ΚΚΕ Βόλου: Τα ναρκωτικά είναι αποτέλεσμα αδιεξόδων

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, να δώσουν σθεναρή απάντηση στις προσπάθειες του συστήματος, να «ναρκώσει» τα όνειρα και τις ελπίδες τους, απευθύνει η Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ, μέσω συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα, με αφορμή την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

«Ο καπιταλισμός, το σύστημα της βάρβαρης εκμετάλλευσης, που καταδικάζει τις λαϊκές οικογένειες να ζουν στην ανέχεια, ξέρει καλά τη δουλειά του! Με ιδεολογήματα περί «ελεύθερης και προσωπικής επιλογή», περί «θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρήσεων», διαχωρίζοντας τις ουσίες σε «μαλακές» δήθεν και «σκληρές», επιχειρεί να επιβάλει τη μιζέρια, την αναπαραγωγή της εξάρτησης, του κοινωνικού ελέγχου, του κοινωνικού αποκλεισμού των εξαρτημένων» τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, κ. Κώστας Στεργίου, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, γιατί δεν υπάρχουν σκληρές και μαλακές αιτίες που σε στρέφουν στη χρήση».

Παραθέτοντας στοιχεία για την χρήση ναρκωτικών ουσιών, τα οποία επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με επιστήμονες του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» και του Κέντρου Πρόληψης «Πίστη ζωής», ο κ. Στεργίου επισήμανε ακόμη, πως δεν υπάρχει «σκληρή και μαλακή» εξάρτηση, δεδομένου ότι ένα στα 9 άτομα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. Στους εφήβους δε, η αναλογία είναι 1 προς 6.

«Στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή για 8 στα 10 άτομα κάτω των 20 ετών. Ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά, αυξήθηκε συνολικά από 43.000 το 2006 σε 76.000 το 2015. Η κάνναβη είναι ναρκωτικό που αλλοιώνει την αντίληψη, την προσοχή, την κρίση, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μάθηση και τις εκπαιδευτικές επιδόσεις» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της πρόληψης, με συστηματική ενημέρωση των νέων από μικρή ηλικία, των μαθητών, των γονιών τους, των εκπαιδευτικών που έχουν πολύμορφο ρόλο στην παρέμβαση στις μικρές ηλικίες και στους εφήβους για το ζήτημα των ναρκωτικών.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και από τις προηγούμενες, ο κ. Στεργίου δήλωσε πως, με οδηγίες της Ε.Ε., προωθεί τη ναρκοκουλτούρα(!), τη νομιμοποίηση της χρήσης, την τοξικοεξάρτηση.

«Η χρήση ναρκωτικών ουσιών δεν ζήτημα προσωπικής επιλογής. Χιλιάδες, ιδιαίτερα νέοι και νέες οδηγούνται σ’ αυτήν από τα αδιέξοδα που ορθώνει η καπιταλιστική κοινωνία. Πόλεμος, φτώχεια, πείνα, κοινωνικός αποκλεισμός, ανεργία, ανισότητα είναι το υπόβαθρο που ακουμπάνε τα ναρκωτικά» τόνισε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας πως οι νέοι και οι νέες πρέπει να καταλάβουν ότι το σύστημα, ο καπιταλισμός, τους «στήνει παγίδα» και ότι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν είναι η «δόση», η διαφυγή από την πραγματικότητα, αλλά η ρήξη και η ανατροπή.

Όσον αφορά στις αντιαπαγορευτικές προσεγγίσεις, επισήμανε πως είναι ψέμα ότι έχουν θετικά αποτελέσματα, όπου δοκιμάζονται. Η πραγματικότητα είναι – όπως είπε – ότι η χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στην Ολλανδία έχουν εκτοξευτεί οι χρήστες ναρκωτικών. Το ίδιο κι όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους. Η νόμιμη χορήγηση ναρκωτικών πουθενά δεν καταπολέμησε την εγκληματικότητα, αντίθετα την αύξησε.

Αναφερόμενος εξάλλου, στη θεραπεία των τοξικοεξαρτώμενων. Ο κ. Στεργίου δήλωσε πως υπάρχει σήμερα μια πολιτική κινήτρων, με επιδόματα και με ποινική – δικαστική απαλλαγή χρηστών, με την ένταξή τους σε θεραπευτικά προγράμματα μεθαδόνης.

«Όχι μόνο δε διαφωνούμε στο να υπάρχει στήριξη των ενταγμένων σε θεραπευτικά προγράμματα, αντίθετα διεκδικούμε αυτή να καλύπτει τις ανάγκες τους. Όμως η μονομερής στήριξη της υποκατάστασης έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να συνεχίζουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, χωρίς στην ουσία να υπάρχει απεξάρτηση» παρατήρησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η πολιτική κινήτρων αποτρέπει τους τοξικοεξαρτώμενους από τα προγράμματα της στεγνής απεξάρτησης των ΚΕΘΕΑ, που διαπιστωμένα έχουν σημαντικά θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ