Καρδίτσα: Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρισα

Αυτό το συνέδριο γίνεται για να παραπλανηθεί ο λαός, γίνεται για να γλυκάνει η πικρή αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για όλα τα λαϊκά στρώματα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας κ. Βαγγέλης Μπούτας σε συνέντευξη τύπου φορέων, η οποία δόθηκε ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου της Λάρισας, της συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε αυτό, και της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία Αβέρωφ της Λάρισας.

Ο κ. Μπούτας τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλην αυτής του αγώνα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αιτήματα του κινήματος, ενώ μίλησε για τη μείωση συντάξεων και μισθών, για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων για τις χαμηλές τιμές και τα μέτρα που εξοντώνουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Ειδικά αναφορά έκανε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Καρδίτσα και στην απάντηση που δόθηκε για τις ανοιχτές τιμές: “η αγορά καθορίζει τις τιμές”. “Οταν έμπαινε υπουργός ο κ. Αποστόλου ήξερε πόσα θα παίρνει το μήνα; Προφανώς και το ήξερε και ειναι καθορισμένο με νόμο” είπε ο κ. Μπούτας χαρακτηριστικά, και διερωτήθηκε “ο αγρότης δεν πρέπει να ξέρει πόσα θα πάρει για την παραγωγή του; Ε αυτό, μας είπε ο κ. Αποστόλου, το καθορίζει η αγορά. Η αγορά, για την οποία προεκλογικά ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα βαράνε τα νταούλια και εκείνη θα χορεύει. Ε, τώρα η κυβέρνηση βαράει τα νταούλια και χορεύουν σε αναμμένα κάρβουνα, αγρότες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ. Η οργάνωση και ο αγώνας είναι μονόδρομος και σε αυτό το συλλαλητήριο πρέπει όλοι να δώσουμε βροντερό “παρών”, ολοκλήρωσε ο κ. Μπούτας.
Να σημειωθεί ότι δεκάδες φορείς της Καρδίτσας με ανακοινώσεις τους δηλώνουν συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΚ, αναφέρει :
«Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας καλούνε τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής μας να δώσουν αγωνιστική απάντηση στη φιέστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα από το «αναπτυξιακό συνέδριο» στη Λάρισα στις 10 και 11 Οκτώβρη.
Κανένας μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος δε πρέπει να «τσιμπήσει» στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «δίκαιης ανάπτυξης».
Αυτή η «δίκαιη ανάπτυξη» στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε ότι αφορά ειδικότερα στον αγροτικό χώρο, στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αυτή η «δίκαιη ανάπτυξη» θα είναι «μια από τα ίδια και χειρότερα». Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα μας και λιγότερες επιδοτήσεις – ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια.
Θα φέρει παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Η τραγική μείωση του εισοδήματος από τις εξευτελιστικές ή ανοιχτές τιμές, που αγκαλιάζουν το σύνολο των προϊόντων, φέρει την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά. Άλλωστε, αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Καρδίτσα στην ερώτηση περί «ανοιχτών τιμών», πως έτσι λειτουργεί η «ελεύθερη οικονομία της αγοράς».
«Ελεύθερη οικονομία της αγοράς» είναι ο μηχανισμός που επιτρέπει την  ασυδοσία μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχανιών, με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, απέναντι και στους παραγωγούς και στην λαϊκή κατανάλωση.
Άλλωστε  ζούμε καθημερινά:
–  Την άγρια φοροληστεία από την κυβέρνηση, τα υπέρογκα ασφάλιστρα σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους αγρότες, τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Όλα αυτά καλύπτουν σχεδόν το 60% του συνολικού εισοδήματος μας.
–   Το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, καθώς και η απληρωσιά (πχ καπνά)
–  Τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων σε συνδυασμό με την αύξηση τους κόστους παραγωγής, οι νέες αυξήσεις και χαράτσια που ετοιμάζουν σε ρεύμα, νερό, καύσιμα.
–   Τις καταστροφές που έχουν υποστεί καλλιέργειες με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ, δίνει ψίχουλα ως αποζημίωση στις περισσότερες περιπτώσεις,  και οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται 12-16 μήνες μετά την ζημιά.  Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν χιλιάδες συναδέλφους σε αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης των οικογενειών τους, αλλά και όλα τα έξοδα που πρέπει να κάνουν στην διάρκεια του χρόνου.
–  Τις εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών ομοειδών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας χωρίς δασμούς και σε ανταγωνισμό με τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα με τις ευλογίες και συμφωνίες που υπέγραψαν η Ε.Ε και οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της ΚΑΠ.
Οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Επιτροπές Αγώνα, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που έχει δράση και παλεύει όλο το χρόνο αναδείχνοντας προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις, μπαίνει μπροστά και πάλι στην οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης στα περί «δίκαιης ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και της διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.
Για να διατρανώσουμε, μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, την αγωνιστική μας αντίσταση στη νέα λεηλασία σε βάρος μας που προωθούν η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε όσους έχουν διάθεση να παλέψουν, με τα αιτήματα πάλης που διαμορφώσαμε το προηγούμενο διάστημα στα  μπλόκα του αγώνα. Δεν χρειάζεται απογοήτευση και μοιρολατρία, κανείς δεν είναι μόνος του, όλοι μαζί συλλογικά έχουμε την θέληση και την δύναμη να κατακτήσουμε λύσεις προς όφελος μας.
Διεκδικούμε:
• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
• Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης. Να ολοκληρωθεί η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.
  Να μην λείψει κανείς – να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στην Κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ

Prev Συλλαλητήριο συνδικάτων της Μαγνησίας έξω από το χώρο που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός
Next Με επιτυχία η ημερίδα για την διαδικτυακή ασφάλεια στην Σκιάθο