Κ. Πουλάκης: Απλή αναλογική και καμία χωροταξική αλλαγή στη Μαγνησία

Εμμένει η κυβέρνηση στο σύστημα της απλής αναλογικής αναφορικά με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση και αυτό αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο-μεταρρύθμιση για την αυτοδιοίκηση που θα έλθει για ψήφιση στη βουλή το επόμενο τρίμηνο. Στη Μαγνησία δεν θα χρειαστεί να γίνουν χωροταξικές αλλαγές όπως επισήμανε  σήμερα από το Βόλο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση παρουσίαση και ανοιχτού πολιτικού διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου του Βόλου.

IMG_3150

Τόνισε ότι με τις ριζοσπαστικές αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση θα «έχουμε μια αυτοδιοίκηση πιο δημοκρατική, με τη συμμετοχή των πολιτών, με διαφανή οικονομικά». Επιπλέον τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ιστορική του διαδρομή την απλή αναλογική ως σύστημα που δίνει  τη δυνατότητα στους πολίτες σαν εκφράζονται ελεύθερα και να βλέπουν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια την ψήφο τους να αναλογεί στον αριθμό των εκπροσώπων τους και πρόσθεσε: «Αυτή η αλλαγή θα είναι επαναστατική για τον τρόπο που σκέφτονται οι πολίτες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές επιλογές τους»

Τόνισε επιπλέον ότι η συγκεκριμένη μετταρύθμιση έγινε θεσμοθετημένα με φορείς και αυτοδιοικητικές παρατάξεις , καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να αιφνιδιάσει κανένα. Μάλιστα επισήμανε ότι ενώ η Επιτροπή που ολοκλήρωσε το έργο του νομοσχεδίου το παρέδωσε στον αρμόδιο υπουργό κ. Σκουρλέτη, ωστόσο ο διάλογος με τους πολίτες και τους αυτοδιοικητικούς ανά την Ελλάδα συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν περιθώρια για να ενσωματωθούν οι απόψεις τους στο νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη βουλή.

IMG_3152

Ο κ. Πουλάκης εξήγησε ότι το χωροταξικό για την ώρα δεν θα ανοίξει, παρά το γεγονός ότι αυτό του Καλλικράτη είναι αποτυχημένο. «Δεν ανοίγουμε το χωροταξικό γιατί θέλουμε να δώσουμε στη μεταρρύθμισή μας βάρος στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα φέρουν τη δημοκρατία και τη σωστή λειτουργία στους Δήμους».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του υπουργείου, σε ακραίες περιπτώσεις, που δεν ξεπερνούν τις πέντε, αυτές θα εξεταστούν, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομοθετικής ρύθμισης. Ο ίδιος είπε ότι στο Ν. Μαγνησίας δεν υπάρχει ακραία περίπτωση και δεν θα γίνουν χωροταξικές αλλαγές. Επιπλέον εξήγησε ότι αναφορικά με τις Τοπικές Κοινότητες και τις αρμοδιότητές τους, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.  «Δεν θέλουμε να καταργήσουμε κανέναν, διότι ο Καλλικράτης και το χωροταξικό, δημιούργησε γεωγραφική και πολιτική απόσταση των πολιτών από το κέντρο που είναι τα Δημαρχεία», εξήγησε.

IMG_3149

Επέκρινε για άλλη μια φορά την στάση της ΚΕΔΕ στην διαβούλευση καθώς ενώ κλήθηκε να συμμετέχει στην επιτροπή αποχώρησε μετά από μικρό χρονικό διάστημα, αδικώντας τον εαυτό της και τους δημάρχους που εκπροσωπεί, καθώς για να δικαιολογήσει την αποχώρησή της, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η καθιέρωση της απλής αναλογική στην αυτοδιοίκηση, υποτιμώντας το έργο της επιτροπής και αναιρώντας το ρόλο που θεσμικά της δόθηκε.

IMG_3143

Στη εκδήλωση σημερινή εκδήλωση μετείχαν-μεταξύ άλλων-  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη , ο δήμαρχος Βόλου Θ. Θεοδώρου, και οι δήμαρχοι Αλμυρού Δ. Εσερίδης, Ρ. Φεραίου Δημ. Νασίκας, Ζαγοράς-Μουρεσίου Π. Κουτσάφτης, Σκοπέλου Χρ. Βασιλούδης, καθώς και περιφερειακοί σύμβουλοι,  αντιδήμαρχοι Δήμων της Μαγνησίας και δημοτικοί σύμβουλοι.

Χαιρετισμό απεύθηνε ο Συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βογιατζής ενώ τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της Ν.Ε. και υπεύθυνος για θέμα αυτοδιοίκησης, Δημ. Δημητριάδης

ΠΗΓΗ

Prev Καρδίτσα: Ματαιώθηκε η απόδοση των εργατικών κατοικιών
Next Καρδίτσα: Ενημερώσεις στα Δημοτικά Σχολεία για τα αδέσποτα ζώα