Καρδίτσα- Β. Αποστόλου: Πυλώνας της ανασυγκρότησης της χώρας ο πρωτογενής τομέας

Με την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το τέλος των μνημονίων και της κρίσης, άνοιξε την τοποθέτησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, μετά την περιοδεία του σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και πριν την ημερίδα- εκδήλωση για την πορεία της κτηνοτροφίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα στο χώρο του Παυσιλύπου στην Καρδίτσα.
Ο κ. Αποστόλου εισαγωγικά υποστήριξε ότι τώρα θα πρέπει να τρέξει με πιο γοργούς ρυθμούς το κομμάτι της ανάπτυξης, ώστε η παραγωγική ανασυγκρότηση να τροχιοδρομηθεί στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας.
Αν και η Καρδίτσα είναι κυρίως γνωστή για την φυτική της παραγωγή (βαμβάκι), ωστόσο ο Υπουργός υπογράμμισε ότι εξίσου δυνατός είναι και ο τομέας της κτηνοτροφίας , αφού έχει να επιδείξει σημαντική δραστηριότητα, η οποία θα παρουσιαστεί από τον Πρωθυπουργό και στο Περιφερειακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 10-11 Οκτωβρίου στη Λάρισα.
Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο του για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη μάχη πλήρους κάλυψης της διατροφικής αλυσίδας, ώστε να εξαφανιστεί η έλλειψη προϊόντων που παρατηρείται αυτή τη στιγμή στη χώρας μας.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Αποστόλου μίλησε για δικαίωση του αγροτικού κόσμου, η οποία θα έρθει μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
ΕΦΚΑ: καταργείται αλλά με ποιο ισοδύναμο;
Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την κατάργηση του ΕΦΚΑ, ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση κατάργησής του μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά επειδή βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας δεν μας αποκάλυψε ποιο είναι το ισοδύναμο μέτρο, το οποίο θα ληφθεί.
Κόστος ζωοτροφών
Είναι αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους ζωοτροφών, καθώς είναι το νούμερο ένα καθοριστικός παράγοντας, ο οποίος αυξάνει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής. Ήδη έχουμε, τόνισε ο κ. Αποστόλου, ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βοσκήσιμων γαιών που εκτός από τα 75εκ.στρέμματα, θα ενταχθούν άμεσα άλλα 8εκ.στρέμματα ενισχύοντας τον συγκεκριμένο τομέα. Ο στόχος είναι να αντικαταστήσουμε τα εισαγόμενα προϊόντα ζωοτροφών με εγχώρια και γι αυτό μέσω της συνδεδεμένης ενισχύσαμε την παραγωγή τριφυλλιού, μηδικής , κ.λπ
Προέλευση κτηνοτροφικών προϊόντων
Η κυβέρνηση, τόνισε ο Υπουργός, είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί και συγκρούεται, έχοντας σταθερή θέση σε ότι αφορά στην υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης των προϊόντων, εκτιμώντας ότι είναι ένα βασικό σημείο προάσπισης των δικών μας προϊόντων, αλλά και αναγκαίο μέτρο για την προστασία των κτηνοτρόφων μας

Σε ότι αφορά το θέμα των τιμών, και πώς αυτές διαμορφώνονται, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι αγρότες διαμαρτύρονται, τόνισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει το Υπουργείο, ωστόσο σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις πληρωμών – σοβαρό επίσης θέμα- υπάρχει ρύθμιση η οποία ορίζει ως μέγιστο χρονικό περιθώριο τις 60 ημέρες αποπληρωμής από την ημέρα παράδοσης του αγροτικού προϊόντος.
ΕΛΓΑ : ανταποκρίνεται στο ρόλο
Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί ο ασφαλιστικός κίνδυνος και εδώ απαιτούνται κάποιες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί αναχρονιστικού ΕΛΓΑ. Ο κ. Αποστόλου ήταν κατηγορηματικός ότι σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται αναχρονιστικός ο κανονισμός, ωστόσο επιδέχεται βελτιώσεων, αναφέροντας το παράδειγμα της ασφαλιστικής κάλυψης για τις φωτιές
Διατλαντικές συμφωνίες
Οι διατλαντικές συμφωνίες δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά το σύνολο των 28 κρατών μελών και συνεπώς οι συμφωνίες αυτές είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και σκληρής μάχης . Εμείς ως ελληνικό κοινοβούλιο έχουμε συζητήσει τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις διατλαντικές συμφωνίες (CETA, TTIP,κ.λπ) σε διάφορες επιτροπές, ίσως μια φορά στην Ολομέλεια, αλλά από μόνοι μας δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε την ακύρωσή τους.

ΠΗΓΗ