Λ. Γαϊτάνης : “Στην ανεργία οδηγεί τους Δικηγόρους η αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών”

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων  κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, με κοινοποίηση στον Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. κ. Αθανάσιο Μπακαλέξη απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου  Λ. Γαϊτάνης, με την οποία ζητεί την παράταση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, η προθεσμία για τις οποίες λήγει στις 30/6/2017 ενόψει της επικείμενης ρύθμισης των 120 δόσεων. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Β. παραθέτει στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι υποαπασχολούμενοι δικηγόροι αναγκάζονται να μεταπηδήσουν σε καθεστώς ανεργίας προκειμένου να μην επιβαρύνονται και με ασφαλιστικές εισφορές.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

σύμφωνα με τις από 20-6-2017 δηλώσεις σας, στις αρχές Ιουλίου 2017 πρόκειται να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη  Υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών, που δημιουργήθηκαν μέχρι τέλους του 2016 και αφορούν χρέη από 3000 έως 20.000 ευρώ. Στον Τύπο επίσης έχει αναγραφεί ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων διακανονισμού οφειλών προς τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων και το Ε.Τ.Α.Α. θα λειτουργήσει από τις 3 Αυγούστου 2017.

Ωστόσο στις 30 Ιουνίου 2017 λήγει η προθεσμία πληρωμής τόσο των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 , όσο και των αναδρομικών εισφορών των ετών 2011-2014, χωρίς οι οφειλέτες, που αποτελούν τη σαρωτική πλειοψηφία των δικηγόρων, να προλάβουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Σύλλογό μας ασφαλιστικές εισφορές για το 2016 έχουν καταβάλει μέχρι και σήμερα μόλις τα 130 από τα 554 μέλη μας, ήτοι ποσοστό 23,46%. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2016 σε σύνολο 30 μελών μας που εγκατέλειψαν τη δικηγορία , τα 9 οδηγήθηκαν στην ανεργία λόγω αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, ήδη στον πρώτο πεντάμηνο το 2017 στην ανεργία οδηγήθηκαν επίσης 9 μέλη σε σύνολο όμως 17. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί καταδεικνύουν ότι υποαπασχολούμενοι δικηγόροι αναγκάζονται να μεταπηδήσουν στην ανεργία προκειμένου να μην επιβαρύνονται και με ασφαλιστικές εισφορές.

Ελπίζοντας ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα ανασχέσει τη φυγή από τη δικηγορία, παρακαλούμε να μεριμνήσετε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, για την παράταση πληρωμής, των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων των τομέων του πρώην Ε.Τ.Α.Α. που λήγει στις 30 Ιουνίου 2017, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, προκειμένου  οι οφειλέτες να προλάβουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.»

 

ΠΗΓΗ

Prev Το "Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου" στο Βόλο
Next Σύνδεση με το φυσικό αέριο διεκδικεί ο νέος οικισμός Εργατικών Κατοικιών στην Καρδίτσα