Κλιμάκιο της Περιφέρειας στις πληγείσες από τη χαλαζόπτωση περιοχές του Αλμυρού

Μετά από τις υψηλές βροχοπτώσεις και χαλαζόπτωση το απόγευμα της 26ης Μαΐου 2017 στην περιοχή Αλμυρού, κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Βασίλη Χατζόπουλο τον προϊστάμενο του γραφείου της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Αλμυρού Χρήστο Παπαβασιλείου και τους γεωπόνους του τοπικού γραφείου επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Αλμυρού κ. Δημήτρη Εσερίδη και τους δύο αντιδημάρχους του Δ. Αλμυρού κ. Αριστείδη Καραγιώργο και Κωνσταντίνο Νικοβιώτη.

unnamed-5

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, διαπίστωσαν ότι οι ζημιές από τη χαλαζόπτωση είναι ελάχιστες έως μηδαμηνές, ζημιές παρατηρήθηκαν μόνο από τις ισχυρές και συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις κυρίως στα ψυχανθή (βίκος, φακές) σε έκταση 4.000 στρ. και σε ποσοστά ζημίας από 80%-100%. Στην καλλιέργεια του τσαγιού του βουνού σε ποσοστά 50% – 80% και σε έκταση 600 στρ. Γενικότερα ζημιές από τις συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν υποστεί τα σιτηρά, όσον αφορά τη μείωση του ειδικού βάρους και της ποιότητος του καρπού τόσο στα σιτάρια όσο και στα κριθάρια. Στις καλλιέργειες του βαμβακιού δεν έχουμε ζημιές και συνεστήθη στους βαμβακοπαραγωγούς να σκαλίσουν τα βαμβάκια με τα σκαλιστήρια τους για να μειωθεί η υγρασία και να ζεσταθεί γρήγορα το έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση ενημέρωσαν τους παραγωγούς ότι μπορούν να δηλώσουν τις τυχόν ζημίες τους στον ΕΛΓΑ μέσα σε ένα δωδεκαήμερο από την ημερομηνία αναγγελίας συμβάντος την οποία έκανε ήδη ο Δήμος Αλμυρού. Τέλος το κλιμάκιο παρατήρησε σοβαρές ζημιές από τις συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις στις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού και κυρίως στην αγροτική οδοποιία.

ΠΗΓΗ