Καρδίτσα: Συνεχίζεται η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών

Η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών, που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου στην Καρδίτσα και θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαρτίου στο Μουζάκι, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας θα αφιερώσει την αυριανή βραδιά στη Μαρία Κάλλας, την οποία τιμά φέτος όλος ο κόσμος, με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό της. Η αξεπέραστη Ελληνίδα πριμαντόνα με τα εξαίρετα φωνητικά και ερμηνευτικά προσόντα, έφερε το λυρικό τραγούδι κοντά στις πλατιές μάζες και όρισε καθοριστικά την μετέπειτα εξέλιξή του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μερικές από τις άριες που ερμήνευσε μοναδικά με την άρτια τεχνική της και την αξεπέραστη μελοδραματική της ικανότητα και τις σημάδεψε παντοτινά με τη δραματική, σκοτεινή και διεισδυτική φωνή της, που μάγευε τους πάντες με την ιδιαίτερη χροιά και το σπάνιο φωνητικό της εύρος. Σημαντική θα είναι η συμβολή του μοναδικού Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του θα δώσει τη δική του προσωπική εμπειρία και άποψη για το φαινόμενο Κάλλας. Επίσης, η υψίφωνος Πηνελόπη Κοντοκώστα θα ερμηνεύσει γνωστές άριες και στο πιάνο θα τη συνοδεύσει η καθηγήτρια Γιούλη Αγιώτη.

Για πρώτη φορά επίσης η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας περιλαμβάνει δραστηριότητες και συναυλίες εκτός από την Καρδίτσα και το Μουζάκι, στις Σοφάδες και τον Παλαμά, με σκοπό να έλθουν σε επαφή με το ποιοτικό, αξιόλογο τραγούδι ευρύτερα στρώματα του Νομού Καρδίτσας. Πρωτοτυπία της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας είναι ότι συμμετάσχουν τρία εξαιρετικά μουσικά σύνολα, δύο καταπληκτικές Χορωδίες από το Νις της Σερβίας, το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και η Ορχήστρα Πνευστών του Γυμνασίου “LYUBEN KARAVELOV” της KOPRIVSHTITSA Βουλγαρίας. Μάλιστα τα παραπάνω σχολεία θα αδερφοποιηθούν με σχολικές μονάδες του Νομού Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, ένα από τα μεγαλύτερα Δημοτικά Σχολεία του Νις της Σερβίας, το “Saint Sava” θα αδελφοποιηθεί με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων και το Γυμνάσιο “LYUBEN KARAVELOV” της KOPRIVSHTITSA Βουλγαρίας με το 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας. Παράλληλα, τα ξένα μουσικά σύνολα θα γίνουν δεκτά από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκο και τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο.Οι αδερφοποιήσεις αυτές, θα δώσουν τη δυνατότητα στα Σχολεία και τους μαθητές μας να βγουν στο εξωτερικό και να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους διαμέσου της Χορωδιακής Μουσικής, καθιστώντας τη μουσική το δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ μαθητών και καθηγητών από διαφορετικές χώρες. Με κοινή γλώσσα τις νότες, γίνεται ανταλλαγή διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων που οδηγούν στη βελτίωση και εξέλιξη της υφιστάμενης παιδείας.
Συγκεκριμένα, ο νομός Καρδίτσας και η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών θα φιλοξενήσει τρία μοναδικά μουσικά σύνολα από το εξωτερικό, που θα εντυπωσιάσουν και θα καταπλήξουν.

Συγκεκριμένα, λαμβάνουν μέρος:
1. Η εξαιρετική Σχολική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου “SAINT SAVA” του NIS της Σερβίας υπό τη Διεύθυνση της Gordana Stamenkovic
2. Η Ορχήστρα Πνευστών του Γυμνασίου “LYUBEN KARAVELOV” της KOPRIVSHTITSA Βουλγαρίας υπό τη Διεύθυνση της Boyka Dyulgyarova
3. Η Χορωδία «Πνοή Αγάπης» του Ελληνορθόδοξου Σχολείου Αργυροκάστρου Αλβανίας υπό τη διεύθυνση της Παναγιώτας Τσιρώνη

Αύριο 8/3/2017-ΩΡΑ 8:15μ.μ.(KIERION)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
1. Χορωδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Δράκου Λάρισας υπό τη διεύθυνση της Ελένης Μαλαχτάρη.
2. Η Πηνελόπη Κοντοκώστα, υψίφωνος ερμηνεύει άριες.
3. Χορωδία Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά.

Η 9η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου, την Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Τουρισμού.

ΠΗΓΗ