Μ. Μπαλλής: Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε ακίνητα του πρώην ΙΚΑ Βόλου

Αίτημα για αξιοποίηση ακινήτων του πρώην ΙΚΑ στο Βόλο για στέγαση υπηρεσιών του ΕΦΚΑ μετέφερε στον Υφυπουργό για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο βουλευτής Μαγνησίας Μάκης Μπαλλής

Το αίτημα να αξιοποιηθούν τα ιδιόκτητα ακίνητα του πρώην ΙΚΑ στο Βόλο, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες του νέου ΕΦΚΑ και πιο συγκεκριμένα το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), με σκοπό τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων και ιδιαίτερα των νησιών των Βορείων Σποράδων, μετέφερε ο βουλευτής Μαγνησίας, κ. Μάκης Μπαλλής, στη συνάντηση που είχε χθες με τον αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Τάσο Πετρόπουλο, κατά την οποία του επέδωσε και επιστολή με αναλυτική παρουσίαση της πρότασης.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Μπαλλής ανέπτυξε στον Υφυπουργό τους λόγους διοικητικής, αλλά και οικονομικής φύσης, για τους οποίους η έδρα του ΠΕΚΑ Θεσσαλίας θα μπορούσε να είναι στο Βόλο, καθώς δεν είναι απαραίτητο να στεγάζεται στην έδρα της διοικητικής περιφέρειας.

Το συγκεκριμένο αίτημα είχε τεθεί στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής την περασμένη εβδομάδα με την πρόεδρο και τη γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ Μαγνησίας, κ.κ. Μαρία Κοτίνα και Φρόσω Πελαγιάδου, όπου συζητήθηκε το υπό επεξεργασία οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σε σχέση με τη δομή του οργανογράμματος και έθεσαν τις προτάσεις τους για τη στέγαση και τη στελέχωση των νέων Υπηρεσιών στη Μαγνησία.

Αναλυτικά το αίτημα:
» Κύριε Υφυπουργέ,
Απευθύνομαι σε εσάς με αφορμή την από 25/1/2017 επιστολή που σας έστειλε ο Σύλλογος εργαζομένων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ν. Μαγνησίας, για να προσθέσω και τη δική μου φωνή στο αίτημά τους να αξιοποιηθούν τα ιδιόκτητα ακίνητα του πρώην ΙΚΑ στον Βόλο, προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες του νέου ΕΦΚΑ.
Είναι σε όλους μας γνωστό ότι για την περιφερειακή συγκρότηση του ΕΦΚΑ προβλέπεται η ανάπτυξη του ΠΕΣΥ και του ΠΕΚΑ (Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης) σε επίπεδο Θεσσαλίας. Θεωρώ απόλυτα λογικό η έδρα του ΠΕΣΥ να είναι στη Λάρισα όπου είναι και η έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εκτιμώ, όμως, ότι η έδρα του ΠΕΚΑ Θεσσαλίας θα μπορούσε να είναι στο Βόλο καθώς δεν είναι απαραίτητο να στεγάζεται στην έδρα της διοικητικής περιφέρειας.
Για τον ορισμό του Βόλου ως έδρας της νέας υπηρεσίας, του ΠΕΚΑ, συντρέχουν πολλοί λόγοι, τόσο διοικητικής όσο και οικονομικής φύσης.
Οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας έχουν τον ίδιο πληθυσμό, αλλά ας σημειωθεί ότι από τον Βόλο εξυπηρετούνται και οι ασφαλισμένοι των νησιών των Βορείων Σποράδων, που πρέπει να διευκολύνονται στην πρόσβασή τους στις νέες υπηρεσίες.
Επιπροσθέτως, στο Βόλο υπάρχουν πολλά ιδιόκτητα κτίρια του ΙΚΑ, όπως αναλυτικά μπορείτε να διαπιστώσετε από την επιστολή που σας προανέφερα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες, όχι μόνο σημερινές αλλά και πιθανές μελλοντικές, για τη στέγαση της υπηρεσίας. Κάτι το οποίο, εξ όσων γνωρίζω, δεν συμβαίνει με το νομό Λάρισας, όπου οι έως τώρα υπηρεσίες λειτουργούσαν (και εξακολουθούν να λειτουργούν) σε μισθωμένα κτίρια.
Παράλληλα, η λειτουργία του ΠΕΚΑ με έδρα το Βόλο θα επιτρέψει όχι μόνο την καλύτερη αξιοποίηση των έμπειρων στελεχών και των υπηρεσιών (του πρώην ΙΚΑ) που σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά θα συμβάλει και στην καλύτερη αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής σε κρίσιμους τομείς όπως εκείνος του τουρισμού στην περιοχή της Μαγνησίας.
Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσετε με ευνοϊκή διάθεση το αίτημα το οποίο, εξ άλλου, σκοπό έχει στην καλύτερη οργάνωση και την μεγαλύτερη επιτυχία στην καινούργια προσπάθεια για την πλήρη αναμόρφωση και βελτιστοποίηση όλων των υπηρεσιών της Κοινωνικής Ασφάλισης.»

ΠΗΓΗ