Με επιτυχία οι δράσεις του Συνεταιρισμού Ζαγοράς για τα 100 χρόνια λειτουργίας του

Με επιτυχία προβλήθηκε στην πόλη του Βόλου το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, την περασμένη Παρασκευή 24 Μαρτίου. Το αμφιθέατρο «Γιάνης Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν κατάμεστο, με εκπροσώπηση του συνόλου των φορέων της Μαγνησίας και πλήθος πολιτών. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία των Ζαγοριανών που διαμένουν στον Βόλο, μια ισχυρή κοινότητα στα δρώμενα της πόλης. Το κοινό εντυπωσίασε η παρουσίαση της ταινίας από την κ. Μαρία Κουφοπούλου – αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής της ΕΡΤ2 «Άνθρωποι και Ιστορίες».

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …» του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή εκτός Ζαγοράς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ παραπέμπει στο μόχθο των αγροτών της Ζαγοράς που χωρίς μηχανικά μέσα και μηχανήματα μόνο με τα χέρια τους και δυο εργαλεία, δηλαδή το τσαπί και θκέλι (δικέλι), κατάφεραν να εκχερσώσουν απέραντες εκτάσεις από ήμερες και άγριες καστανιές, να δημιουργήσουν αναβαθμίδες χτίζοντας πεζούλες από χιλιάδες πέτρες στηρίζοντας τα επικλινή εδάφη της Ζαγοράς και να δημιουργήσουν προοδευτικά ένα απέραντο μηλεώνα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», Νίκος Τσούκας. Η προβολή του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας που δραστηριοποιείται σε όλο φάσμα του πρωτογενούς τομέα, ΑΓΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ Α.Ε. Χορηγός των εντύπων της εκδήλωσης ήταν οι εκδόσεις «ΠΑΛΜΟΣ».

provoli_volos

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα ακόμα παραδοτέο της οργάνωσης, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τους νέους και νέες της Μαγνησίας ευρύτερα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το δίτομο λεύκωμα, το οποίο θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες και θα παρουσιασθεί στη Ζαγορά, το Βόλο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και το «compact disk» με τη μουσική του ντοκιμαντέρ (soundtrack) του Ανδρέα Κατσιγιάννη το οποίο ήταν διαθέσιμο στο κοινό στον χώρο της εκδήλωσης, ολοκληρώνεται ένας ευρύτερος κύκλος καταγραφής και τεκμηρίωσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της οργάνωσης. Οι συντελεστές της παραγωγής που έφεραν εις πέρας αυτή την πολύτιμη οπτικοακουστική παραγωγή, μοναδική στην Ελλάδα που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περαιτέρω εκπαιδευτικές και προωθητικές ενέργειες της οργάνωσης καθώς και να συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Ελληνικών και διεθνών φεστιβάλ .

Η γενικότερη δράση του Συνεταιρισμού και συνολικά το παραγωγικό και πολιτιστικό πλαίσιο της Ζαγοράς, δεν έχουν παραμείνει απαρατήρητα από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας, με κομβικής σημασίας παράλληλα την αέναη υποστήριξη στις δράσεις της Οργάνωσης από όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ του Νομού Μαγνησίας.

ΠΗΓΗ