ΛΑΣ: Η ΔΕΥΑΜΒ απαξιώνεται για να πουληθεί -Ολομέτωπη επίθεση κατά πάντων

Τη δημοτική αρχή Βόλου για την άρνησή της να καταγγείλει τη Χρυσή Αυγή που σέρνει στα δικαστήρια το δήμαρχο Πάτρας Κ. Πελετίδη, καταγγέλλει η παράταξη της ΛΑΣ που σήμερα έδωσε συνέντευξη Τύπου. Επιπλέον άσκησε κριτική για τον τρόπο που αντιμετώπισε τις αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ όπως τόνισαν η δημοτική αρχή την απαξιώνει για να την πουλήσει καθώς στηρίζει απόλυτα τη στρατηγική ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών. Από τα πυρά των μελών της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν γλίτωσαν και οι αντιπολιτεύσεις.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της παράταξης Απ. Νάνος κατήγγειλε τη δημοτική αρχή που αρνήθηκε να καταγγείλει την εγκληματική-ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση Πελετίδη, επισημαίνοντας ότι “κάνει πλάτες” στη Χ.Α. Επιπλέον κατήγγειλε την επιχείρηση καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΜΒ με τη συνδρομή τη αστυνομίας και ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι. Επισήμανε ότι η δημοτική αρχή στηρίζει επιχειρηματικά συμφέροντα για την εξασφάλιση κερδών, που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες με αύξηση των ανταποδοτικών τελών στο δήμο, παράλληλα με τη φοροληστεία από τους άμεσους και έμμεσους φόρους της κυβέρνησης και το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την συμφωνία της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας 120.000 λίτρων «τηγανέλαιων» ημερησίως, δίπλα στο Διμήνι, δίπλα στο πολεοδομικό συγκρότημα, για καύση βιοκαυσίμου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πνίγοντας την πόλη στο καυσαέριο. “Αποσιωπά την προετοιμασία της ΑΓΕΤ – LAFARGE για καρκινογόνα καύση 200.000 τόνων RDF, δηλαδή σκουπιδιών, μαζί με την καύση 150.000 τόνων πετρελαϊκού άνθρακα (PET – KOK) που ήδη καίει, για την «ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης», βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της πόλης.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται να παράγει η ίδια καρκινογόνο καύσιμο από σκουπίδια (SRF) και ο ίδιος ο Δήμος να βάζει μπουρλότο στο περιβάλλον της πόλη του Βόλου με την καύση . Αυτή είναι η δημοτική αρχή! Το παζλ συνθέτουν οι αναθέσεις έργων για πελατειακές σχέσεις και δημιουργία «αυλής», τα έργα «βιτρίνας» στο κέντρο της πόλης για εντυπωσιασμό και για εξυπηρέτηση φιλικά προσκείμενων επαγγελματιών”.
Επιπλέον περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι λαϊκές οικογένειες σε ένα υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον, την έλλειψη καθαριότητας κ.α. ενώ πληρώνουν για παροχές που θα έπρεπε να είναι δωρεάν, όπως οι παιδικοί σταθμοί.
Επιπλέον επισήμανε ότι τη δημοτική αρχή στο αντιλαϊκό έργο της τη σιγοντάρει η δήθεν αντιπολίτευση, η νέα κυβερνητική «συριζέϊκη» δημοτική ομάδα των πρώην «ανεξάρτητων» δημοτικών συμβούλων, με την προσωνυμία τώρα «Μαζί για το Βόλο», καθώς επίσης και η «Επιλογή Ευθύνης», η παράταξη του Πάνου Σκοτινιώτη στην οποία στα πλαίσια της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, επανασυσπειρώνονται δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια γραμμή και δυνάμεις της ΝΔ, κυρίως από το χώρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το γαϊτανάκι των αντιπαραθέσεων, οι ύβρεις και οι αλληλομηνύσεις, ο «σκυλοκαυγάς», έχουν στόχο την πρόκληση εντυπώσεων για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μια διαπάλη μεταξύ «δελφίνων» για τη διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Με τη φρασεολογία του δήθεν «νέου» υποστηρίζουν τα ίδια ακριβώς μέτρα, υπερασπίζονται την ίδια πολιτική, υποτάσσουν την τοπική διοίκηση στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Απαξιώνουν τη ΔΕΥΑΜΒ για να την πουλήσουν
Η παραπάνω κατάσταση αποκρυσταλλώνεται και στη ΔΕΥΑΜΒ.
Η επιχορήγηση της ΔΕΥΑΜΒ από τον Κρατικό προϋπολογισμό είναι ανύπαρκτη.
Μειώθηκε το προσωπικό. Οι 292 οργανικές θέσεις μειώθηκαν επί δημαρχίας Σκοτεινιώτη σε 156. Σήμερα καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό περίπου 120, ενώ προγραμματίζεται η πρόσληψη τακτικού προσωπικού (29), που θα πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης και όχι από τον Κ.Π. Περιστασιακά οι ανάγκες καλύπτονται και από συμβασιούχους ή με ανάθεση έργων σε εργολάβους. Χάνεται η συνέχεια εμπειρίας λόγω έλλειψης προσωπικού και βλαπτικών μετακινήσεων
Το δίκτυο ύδρευσης βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, αφού παρεμβάσεις αντικατάστασης έχουν γίνει μόνο στο μισό πολεοδομικό συγκρότημα, οι συντηρήσεις είναι περιορισμένες και οι βλάβες συχνές.
Υπάρχει εδώ και χρόνια έλλειψη υποδομών «αποθήκευσης» νερού, για να καλύπτονται οι ανάγκες ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας.
Υπάρχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων από εργολαβικές εταιρείες είτε λόγω «υπερσυμβατικών εργασιών» είτε λόγω αποζημιώσεων από καθυστερήσεις έργων («βλάβης»), αποτέλεσμα της παραχώρησης των έργων σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έχοντας στο οπλοστάσιό τους όλο το αστικό νομικό πλαίσιο κάνουν «πάρτυ» εκατομμυρίων από τις τσέπες των κατοίκων που ακριβοπληρώνουν τις υπηρεσίες.
Τα τιμολόγια ύδρευσης -αποχέτευσης και άρδευσης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη παρά τις μειώσεις στα εισοδήματα των λαϊκών οικογενειών που τα τελευταία χρόνια είδαν μειώσεις περίπου 40%.
Η παραπάνω κατάσταση οδήγησε και στις διακοπές νερού και σε εκτεταμένες ζημιές κατά τη διάρκεια της φετινής κακοκαιρίας. Ασυντήρητο δίκτυο, κακής ποιότητας μετρητές, έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού (15 τεχνικοί – οι μισοί οχταμηνίτες – της ΔΕΥΑΜΒ με αυτοθυσία έδωσαν μάχη με τα χιόνια και τη παγωνιά, για τους οποίους θα πρέπει δοθεί και η πραγματική υπερωριακή αποζημίωση), μη συντήρηση και λειτουργία της αφαλάτωσης, κ.ά. οδήγησαν στο άδειασμα των δεξαμενών (κυρίως του Λατομείου). Αποδεικνύεται ότι η σταδιακή ιδιωτικοποίηση τομέων της ΔΕΥΑΜΒ και η παραχώρηση των έργων σε εργολαβικές εταιρείες μεγεθύνει το«πλιάτσικο», επιβαρύνει τα ζήτημα της επάρκειας και την ποιότητά του, οδηγεί σε ακριβότερα τιμολόγια. Το ίδιο θα συμβεί αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του βιολογικού καθαρισμού, που θα τη χρυσοπληρώσουν οι κάτοικοι της πόλης και ενδεχομένως να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο το φυσικό – θαλάσσιο περιβάλλον στον Παγασητικό. Η έλλειψη συντήρησης του Βιολογικού, οι απανωτές βλάβες συγκλίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ΛΑΣ καλεί όλους να εντείνουν την πάλη για
-Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά στην έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ.
-Πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά.
-Κατασκευή, επέκταση, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, μέσα από Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών  εργολαβικών εταιρειών.
-Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ ή τομέων – υπηρεσιών της δημοτικής επιχείρησης. ¨όχι στην ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού Καθαρισμού.

-Άμεση χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης και για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αποχέτευσης.
-Μείωση τουλάχιστον στο 50% του τιμολογίου ύδρευσης με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις και αύξηση για τις επιχειρηματικές καταναλώσεις.
Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.
-Να ξεκαθαρίσουν όλες οι παρατάξεις για την θέση τους ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού- ΔΕΥΑΜΒ – όχι υποκριτικά- δεδομένης της στάσης τους κεντρικά ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, Καθαριότητα, Πράσινο.

ΠΗΓΗ