Ο Γιάννης Γράμψας για τη Λειτουργία του Πάπα Μάρκελου (Παλεστρίνα) στις «ΧορωδιοΓραφίες»

Την Παρασκευή, 2 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, στις ΧορωδιοΓραφίες, τη ραδιοφωνική παραγωγή της ΕΡΤ Βόλου για το Τρίτο, ο καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών και Διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου της Λάρισας, Γιάννης Γράμψας, αναλύει την περίφημη λειτουργία του Πάπα Μαρκέλλου (Missa Papae Marcelli) του Giovanni Pierluigi da Palestrina που θα την ακούσουμε από την χορωδία Regesburger Domspatzen με μαέστρο τον Theobald Schrems.
Μία ιδιαίτερη, από άποψη οργάνωσης, κατηγορία χορωδιών είναι αυτές των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, που αρκετές υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Μια ξεχωριστή, με βραχεία όμως διάρκεια, ήταν αυτή του εργοστασίου ΙΖΟΛΑ, με μαέστρο τον συνθέτη και καθηγητή Γιώργο Διαμαντή. (Ακούγονται δύο χαρακτηριστικά έργα από ηχογράφηση του 1973)
Ένα μέρος από το μπαλέτο ¨Ζορμπάς¨ του Μίκη Θεοδωράκη με την Κρατική Ορχήστρα και τη Χορωδία της Ραδιοφωνίας της Ουγγαρίας.
Δύο χορωδιακές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών από τον δίσκο ¨Επιμύθιο¨ του Δημήτρη Παπαποστόλου, το Because από τον δίσκο Abbey Road των Beatles, τέσσερα αποσπάσματα από την περίφημη ταινία Les Choristes (Τα παιδιά της Χορωδίας) του Κριστόφ Μπαρατιέ και ένας θρησκευτικός ύμνος από ρώσικη χορωδία με το εντυπωσιακό ντο κάτω από το πεντάγραμμο στο κλειδί του φα για φωνή Μπάσου.

Παραγωγή Επιμέλεια Παρουσίαση: Γιώργος Διαμαντόπουλος
Ηχογράφηση: Γιάννης Δημάκος
Η εκπομπή μεταδίδεται την πρώτη και τρίτη Παρασκευή κάθε μήνα, από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ, στους 90.9 και 95,6 για την Αττική ,στους 96,8 για την κεντρική Ελλάδα και στις κατά τόπους συχνότητες της χώρας στα FM, αλλά και διαδικτυακά: http://webradio.ert.gr/trito/
Για επικοινωνία με την εκπομπή, μπορείτε να αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή μέσω της σελίδας στο facebook Χορωδιογραφίες (με ελληνικούς χαρακτήρες).

ΠΗΓΗ

Prev Μητροπολίτης Μεσογαίας: "Η ανακουφιστική φροντίδα απάντηση στην ευθανασία"
Next  To Λ’ Πανελλήνιο Συνέδριο ΟΣΦΕ, στις 10 και 11 Ιουνίου, στον Βόλο