«Μαθητικό Συνέδριο για τον Παπαδιαμάντη»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας δια της υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, Σοφίας Κανταράκη, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους ΠΕ02, Ιουλία Κανδήλα και Ηρακλή Τσιάμαλο και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, προτίθεται να υλοποιήσει Μαθητικό Συνέδριο με θέμα:

«Ο Παπαδιαμάντης διαλέγεται με τους Μαθητές », με αφόρμηση το γεγονός ότι ο Παπαδιαμάντης σήμερα, λιτός και ταυτόχρονα εξαιρετικά διεισδυτικός τόσο στο βίο όσο και στο έργο του, παραμένει επίκαιρος και διαχρονικός όσο ποτέ, γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με κοινωνικά μηνύματα τη μαθητιώσα νεολαία μας, αλλά και την τοπική κοινωνία, ανοίγοντας ταυτόχρονα έναν αναγνωστικό δίαυλο με το έργο του.

Σκοποί του Μαθητικού Συνεδρίου είναι:

η βιωματική προσέγγιση των μαθητών με τον συντοπίτη μας πεζογράφο
η ανάδειξη της παιδαγωγικής διάστασης του έργου του
η επικαιροποίηση των κοινωνικών μηνυμάτων του
το άγγιγμα του πολύπτυχου της ανθρώπινης υπόστασης
η ανα-απο-κάλυψη της χαμένης ενότητας του ανθρώπινου προσώπου και του φυσικού κόσμου
η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
να αποτελέσει μια καινοτόμο δράση κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές σχολείων να συναντηθούν, να καταθέσουν τις απόψεις τους σε θέματα που τους ενδιαφέρουν, αλλά και να δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ τους που μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερες συνεργασίες πάνω σε θέματα λογοτεχνίας.
να εμπλέξει δημιουργικά τους μαθητές σε καινοτόμες, επιστημονικού χαρακτήρα  δράσεις, όπως η διοργάνωση ενός Συνεδρίου, στην οποία συμμετέχουν ενεργά
να συμβάλλει στην εξοικείωσή τους σε θέματα κριτικής ανάλυσης και σύνθεσης  και να αφυπνίσει τη δημιουργικότητά τους.

Η θεματολογία του συνεδρίου θα αναπτυχθεί σε συνεδρίες και θα αφορά διάφορες θεματικές ενότητες μέσα από όλο το έργο, όπως:

Σκιάθος: φυσιολατρικές προσεγγίσεις
Άνθρωποι και ήθη
Θρησκεία και εκφάνσεις της στην καθημερινότητα
Παπαδιαμάντης και γλώσσα
Ο Παπαδιαμάντης και η επίδραση του στην τέχνη (ζωγράφοι-ποιητές)
Η Μουσική και τα ηχοτοπία στο έργο του
Η σχολική πραγματικότητα στον Παπαδιαμάντη

 

Η έναρξη κάθε συνεδρίας θα συνοδεύεται από εισήγηση προσκεκλημένων ακαδημαϊκών ή ειδικών που έχουν εντρυφήσει στο έργο του πεζογράφου. Οι συμμετέχοντες μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, θα κληθούν να παρουσιάσουν αρχικά την εισήγηση τους και κατά δεύτερον αν το επιθυμούν ένα εικαστικό ή και θεατρικό δρώμενο, ή μια ψηφιακή παρουσίαση (Βίντεο).
Το συνέδριο προβλέπεται να διεξαχθεί αρχές Μαΐου 2018. Το συνέδριο θα τιμήσουν και θα στηρίξουν με την παρουσία τους η Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, τα ΓΑΚ Ν. Μαγνησίας, το Μουσείο Παπαδιαμάντη, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος», επιστημονικοί φορείς και τοπικοί Σύλλογοι του νομού μας.

Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία και θα μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Prev "Black Friday" την ερχόμενη Παρασκευή και στο Βόλο
Next "Νεωτερικότητα και βαρβαρότητα: Τέχνη και Ολοκαύτωμα"