Καρδίτσα: Οι αγρότες ενισχύουν το μπλόκο της Νίκαιας

Το δρόμος προς τη Νίκαια της Λάρισας, πήραν σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι προσυγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Ιτέας, και από κει σε μορφή κομβόι, θα «στρατοπεδεύσουν» στον γνώριμο κόμβο και των παλαιότερων αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο αριθμός των τρακτέρ μέχρι αυτή την ώρα δεν μπορεί να καταμετρηθεί, αφού εκτός από τα πρώτα τρακτέρ, καθώς η ώρα θα περνάει να αυξάνεται, όπως και για όσες ημέρες οι αγρότες αποφασίσουν να μείνουν στα μπλόκα.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Καρδίτσας σε σχετική ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι η κινητοποίηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της δράσης και των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής για το στήσιμο μπλόκων σε όλη την Ελλάδα, από 23 Γενάρη.
0050035547_mpoutas-40-xronia-mploka-696x391
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας(ΕΟΑΣΚ) Βαγγέλης Μπούτας, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι «Φιλοδοξούμε και φέτος το μπλόκο της Νίκαιας να αποτελέσει το επίκεντρο των κινητοποιήσεων. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο, με δεδομένο ότι τα μέτρα που ήρθαν από τις αρχές του χρόνου και άρχισαν να εφαρμόζονται, είναι ζητήματα επιβίωσης για τη μικρομεσαία αγροτιά».
Η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΚ
– Το ασφαλιστικό ξεκινά με εισφορά 21% επί του καθαρού εισοδήματος, με την κατώτερη από φέτος να είναι τα 1044 € και το 2022 να φτάσει στα 1339 € το χρόνο, ακόμα κι αν έχεις μηδενικό εισόδημα. Έτσι, ένα μέσο καθαρό εισόδημα των 8000 €, ξεκινάει για το 2017 με εισφορά 1696 € και το 2022 καταλήγει στα 2176 € το χρόνο. Ουσιαστικά τριπλασιάζεται η εισφορά στον ΟΓΑ.
– Το φορολογικό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με την αυξημένη φορολογία στο 22%, την εισφορά αλληλεγγύης και με 100% προκαταβολή φόρου, με τον διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότης και με αμφίβολο το αφορολόγητο ποσό, με δεδομένο τον ΕΝΦΙΑ σε χωράφια, αποθήκες και σπίτια, τα εισοδήματα θα πηγαίνουν στη φορολογία και τα χαράτσια.
– Τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν με τον ΕΛΓΑ, με τις μειώσεις στις ενισχύσεις από την ΚΑΠ, με το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο- ρεύμα- εφόδια), με τις κατασχέσεις σε επιδοτήσεις –ενισχύσεις –σπίτια –χωράφια, με τις ανοιχτές τιμές και τις χαμηλές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Επιπλέον, νέα προβλήματα ταλανίζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας, που μετά τις καταστροφές στα βαμβάκια και τις άλλες καλλιέργειες με τις άκαιρες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες, οι πρόσφατες χιονοπτώσεις πλήττουν καίρια την κτηνοτροφία.
Η κυβέρνηση με την στοχευμένη προπαγάνδα που στηρίζεται σε ψεύτικα στοιχεία ή στοιχεία περασμένων ετών που δεν ισχύουν για το 2016, όπως το φορολογικό, από την μια μεριά προσπαθεί να ξεγελάσει τους αγρότες και από την άλλη να τους διασύρει ως δήθεν ευνοούμενους έναντι των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για να βάλει σε λειτουργία τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Αυτή η τακτική της κυβέρνησης δείχνει τον φόβο της για τους αγώνες μας και προσπαθεί να βάλει εμπόδια στην κοινωνική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλοι μας έχουμε κοινό εχθρό απέναντί μας, τις τράπεζες, τα μονοπώλια, τους εμποροβιομήχανους, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ.

sto-xoro-ton-kinitopoiiseon-oi-agrotes-se-trikala-kai-karditsa
Τα αιτήματα
Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς και της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους, περιλαμβάνει:
• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
• Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
• Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος και άμεση αποζημίωση από τις καταστροφές από την κακοκαιρία στους κτηνοτρόφους, στην παραγωγή, τα οπωροκηπευτικά κλπ και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

AGROTES-1-1-520x390
• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
• Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, (“πακέτο Χατζηγάκη”), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
• Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

ΠΗΓΗ

Prev ΔΕΥΑΜΒ: «Απολύθηκε ο Αντώνης Ξηρός, δεν παραιτήθηκε»
Next Μουζάκι-Καρδίτσας: Αντιδράσεις για τον ανεμολογικό ιστό στην Οξυά