Ξεκίνησε η απόσυρση στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ από τη Συρία

Μοιράσου το άρθρο:

Με  αργούς ρυθμούς  φαίνεται  ότι ξεκινά η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία.  Ο αμερικανικός  στρατός  άρχισε να αποσύρει μέρος του υλικού του επιβεβαίωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Την ίδια ώρα το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των περίπου 2.000 ανδρών των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, την οποία υποσχέθηκε ο  πρόεδρος Τραμπ, παραμένει θολό.

Το CNN μετέδωσε πρώτο ότι άρχισε η απόσυρση μέρους του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. «Έχει ήδη φύγει λίγο φορτίο», εμπιστεύτηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να διευκρινίσει το είδος του υλικού που αποσύρθηκε .

Η αναγγελία που έκανε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος περί άμεσης και πλήρους αποχώρησης των περίπου 2.000 στρατιωτικών που πολεμούν στη Συρία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) προκάλεσε την ανησυχία των συμμάχων των ΗΠΑ .  Όμως έκτοτε, άλλα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης προσπάθησαν να διασκεδάσουν την αρχική εντύπωση περί εσπευσμένης αποχώρησης που είχε δοθεί από τον Τραμπ.

Εδώ και μερικές ημέρες, η Ουάσινγκτον μοιάζει να κάνει πετάλι προς τα πίσω, θέτοντας όρους που ακόμη απέχουν πολύ από το να έχουν εκπληρωθεί για την απόσυρση των δυνάμεών της από τη Συρία: την αμετάκλητη ήττα του ΙΚ, καθώς και εγγυήσεις ότι οι Κούρδοι μαχητές που πολέμησαν εναντίον των τζιχαντιστών στο πλευρό των Αμερικανών θα προστατευθούν.

Την Κυριακή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, διαβεβαίωσε από την Ιερουσαλήμ όπου βρισκόταν ότι η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων θα γίνει κατά τρόπο ώστε η ασφάλεια του Ισραήλ και «άλλων φίλων» των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι «απολύτως εγγυημένη».

ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, την Πέμπτη  σε δηλώσεις  του  απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Prev 'Εφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας
Next «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από σήμερα η πΓΔΜ-Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ