Καρδίτσα: Συνέδριο για Φυτά και Βότανα

Από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα αυτή τη φορά «Φυτά και βότανα στον λαϊκό πολιτισμό και την επιστήμη», που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας, με συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Δήμος Καρδίτσας, Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων, Επιμελητήριο. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα και τους στόχους τους Συνεδρίου.

Αρχικά η Πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο Απόλλων» κ. Βάσω Κοζιού, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στόχος είναι η παρουσίαση νέων στοιχείων, που αφορούν στα αυτοφυή και καλλιεργήσιμα φυτά και βότανα και στην αξιοποίησή τους από την οικοτεχνία, τη γεωργία και τη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων, ποτών και καλλυντικών. Αναμένεται να αναδειχθούν οι θεραπευτικές ιδιότητές τους, η χρήση τους στη λαϊκή και εναλλακτική ιατρική και στις θρησκευτικές και μαγικές τελετουργίες, ο ρόλος της επιστήμης στην έρευνα και ερμηνεία αυτών, η ιαματική εμπειρία όπως αυτή μεταβιβάστηκε από σε γενιά και γενιά και πώς η λαϊκή μούσα τα ύμνησε. Σημαντικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μελετητές, λαογράφοι και ερευνητές της τοπικής ιστορίας για τρεις ημέρες θα προσπαθήσουν με τις εισηγήσεις τους να φέρουν στο φως νέα στοιχεία, τονίζοντας τη σπουδαιότητα των φυτών και των βοτάνων διαχρονικά. Ακολούθως ο κ. Ευάγγελος Αυδίκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, αναφέρθηκε στη συνεργασία του πανεπιστημίου με τον «Απόλλωνα» η οποία συνεχίζεται αδιατάρακτα και δημιουργικά με τη διοργάνωση του 6ου πανελλήνιου συνεδρίου. Τόνισε επίσης ότι τα αρωματικά φυτά και τα βότανα είναι ένα προνομιακό πεδίο της οικονομίας για την ανάταξη της περιφέρειας. Ο κ. Αυδίκος μίλησε για τα πρακτικά που θα εκδοθούν, ενώ σημείωσε ότι ένας από τους στόχους είναι νέοι επιστήμονες και ερευνητές να εμπνευστούν, αλλά και συνεταιρισμοί να ασχοληθούν με αυτό το ενδιαφέρον πεδίο.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος και ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος. Και οι δυο χαρακτήρισαν το συνέδριο κορυφαίο πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός για την περιοχή, μίλησαν για το ενδιαφέρον που προκαλεί το θέμα του και συνεχάρησαν τους διοργανωτές. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Λάρισας και η ΕΡΤ Βόλος.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ