Καρδίτσα: Συγκέντρωση την Πέμπτη από τους συνταξιούχους όλων των σωματείων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις του νομού Καρδίτσας, ΙΚΑ-Δημοσίου-ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ)την Πέμπτη στις 11 το πρωί στο εργατικό κέντρο, ενώ θα συμμετέχουν και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΣΣΟ. Σε συνέντευξη τύπου που δώσανε σήμερα εκπρόσωποι σωματείων των συνταξιούχων, μεταξύ άλλων επισημάνθηκε: «Σταθερά τα σωματεία μας έδωσαν και δίνουν τη μάχη ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις το συνταξιουχικό κίνημα, δίπλα στο εργατικό και λαϊκό, να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, ώστε να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις για την ανατροπή των αντεργατικών, αντισυνταξιουχικών πολιτικών. Με την πίεση που ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε να εμποδίσουμε ορισμένα αντισυνταξιουχικά μέτρα που ήθελαν οι κυβερνήσεις να επιβάλλουν νωρίτερα. Εμποδίσαμε την επιβολή του 25ευρου στα νοσοκομεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η σημερινή συγκυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί με την καταβολή κάποιων παροχών, όπως το ΔΧ για το 2016, την καταβολή διαφοράς από την παρακράτηση για την υγεία, που θα αποδοθεί σε όσους τη δικαιούνται με τον τρόπο και το χρόνο που η ίδια θα πραγματοποιήσει. Αν ο συνταξιουχικός κόσμος έπαιρνε πιο αποφασιστικά και μαζικά μέρος στους αγώνες, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν προβλέπουν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, νέα ανυπόφορη φορολογία. Στο προσχέδιο του 2018 προβλέπονται μειωμένα κονδύλια για την υγεία, τον ΕΟΠΥΥ, τα δημόσια νοσοκομεία και ιδρύματα, περιορισμός στην ιατρική και φαρμακευτική αγωγή».

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι γίνεται και πάλι μείωση του αριθμού των επισκέψεων ασθενών σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, σε μηνιάτικη βάση, «την αύξηση δηλαδή των ασθενών που θα πληρώνουν από την τσέπη τους 10ευρα και 20ευρα. Την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε ανασφάλιστους από το ταμείο του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις τσέπες των ασφαλισμένων, αντί στις δαπάνες αυτές να αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Και αυτή η κυβέρνηση κάνει «κοινωνική πολιτική» με ξένα κόλλυβα». Εγινε επίσης αναφορά στην ιδιωτικοποίηση και εμποροευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας η οποία, προχωρά με γοργά βήματα, όπως είπαν οι συνταξιούχοι, τονίζοντας μεταξύ άλλων «μετά την οικονομική, προωθούν και τη φυσική μας εξόντωση».
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:
-Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα υγείας, περίθαλψης, κατάργηση κάθε ιδιωτικοποίησης
-Αμεσα χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Κατάργηση των εισφορών για την υγεία. Τη δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
-Την επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια των απαραίτητων αναλώσιμων, φαρμάκων και άλλων.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ