Κ. Παπανάτσιου: Δουλεύουμε για τη δυνατή ανασύνταξη της βιομηχανίας

«Ανάπτυξη με απασχόληση, ανάπτυξη δίκαιη για όλους» ήταν οι βασικές λέξεις που σταθερά επαναλαμβάνονταν στην ομιλία- τοποθέτηση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τελευταίας ημέρα του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διοργάνωσε ο Όμιλος Καρεκλίδη σε συνεργασία με τον Όμιλο 24MEDIA.

Η κ. Παπανάτσιου αρχικά αναφέρθηκε στα σημερινά οικονομικά δεδομένα και στους ρυθμούς ανάπτυξης δίνοντας αριθμητικά το αποτύπωμα της εξόδου της χώρας από την εποχή των μνημονίων, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση να αλλάξει το μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε η ανάπτυξη να είναι και δίκαιη και ανάπτυξη για όλους, αντιστρέφοντας το μέχρι τώρα μοντέλο που ήταν μια ανάπτυξη και άνιση και άδικη και αφορούσε τους λίγους. Παράλληλα δεν απέφυγε να αναφερθεί στους φορολογικούς παραδείσους και στην εμπλοκή προσώπων της πολιτικής ζωής σ αυτούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μοντέλο «εμείς θα το αντιστρέψουμε».
Σε ότι αφορά το νομό Μαγνησίας η κ. Παπανάτσιου ανέλυσε το τρίπτυχο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο αξιοποιεί τον τομέα της μεταποίησης, της συνεταιριστικής κουλτούρας, της βιομηχανίας- βιοτεχνίας.


Επιπροσθέτως η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα κορυφαία έργα που γίνονται αυτή την περίοδο με κύριο άξονα τις δημόσιες υποδομές(ηλεκτροκίνηση, αεροδρόμιο, λιμάνι, έργα οδικών συνδέσεων, κ.α), στα εργαλεία ανάπτυξης με κύρια αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο που πλέον δίνει νέα ώθηση τόσο στο λιανεμπόριο όσο βέβαια και στην βιοτεχνία και την μεταποίηση, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθεί ο τομέας της βιομηχανίας της Μαγνησίας και να αντιστραφεί η μακροχρόνια ανεργία, η οποία προέκυψε από την περίοδο της αποβιομηχάνισης των προηγούμενων χρόνων. Ιδιαίτερη επίσης αναφορά έκανε η κ. Παπανάτσιου στα αγροτικά προϊόντα και στον καθοριστικό τους ρόλο στο μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας.


Επόμενος ομιλητής ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ανέλυσε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που αφορούν στην αναπτυξιακή προσπάθεια ανάταξης της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας και εκείνο το οποίο υπερτόνισε είναι η ανάγκη της ουσιαστικής συνεργασίας, απαραίτητης προϋπόθεσης ώστε να αναταχθεί το δουλοκρατικό κράτος και στη θέση του να χτιστεί ένα υπερκομματικό μοντέλο υποστήριξης της χώρας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, στη συνέχεια έλαβε το λόγο, παρουσιάζοντας πώς μπορεί το πανεπιστήμιο να παίξει αυτόν τον αναπτυξιακό ρόλο που οι πολίτες επιθυμούν, ρόλος που οφείλει να έχει μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών, τα οποία το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σ αυτή τη διαδρομή των 30χρόνων, κατάφερε να κατακτήσει και να αποτυπώσει τη θέση του μέσα στο κορυφαίο 3,4% των παγκόσμιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Ακολούθησε η εισήγηση του Απόστολο Παπαδούλη, Γενικού Διευθυντή ΑΕΔΕΠ, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο πώς η ανάπτυξη δίνει απάντηση στην ανεργία, ενώ αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε η καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού Άσπα Γοσποδίνη, η οποία ανέπτυξε τις χωρικές δυνατότητες και τις προοπτικές καινοτόμου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξής.
Τέλος, το λόγο έλαβαν ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ήταν ο τελευταίος ομιλητής της θεματικής «προτάσεις για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας», ο οποίος παρουσίασε τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας με άξονα το ρόλο του φυσικού αερίου και Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, που παρουσίασε τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού.


Το συνέδριο συνεχίζεται με τη δεύτερη θεματική η οποία αφορά στο ρόλο της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της περιοχής , με ομιλητές τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Σταμπουλή, παρουσιάζοντας το Κέντρο Καινοτομίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο χώρο της Κίτρινης Αποθήκης και στον σπουδαίο ρόλο αυτής της παρέμβασης, το Δρ. Αλέξανδρο Καπανιάρη καθηγητή πληροφορικής- πολιτισμολόγος, με αναφορά στα ψηφιακά περιβάλλοντα στο χώρο της εκπαίδευσης, ο Σωτήρης Μπαντάς που έδειξε την δυναμική της startup σκηνής και στις προοπτικές της στα συνδυαστικά μοντέλα ανάπτυξης και αξιοποίησης της τεχνολογίας και την συγκεκριμένη θεματική ολοκλήρωσαν ο Κωνσταντίνος Μηλαίος περιφερειακός διευθυντής πωλήσεων βόρειας και κεντρικής Ελλάδας της Vodafone και ο Γιάννης Κωτούλας πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας e-trikala που παρουσίασε το μοντέλο της «έξυπνης πόλης»
Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής- Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος ομιλητής της θεματικής για το ρόλο της τεχνολογίας και καινοτομίας, δεν παρέστη στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Μεγάλη προσέλευση στις εκλογές της Κεντροαριστεράς
Next Σκιάθος: Διεπιστημονική ημερίδα για παιδιά και γονείς ΑμΕΑ