Καλλιτεχνικός διαγωνισμός από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Μοιράσου το άρθρο:

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920-1918) προκηρύσσει καλλιτεχνικό διαγωνισμό και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε καλλιτέχνες του Βόλου και της Θεσσαλίας γενικότερα με σκοπό την φιλοτέχνηση ειδικού λογότυπου (logo) με την ευκαιρία της διοργάνωσης του  19ου Πανελληνίου Συνεδρίου των εν Ελλάδι και των Λυκείων των Ελληνίδων του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920-1918) επιλέχτηκε να αναλάβει την οργάνωση και τη διεξαγωγή του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείων των Ελληνίδων,  που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 19,20,21 και 22 Σεπτεμβρίου του 2019 (ο θεσμός  είναι διετής).  Η επιλογή ενός τέτοιου Συνεδρίου στην πόλη μας,   συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον με τη συμμετοχή 54 Παραρτημάτων από ολόκληρη την Ελλάδα και άλλων 18 του εξωτερικού (Αλεξάνδρεια, Αμβέρσα, Ατλάντα, Βοστώνη, Βρυξέλλες, Γιοχάνεσμπουργκ, Κίεβο, Λονδίνο, Λυών, Μελβούρνη, Μόναχο, Μοντεβίδεο, Παρίσι, Στοκχόλμη, Σύδνεϋ, Τσεχία, Κύπρος, Μόντρεαλ).

Το επιστημονικό θέμα του συνεδρίου είναι «παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις». Η θεματική αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι  το παραδοσιακό ένδυμα πρωταγωνιστεί δυναμικά στo σύγχρονο ενδυματολογικό στερέωμα  και  εμπνέει καθοριστικά την ελληνική και τη διεθνή μόδα. O θεματικός αυτός άξονας αναμένεται ότι θα οικοδομήσει ένα νέο διάλογο στον τομέα της παραδοσιακής φορεσιάς, την πολυσήμαντη ιδεολογική αξία της οποίας, ο  λυκειακός θεσμός υπηρετεί  σε όλη τη μακρά του  διαδρομή. Επιπλέον, θα αγγίξει πτυχές του σύγχρονου βίου, με ιδιαίτερη διάσταση στην οικονομία, στην κοινωνία, στην επιχειρηματικότητα, στις νέες καινοτόμες πρακτικές και προπαντός στις  νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Στο πλαίσιο λοιπόν της διοργάνωσης αυτής, προκηρύσσεται Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός για τη δημιουργία του λογότυπου (logo) του Συνεδρίου.  Για το σκοπό αυτό,   το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου καλεί εικαστικούς δημιουργούς (ζωγράφους, χαράκτες, γλύπτες, γραφίστες),  που δραστηριοποιούνται στο Βόλο  και την Θεσσαλία  γενικότερα,  να συμμετάσχουν στον εν λόγω διαγωνισμό, καταθέτοντας τις προτάσεις τους.

Όπως είναι φυσικό  το λογότυπο  (logo),  θα πρέπει να εκφράζει τον θεματικό άξονα  του Συνεδρίου και πρόκειται να  αποτυπωθεί σε όλο το υλικό προβολής του (banners, αφίσες,  folders, προγράμματα, έντυπο και ψηφιακό υλικό συνεδρίου, τσάντες).

Επισημαίνεται ότι  ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του λογοτύπου θεωρείται απαραίτητα  ο  παραδοσιακός ενδυματολογικός κώδικας του Νομού Μαγνησίας.  Για το λόγο αυτό στους ενδιαφερομένους θα παρέχονται από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου πληροφορίες και σχετικό ενημερωτικό υλικό. Στο  νικητή του logo αυτού θα χορηγηθεί  από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου  ειδικό βραβείο,  συνοδευόμενο από συμβολικό χρηματικό έπαθλο 500 €. Οι μακέτες όλων των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό   θα αποτελέσουν υλικό για την παρουσίαση ειδικής έκθεσης,  που θα οργανωθεί  ταυτόχρονα  με το Συνέδριο στο Βόλο και θα ενταχθεί σε αυτό ως παράλληλη εκδήλωσή του.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζεται από τους: 1. Mαίρη Μιχαηλίδου, ιστορικός τέχνης, επίτιμη Γ. Δ/ντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, (πρόεδρος) 2. Γιάννης Μιχαηλίδης, ζωγράφος-εικαστικός 3. Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός τέχνης, 4. Δημήτρης Παλιούρας, αρχιτέκτονας-επίτιμος Δ/ντής Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων –Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας 5. Ιωάννα Τερλίδου, ζωγράφος-εικαστικός.

Οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό μπορούν να αποστείλουν το ονοματεπώνυμό τους στο e-mail: [email protected].  Αμέσως μετά, θα λαμβάνουν αίτηση συμμετοχής με αναλυτικές λεπτομέρειες και τους όρους του διαγωνισμού.   Έναρξη υποβολής έργων –προτάσεων: 4 Mαρτίου με  λήξη υποβολής 3 Απριλίου 2019. Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση: Mάγδα Κουμπαρέλου, 6932416297, [email protected]

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Prev Κάηκε δωμάτιο ενός ξενώνα στο Κατηχώρι
Next Πέντε οδικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ ξεκινούν στη Μαγνησία