Κίνδυνος να βρεθούν στη θάλασσα μεταβυζαντινά εκκλησάκια και σπίτια στο Κάστρο Σκοπέλου

Μοιράσου το άρθρο:

Μεγάλες κατολισθήσεις σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή «Κάστρο» της Σκοπέλου λόγω της μεγάλης διάβρωσης του εδάφους διαχρονικά αλλά κυρίως λόγω των τελευταίων χιονοπτώσεων και βροχών. Ήδη ο δήμαρχος Σκοπέλου έχει επικοινωνήσει με μελετητικά γραφεία που κάνουν γεωτεχνικές μελέτες και στην πορεία θα αναζητηθεί χρηματοδότηση. Όμως οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και κινδυνεύουν με κατάρρευση τόσο βυζαντινές εκκλησίες αλλά και κατοικίες που βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, ενώ θα πρέπει να απομακρυνθούν δεκάδες άτομα.

Τουλάχιστον πέντε χρόνια απαιτούνται για να γίνει μία σωστή μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα εκτίμησε ο κ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στην πρωινή εκπομπή της ΕΤ1, κάτι που «απέλπισε» το δήμαρχο Σκοπέλου, Χρ. Βασιλούδη που μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου.

«Μιλάμε για την ωραιότερη περιοχή της Σκοπέλου που και στο παρελθόν έχει υποστεί καθιζήσεις.Το έδαφος είναι πεταλίτης, δεν είναι συμπαγής βράχος. Η εκκλησία της Παναγίας του Πύργου που είναι στο χείλος της κατολίσθησης είχε υποστεί ζημιές πριν 25 με 30 χρόνια και απαιτήθηκε να γίνουν παρεμβάσεις στήριξης στο πλαίσιο μιας μελέτης που είχε εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης αργότερα παρατηρήθηκε καθίζηση και σε άλλο σημείο και την αποκαταστήσαμε, τώρα όμως είναι πολύ μεγάλη η κατολίσθηση» επισήμανε ο κ. Βασιλούδης. Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη αλληλογραφία με το υπουργείο Πολιτισμού για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένεται κάποια απάντηση. «Είχα καλέσει και το ΙΓΜΕ και μας είχε κάνει κάποιες υποδείξεις για την συγκεκριμένη περιοχή στο παρελθόν και τώρα θα αναθέσουμε μελέτη σε ειδικό γραφείο. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν και σπίτια που κατοικούνται όλο το χρόνο, αλλά κι άλλα που χρησιμοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες ή ως ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι δεκάδες άτομα που θα πρέπει να απομακρυνθούν, γιατί κανείς πλέον δεν νοιώθει ασφαλής» επισήμανε ο κ. Βασιλούδης.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Prev Νεαρός άνδρας με γρίπη διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
Next Ανέγερση νέου κτιρίου του Γηροκομείου Βόλου με δωρεά του Χ. Τσιμά