Μαζί για το Βόλο: Ανάγκη ύπαρξης ελεγκτικών μηχανισμών για ΑΓΕΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Με χθεσινή της ανακοίνωση η τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής μας, γνωστοποίησε  πως εμπλούτισε την ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης του Εργοστασίου Βόλου με την προσθήκη των μηνιαίων μετρήσεων διοξινών και φουρανίων των απαερίων καύσης του περιστροφικού κλιβάνου. Με  αυτό τον τρόπο ανακοινώθηκε δε πως δίδεται η ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να παρακολουθεί εύκολα και γρήγορα την συνολική εικόνα των αέριων εκπομπών.

Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε ανακοινώσεις εταιρειών. Δεν θα το κάνουμε ούτε και τώρα. Δημοτική κίνηση είμαστε άλλωστε. Όταν όμως προκύπτουν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και που απασχολούν όλη την τοπική κοινωνία οφείλουμε να καταθέσουμε και εμείς τους προβληματισμούς μας, απευθύνοντας κάποια ερωτήματα που εύλογα δημιουργούνται.

Ερωτήματα που θα έπρεπε να μπορεί να απαντήσει επίσης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας (μια ετεροχρονισμένη άρση γνωμοδότησης για την καύση RDF δεν αρκεί), όπως επίσης και το αρμόδιο Υπουργείο σε περίπτωση που η Περιφέρεια αδυνατεί. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η ευθύνη για τον έλεγχο των μετρήσεων είναι και της Περιφέρειας, η οποία καλό θα ήταν να ενεργοποιούσε και τους δικούς της ελεγκτικούς μηχανισμούς και να εξαντλούσε τις δυνατότητες παρέμβασης που θεσμικά έχει, και όχι να μεταθέτει από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες της στο Υπουργείο από το οποίο και επίσης απαιτούμε να πράξει επιτέλους τα δέοντα.

  • Αν δεν υπάρχει έλεγχος από Κρατική Αρχή για την πορεία της δειγματοληψίας και την αποστολή αντιπροσωπευτικών δειγμάτων είναι όλα στον αέρα ή όχι; Μπορεί να αναφέρει χίλιες μεθόδους και πρωτόκολλα.
  • Ποιος επιλέγει ποιο δείγμα και ποιων ημερών καύσης θα αποσταλεί;
  • Ποιος ελέγχει τι ακριβώς κάηκε κάθε μέρα; Η ίδια εταιρεία δεν επιλέγει τα δείγματα;
  • Ποιος κάνει όλη την διαδικασία; Η εταιρεία, έτσι δεν είναι;
  • Ποιος βάζει τις μετρήσεις στα κουτάκια που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα; Ποιος έχει πρόσβαση;
  • Ποιος εγγυάται πως δείγματα των ημερών που αποστέλλονται δεν είναι προϊόν προς καύση, όπως π.χ. βαμβάκι;
  • Ποιος ελέγχει πότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός και αντιπαραθέτει με το καύσιμο εκείνης της μέρας;

Η συνεχής δειγματοληψία-αν είναι συνεχής-σημαίνει ότι από τα εξερχόμενα αέρια του κλιβάνου-ενός εξ αυτών που έχει-λαμβάνεται μικρό αέριο δείγμα και τα μικρά δείγματα συγκεντρώνονται σε ένα μεγαλύτερο σε καθορισμένο από την μέθοδο χρονικό διάστημα. Και τελικά από αυτά σχηματίζεται ένα αναλογικό δείγμα που στέλνεται για εξέταση. Ποιος πραγματοποιεί λοιπόν την όλη την διαδικασία;

Για αυτό από την πρώτη στιγμή ζητάμε συνεχείς ελέγχους από επιθεωρητές περιβάλλοντος σε ανύποπτο χρόνο. Μόνο τότε μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει. Το θέμα είναι πολύπλοκο.

Αυτά θα έπρεπε να μπορούν να τα απαντήσουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο της Περιφέρειας όσο ( και εφόσον η Περιφέρεια δεν θέλει ή δεν μπορεί) το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι  πολίτες του Βόλου δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι άλλα μισόλογα. Δεν θα υποχωρήσουμε στο θέμα της διαφάνειας και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Πρόκειται για την ζωή μας!

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ