Ξεκίνησε κ επίσημα το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Καρδίτσα

Στις 4/08/2017 υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ της Αναπτυξιακής Καρδίτσας και της Ύπατης Αρμοστείας του OΗΕ για τους Πρόσφυγες για το έργο «Διαμονή και βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και υποψηφίους μετεγκατάστασης στην Καρδίτσα» συνολικού προϋπολογισμό 259.070,00€. Το έργο αφορά στην φιλοξενία 180 ατόμων αιτούντων ασύλου, σε 30 διαμερίσματα του αστικού ιστού της πόλης μας. Αυτή τη στιγμή τα πρώτα 10 σπίτια έχουν ενοικιαστεί. Κοινωνικοί επιστήμονες, διερμηνείς και άλλα εξειδικευμένα στελέχη θα απασχοληθούν στο έργο, ενώ την προσπάθεια την αγκαλιάζουν όλοι οι φορείς του τόπου μας όπως, η εκκλησία, το νοσοκομείο, οι εκπαιδευτικοί φορείς, η Πρόνοια.
Η έναρξη του έργου επισημοποιείται σήμερα με την επίσκεψη των στελεχών της Ύπατης Αρμοστείας στην πόλη μας όπου παρευρίσκεται ο κος Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟHE για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο κος Giovanni Lepri, Βοηθός Αντιπρόσωπος – Τομέας Επιχειρήσεων, και οι κυρίες Liliana Ionescu και Ελισάβετ Ναζλί, από τον Τομέα Διαχείρισης Προγραμμάτων.
Στην συνάντηση γνωριμίας συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κος Τσιάκος Βασίλειος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας & Πρόεδρος της ΑΝΚΑ κος Αλεξάκος Φώτιος, όπως και εκπρόσωποι της Διεύθυνση Α/Βμιας και Β/Βμιας Εκπαίδευσης, του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας και της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Καρδίτσας.
Τις προσεχείς ημέρες θα αρχίσουν να έρχονται οι πρώτες οικογένειες προσφύγων και στόχο όλων αποτελεί η αξιοπρεπής διαβίωση αυτών των ανθρώπων, παρέχοντάς τους με τις καλύτερες κατά το δυνατόν συνθήκες φιλοξενίας, για όσο χρονικό διάστημα αυτοί χρειαστεί να μείνουν στην περιοχή μας μέχρι να καταφέρουν να πάνε στους προορισμούς που επιθυμούν.

Ήδη έχει ξεκινήσει η φιλοξενία των αιτούντων ασύλου σε άλλες περιοχές της χώρας μας όπως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λιβαδειά και προσφάτως στην γειτονική πόλη των Τρικάλων.
Αρχικά, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα, ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΑ κ. Μπέλλης μίλησε για τις λεπτομέρειες του προγράμματος και έκανε λόγο για ωριμότητα από την πλευρά της κοινωνίας. Ακολούθως ο Μητροπολίτης κ. Τιμόθεος, μίλησε για το μεγάλο αυτό εγχείρημα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι θύματα πολέμου, έρχονται να αναζητήσουν μια αξιοπρεπή ζωή εδώ, μέχρι να ενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλη κράτη της Ευρώπης. Ο δήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ κ. Αλεξάκος, ειπε ότι με κοινωνική ευαισθησία και πνεύμα φιλοξενίας «θα καταβάλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για την προσαρμογή των ανθρώπων αυτών στην κοινωνική ζωή της πόλης μας. Στόχος όλων μας αποτελεί η διαβίωση αυτών των ανθρώπων με τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες, για όσο χρονικό διάστημα αυτοί χρειαστεί να μείνουν στην περιοχή μας». Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Τσιάκος, υπογράμμισε ότι όλοι οι φορείς δίνουν το στίγμα, μέσω του προγράμματος, ότι η Καρδίτσα είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης, ενώ ο κ. Leclerc εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πρόσφυγες θα βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται από την τοπική κοινωνία. Οι Διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Μητσιάδη και Παπανούσκας αντίστοιχα, μίλησαν για την ετοιμότητα της υποδοχής των παιδιών, εάν υπάρξουν, στις σχολικές κοινότητες, ενώ εκπρόσωπος του νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Καραγιώτα διαβεβαίωσε ότι το νοσοκομείο Καρδίτσας θα παρέχει όποια περίθαλψη και αν χρειαστεί.

ΠΗΓΗ