Μ. Καραμεσίνη: Ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής δανείων για όλο το φάσμα δικαιούχων

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή ενημερωτική συζήτηση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ και τις ρυθμίσεις τους, παρουσία της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ Μαρίας Καραμεσίνη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, με τη συμμετοχή στελεχών του ΟΑΕΔ, των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και φυσικά οικιστών και δανειοληπτών.
Στη μίνι συνέντευξη- δηλώση που προηγήθηκε της ενημερωτικής συζήτησης, η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, σημείωσε ότι έχουν πρόσφατα εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν την τιμή μονάδας στα 304 ευρώ/τμ, για την οφειλή των οικιστών, είτε αφορούν τα σπίτια που παραχωρούνται, είτε αφορούν τους οικισμούς οι οποίοι έχουν ολοκληρωθεί και οι οικιστές έχουν προσωρινά ή οριστικά παραχωρητήρια.IMG_0989
Σε σχετική ερώτηση για τα άτοκα δάνεια που παραχώρησε ο πρώην ΟΕΚ, τόνισε ότι «σε 2- 2,5 μήνες θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει, αυτή την κατηγορία δανείων με επωφελής όρους, ανάλογους μ αυτούς των οικιστών που χρωστάνε τα σπίτια τους στον ΟΑΕΔ που είναι ο καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ. Άρα λοιπόν θα υπάρχουν ρυθμίσεις που θα αφορούν όλους. Συγκεκριμένα θα έχουμε ρυθμίσεις γι αυτούς που έχουν οριστικά παραχωρητήρια σε οικισμούς που ολοκληρώθηκαν πριν το 1996 και έχει λήξει η περίοδος αποπληρωμής και σ αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να παρατείνουν την περίοδο αποπληρωμής, θα μειωθούν οι προσαυξήσεις, οι τόκοι υπερημερίας και άρα τα πρόστιμα τα οποία επιβαρύνουν αυτούς που δεν έχουν πληρώσει. Έχουμε για όλο το φάσμα των δικαιούχων εργατικών κατοικιών πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε και από πολιτικές του πρώην ΟΕΚ, αλλά και από την οικονομική κρίση που έχει φέρει σε πολύ μεγάλη οικονομική δυσχέρεια τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τα οποία προνομιακά είχαν πρόσβαση στις παροχές του πρώην ΟΕΚ».
Σε ότι αφορά τις ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, κ.λ.π), αλλά και τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ότι :
«Υπάρχει πρόβλεψη.
1.Πρώτα- πρώτα αναθεωρείται το συνολικό τίμημα, η συνολικά οφειλή για το σύνολο αυτών που έχουν είτε προσωρινά είτε οριστικά παραχωρητήρια.
2. Δεύτερον η δυνατότητα εκπτώσεων σε όλες τις κατηγορίες. Έχουμε 20% έκπτωση στην νέα οφειλή, η οποία υπολογίζεται στη νέα τιμή και η οποία είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή που ήταν πριν. Αυτές οι κατηγορίες είναι είτε μονογονεϊκές οικογένειες, είτε δικαιούχοι που είναι οι ίδιοι ανάπηροι, είτε έχουν προστατευόμενο μέλος ανάπηρο, είτε είναι πολύτεκνοι (και προηγουμένως υπήρχε ένα 50% έκπτωση και διατηρείται και αυτό το 50% της έκπτωσης)
Για τα «κόκκινα δάνεια» δεν θα μπορέσω να τα ανακοινώσει εγώ, γιατί αυτό δεν θα ήταν θεμιτό, δεδομένου ότι αναμένονται οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά να ξέρετε θα περιλαμβάνουν ρυθμίσεις ανάλογες μ αυτές που ήδη ανέφερα».

ΠΗΓΗ