ΛΑΕ: Συνάντηση με εργαζόμενους στο λιμάνι

Αντιπροσωπεία της ΛΑΕ Μαγνησίας με επικεφαλής το μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ Κ. Δελημήτρο, επισκέφθηκε τον ΟΛΒ και είχε συνάντηση με το Δ.Σ. των εργαζομένων καθώς και με εργαζόμενους και από τις δύο βάρδιες. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλούν τα λιμάνια  έναντι μάλιστα εξευτελιστικά χαμηλού τιμήματος, για να εξυπηρετήσουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των υποψήφιων αγοραστών και για να αποπληρώσουν ένα μικρό μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας. Θα εγκαταστήσουν έτσι ένα πανίσχυρο ιδιωτικό μονοπώλιο εκχωρώντας του μια ισχυρή δημόσια εξουσία, πλήρως ανεξέλεγκτο και χωρίς καμία υποχρέωση επενδύσεων, διαφύλαξηςς της απασχόλησης και τήρησης των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η Λαϊκή Ενότητα Μαγνησίας, θεωρεί εθνικό οικονομικό και πολιτικό έγκλημα το ξεπούλημα των λιμανιών σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα για τους εξής λόγους:

  • Τίθενται υπό αίρεση τα δημόσια αγαθά που συνυπάρχουν και παρέχονται από ένα λιμάνι δημόσιου χαρακτήρα. Παραδίδεται το κρίσιμο θέμα διαμόρφωσης τιμολογιακής πολιτικής και περιβαλλοντικής προστασίας σε ιδιωτικά συμφέροντα.

  • Μεταφέρονται τα λιμάνια στην εξουσία κερδοσκοπικών συμφερόντων, και παραδίδεται ο σχεδιασμός της ανάπτυξής τους χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ο ασύδοτος τρόπος λειτουργίας όλα αυτά τα χρόνια της ΣΕΠ (COSCO) στο λιμάνι του Πειραιά επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμησή μας.

  • Παραδίδονται, κρίσιμες δραστηριότητες για την οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και όλης της Χώρας, όπως ο Τουρισμός, η ανάπτυξη της Κρουαζιέρας, η Ακτοπλοΐα και η σύνδεση με τα Ελληνικά νησιά, και το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο σε σχεδιασμούς των ξένων μονοπωλιακών ομίλων.

  • Η εκχώρηση των λιμενικών υποδομών,  είναι σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος αλλά και της εθνικής κυριαρχίας. Ούτε οι πιο υποτελείς αποικίες δεν εκποιούσαν σε ιδιωτικά συμφέροντα τα λιμάνια στρατηγικής σημασίας.

Η ΛΑΕ Μαγνησίας στηρίζει τον αγώνα της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα λιμάνια καθώς και του Σωματείου των εργαζόμενων στο Λιμάνι Βόλου και αγωνίζεται για:

  • Την διασφάλιση του Δημόσιου χαρακτήρα των Λιμανιών

  • Την ανάγκη για ανάπτυξη – επενδύσεις σε αυτά.

  • Την αρμονική συνύπαρξή τους με τις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

  • Την αύξηση της απασχόλησης με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού.

  • Την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους εργαζομένους στο λιμάνι.

Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής, κοινωνικής και εθνικής σημασίας και για την ανασυγκρότησή τους, ώστε με δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση και με λαϊκό και εργατικό έλεγχο να συμβάλλουν ως μοχλοί ανάπτυξης σε ένα σντιμνημονιακό, αναπτυξιακό, φιλολαϊκό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». 

ΠΗΓΗ