Καρδίτσα: Αρμονικές Δυστοπίες στη Galerie “f”

“Αρμονικές Δυστοπίες” είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του ανήσυχου Καρδιτσιώτη ζωγράφου Δημήτρη Βάλλα, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ στη Galeria «f» στην Καρδίτσα.
Ο δάσκαλος του, Θεόδωρος Πάντος είχε πει χαρακτηριστικά: «στις εκθέσεις του Βάλλα ελάτε με ένα μεγεθυντικό φακό και δείτε την πινελιά του…» μια φράση που μας θύμισε ο Αποστόλης Πίτσαβος, γνωστός Καρδιτσιώτης φιλότεχνος και συλλέκτης.
Ο Δημήτρης Βάλλας με τις “Αρμονικές Δυστοπίες”, με την αφαιρετική του ματιά, μας ταξιδεύει μεταξύ  φαντασιακού και πραγματικού, επηρεασμένος από τα στοιχεία της επικαιρότητας της ελληνικής κρίσης, ενώ μέσα από τα εκκεντρικά κοντράστ που αποτυπώνονται στους ζωγραφικούς του πίνακες, αποκαλύπτεται η ιδιαίτερη ματιά του καλλιτέχνη ως ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα.Η έκθεση “Αρμονικές Δυστοπίες” θα διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου στην Galerie “f” (Β. Τζέλλα 31 Καρδίτσα)

Ο Αποστόλης Πίτσαβος έγραψε για το Δημήτρη Βάλλα:

Ο Βάλλας επανέρχεται μετά από μακρά περίοδο με μια νέα ατομική έκθεση (η προηγούμενη είχε γίνει το 2007). Στο διάστημα όμως αυτό όχι μόνο δεν έμεινε ανενεργός αλλά φρόντιζε να κάνει αισθητή την παρουσία του συμμετέχοντας σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Καρδίτσα και την Αθήνα.

 

Παλιός μας γνώριμος και στα εικαστικά έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1981 εδώ στην Καρδίτσα και στη συνέχεια διέγραψε μια αξιόλογη και με συνέπεια πορεία εκθέτοντας έργα του και στην Αθήνα στον ιστορικό εικαστικό χώρο «ΣΥΝ» αλλά και αλλού. Κοινωνικότατος και ανήσυχος φρόντιζε πάντα τα έργα του να έχουν ποικιλομορφία θεμάτων τα οποία όμως με τη δυναμική τους να προκαλούν το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Πολύ καλός τεχνίτης χειρίζεται με αξιοσύνη όχι μόνο τα υλικά που χρησιμοποιεί αλλά κυρίως το θέμα που τον απασχολεί. Δεν αρκείται στο εύκολο αλλά τον συναρπάζει και τον παθιάζει η προσπάθεια για το αρτιότερο.


Σε προηγούμενες εκθέσεις του αυτός ο λιτός κατά τα άλλα καλλιτέχνης πλούτιζε με χρωματική αρμονία τους πίνακές του με τα τοπία αναδεικνύοντας με επάρκεια όσα η φύση μας χαρίζει και μας καλεί να διαφυλάξουμε. Αν και αποφεύγει να χαρακτηρίζει με σαφήνεια το χώρο, το νιώθουμε ταυτόχρονα πολύ οικείο και γνώριμο. Στις φιγούρες και στα πορτρέτα ξεδιπλώνεται η σχεδιαστική του ικανότητα αλλά ταυτόχρονα και η κοινωνική του ευαισθησία. Ζωγραφίζει πρόσωπα της καθημερινότητας με ένα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό τρόπο και σε καμιά περίπτωση δεν ωραιοποιεί αλλά κατορθώνει να δείχνει τη διάθεση και τα χαρακτηριστικά του μοντέλου του. Είναι έργα που έχουν τη δική τους δύναμη αλλά εκπέμπουν ταυτόχρονα και μια γοητεία. Αλλά ανήσυχος, όπως προαναφέρθηκε, ο Βάλλας δεν σταμάτησε να προβληματίζεται και να εκφράζεται με δικούς του τρόπους. Δεν τον ενδιαφέρει ο εύκολος εντυπωσιασμός αλλά να προβληματίσει και να κάνει τον καθένα μας να σταματήσει στους πίνακες του. Δεν υποτάσσεται σε φόρμες αλλά νιώθει και εκφράζεται ελεύθερα. Παλεύει με το χώρο αλλά και το χρόνο και μερικές φορές αισθάνεσαι να υπάρχει συνέχεια και μετά τα όρια του τελάρου.
Τώρα πλέον τον έχει «κατακτήσει» η αφαίρεση κι έτσι μπορεί να υπερβεί την αναπαράσταση και την ψυχρή περιγραφή και ελεύθερα να ξεδιπλώσει τις δεδομένες ικανότητες του, να εκφράσει τα συναισθήματα του και να δώσει απεικόνιση σε ένα περιβάλλον που άλλοτε το χαρακτηρίζει η ηχηρή απουσία μορφών και πραγμάτων και άλλοτε να τιθασεύσει τα έντονα και εκφραστικά σκιρτήματα.
Ο Βάλλας με την παρούσα έκθεσή του μας αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο. Ξεγυμνώνεται πραγματικά και δηλώνει ηχηρό παρόν όχι μόνο στα τοπικά εικαστικά δρώμενα αλλά ανοίγει ακόμη περισσότερο τα φτερά του.

Η τόλμη και η αποφασιστικότητα να χειριστεί χρώματα και υλικά τον οδηγεί σε έργα με προσεγμένη διάταξη και απολυτά ισορροπημένη σύνθεση. Έργα λιτά αλλά αρκούντως ατμοσφαιρικά όπου ψυχροί και θερμοί τόνοι δουλεύονται με επιμέλεια και επιδεξιότητα. Τη γαλήνη και την η ηρεμία του απόλυτου λευκού εξίσου αποτελεσματικά και επιτυχημένα διαδέχονται έντονα χρώματα. Χειρίζεται εξίσου καλά το λάδι, τα ακρυλικά και αξιοποιεί τη μικτή τεχνική.

Την ενότητα της «νέας» δουλειάς του Βάλλα μπορεί να την διαπερνάει η οπτική του αλλά και η θεώρηση των πραγμάτων από αυτόν, δίνει όμως τη δυνατότητα και είναι ανοιχτή σε άλλες αναγνώσεις και συμβολισμούς. Εξάλλου αυτό μας καλεί και ο ίδιος ο καλλιτέχνης να κάνουμε. Δεν τον ενοχλεί ούτε τον κουράζει η πρόκληση της αναζήτησης, αντίθετα τον ωθεί σε πιο συστηματική μελέτη και δουλειά και αυτό εξάλλου τον διακρίνει στη μακρόχρονη εικαστική διαδρομή του. Φιλικός, προσηνής και συνεργάσιμος συμβάλλει με άλλους Καρδιτσιώτες καλλιτέχνες στο πλαίσιο της ομάδας «Τεχνοθύρα» ώστε να πλουτίσει ο εικαστικός μας ορίζοντας.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ