Κρήτη, με την μοναδική φωνή του αγαπημένου τραγουδοποιού…

Print

 

«Μια φορά κι έναν καιρό»

Το Σάββατο 8 Απριλίου

Το Σάββατο 8 Απριλίου, μετά τις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου, συναυλία με το κιθαριστικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Βόλου «ΚΙΘΑΡΩΔΗ» που αποτελείται από σπουδαστές των καθηγητών: Κατερίνα Ζουμπέκη, Μαρία Ζουμπέκη και Πάρη Θεοδωρακάκη. Τη διδασκαλία του συνόλου έχει αναλάβει η Κατερίνα Ζουμπέκη, ενώ τις μεταγραφές πραγματοποιεί ο Πάρης Θεοδωρακάκης. Το σύνολο «Κιθαρωδή» αποτελείται από τους σπουδαστές: Γερμάνη Ελένη, Γιοβάνη Μαρία, Γούναρη Φωτεινή, Γκράσσος Νίκος, Θεοδώρου Αντώνης, Κατσαμάγκα Βικτώρια, Μακρή Ζωή, Ματζιάρα Ειρήνη, Μπαράκος Απόστολος, Μπέη Μαρία, Νταγουλούδης Χρήστος, Παπαδόπουλος Θανάσης, Πολυχρονίου Μυρτώ, Σαρακατσάνος Απόστολος, Φόβου Βάσια, Φόβου Ζέττα, Χασιακού Τζώρτζια και Χριστάλη Μαριλέττα.                                                                                           Η συγκεκριμένη συναυλία έχει τον τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό» και πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι με ποικίλα ακούσματα παρουσιάζοντας έργα συνθετών, όπως: Μ. Χατζιδάκις (Μια φορά κι έναν καιρό, η μπαλάντα του ουρανού, Ε. Ρεμπούτσικα (Αλεξάνδρεια), O. Farres (Quizas), Nino Rota (Canzone arrabiata), C. Segundo (Guantamamera), Γ. Ζαμπέτας (Τι σου έκανα και με εγκατέλειψες), Δ. Σαββόπουλος (Καραγκιόζης).

Print

Βολιώτικη χορωδία- 1ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας την Κυριακή 9 Απριλίου στις 6 το απόγευμα

Το κλείσιμο του Φεστιβάλ, θα κάνει η Βολιώτικη Χορωδία -παιδικό τμήμα και η Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, που συμπράττουν σε ένα μικρό μουσικό, διαδραστικό ταξίδι, μετά τη λήξη των εργαστηρίων της μεγάλης πολιτιστικής διοργάνωσης. Μουσική Διδασκαλία- Διεύθυνση Χορωδίας: Στάσα Τζάλλα και Κατερίνα Κασσιάρα. Στο πιάνο συνοδεύει η Εύη Κανελλοπούλου.

 

 

ΠΗΓΗ