Καρδίτσα: Εκδήλωση για το Ύψωμα 731 και την Απελευθέρωση της πόλης το 1943

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο του υψώματος 731 και την Απελευθέρωση της Καρδίτσας, διοργανώνεται αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στο δημοτικό κινηματοθέατρο, με τη συμμετοχή οκτώ(8) συλλόγων. Σύμφωνα, με τη σχετική ενημέρωση των διοργανωτών η συγκεκριμένη εκδήλωση για την επέτειο του νικηφόρου αγώνα στη διάρκεια της «ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ» τον Μάρτιο του 1941,στο ΥΨΩΜΑ 731 και την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ από τις δυνάμεις Κατοχής τον Μάρτιο, του 1943, έχει ως στόχο να αναδειχθούν κομμάτια της τοπικής ιστορίας, να προβληθεί η πόλη και να αποδοθεί τιμή στους ανθρώπους της Καρδίτσας.

Στην διάρκεια, δε, της εκδήλωσης θα εκφωνηθούν τα ονόματα των πεσόντων , από το νομό Καρδίτσας, αξιωματικών και στρατιωτών στον πόλεμο του 1940- 1941.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 731 ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
Η Πολιτεία, τιμώντας τους αγώνες και τη νίκη του δυτικοθεσσαλικού 5ου Συντάγματος Πεζικού κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στο ύψωμα 731 τον Μάρτιο του 1941 , καθιέρωσε, με το αρ. 128/2-9-2009 ΠΔ, την 9η Μαρτίου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.
Αλλά από ορισμένους, που ίσως δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εκείνων των γεγονότων, μπορεί να τεθεί το ερώτημα εάν υπήρξε τόσο σημαντική εκείνη η νίκη των στρατιωτών της περιοχής μας.
Η απάντηση είναι θετική γιατί η απόκρουση της μεγάλης «Εαρινής Επίθεσης» των δυνάμεων του Μουσολίνι, η οποία εκδηλώθηκε στις 9 Μαρτίου 1941, υπήρξε Η ΠΡΩΤΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΑΞΟΝΑ (τον αποτελούσαν οι δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας, της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων τους) ΣΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ που ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης και ανάγκασε τον Χίτλερ να επέμβει στα Βαλκάνια καθυστερώντας έτσι την επίθεσή του στη Ρωσία και άλλα μέτωπα
Κύριος στόχος και ο τομέας όπου εκδηλώθηκαν με την μεγαλύτερη ένταση οι επιθέσεις ήταν το ύψωμα 731. Εκεί νικήθηκαν οι δυνάμεις του Άξονα από το ηρωικό 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίον αποτελούνταν αποκλειστικά από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.
ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αλλά τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στην «Εαρινή Επίθεση» δεν ήταν τα μοναδικά που είχε ως πρωταγωνιστές τους Καρδιτσιώτες εκείνη την περίοδο, του πολέμου 1940- 41 και της Εθνικής Αντίστασης ,κατά την Κατοχή. Είχε προηγηθεί η ήττα των ιταλικών δυνάμεων ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ από το λεγόμενο απόσπασμα Δαβάκη το οποίο συγκροτούσε, το ΔΥΤΙΚΟΘΕΣΣΑΛΙΚΟ 51Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ.
– Ενώ, δύο χρόνια αργότερα, την 12η Μαρτίου 1943, η Καρδίτσα υπήρξε « Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» από τις δυνάμεις κατοχής και απετέλεσε , κατόπιν, για οκτώ μήνες « ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ».
Τα γεγονότα αυτά που αποτελούν αποτελεί μοναδικό φαινόμενο ηρωισμού, αυταπάρνησης και αποτελεσματικότητας όπου οι δυτικοθεσσαλοί του Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ έγιναν οι συνεχιστές μιας ιστορίας που θέλει τους Καρδιτσιώτεςνα διακρίνονται πάντοτε στους Απελευθερωτικούς Αγώνες.

ΠΗΓΗ

Prev Καρδίτσα: Περιπολίες από το Δασαρχείο για παράνομη υλοτόμηση
Next Βόλος: Στο Δίκτυο "Βιώσιμη πόλη" ο Δήμος Νοτίου Πηλίου