Πέντε μόνο κτηνίατροι για κάλυψη αναγκών Ν. Μαγνησίας

Με ελάχιστο προσωπικό η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προσπαθεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών κτηνοτρόφων και σφαγείων. Το θέμα της υποστελέχωσης της υπηρεσίες συζητήθηκε εκ νέου σήμερα σε σύσκεψη αρμοδίων φορέων που συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ενώ απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για να ζητήσει την ενίσχυσή της.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη, οι τέσσερις κτηνίατροι και ο ένας στο Βελεστίνο εποπτεύουν καθημερινά την ορθή λειτουργία τριών σφαγείων (Βόλου, Αλμυρού και Ανάβρας) και περιστασιακά των δύο σφαγείων στα νησιά Σκοπέλου και Αλοννήσου, πραγματοποιώντας κτηνιατρικές υγειονομικές επιθεωρήσεις και κρεοσκοπικούς ελέγχους στα σφάγια ζώα. Παράλληλα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των εξαγωγών τροφίμων ζωικής παραγωγής, τη διακίνηση ζώντων ζώων και την εφαρμογή σημαντικών υγειονομικών προγραμμάτων των ζωικών πληθυσμών όπως, το πρόγραμμα κερίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών, του ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και των αγελαίων βοοειδών, της Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας στο βοοειδή και στα μικρά μηρυκαστικά, της Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας, της σαλμονέλλωσης σε όρνιθες ωοπαραγωγής, σε εμβολιασμούς, κ.λ.π.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων ανέφερε πως την τελευταία εξαετία οι κτηνίατροι έχουν μειωθεί κατά 50% και από τους δέκα έχουν απομείνει οι πέντε, εκ των οποίων οι τέσσερις (4) στελεχώνουν το επιτελικό Τμήμα Κτηνιατρικής της έδρας της Διεύθυνσης. Με καλές κυκλικές εναλλαγές εξυπηρετούν καθημερινά το Τμήμα Κτηνιατρικής Αλμυρού, επιδεικνύοντας υψηλή αίσθηση καθήκοντος για την παροχή υπηρεσιών στο Δήμο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό της κτηνοτροφίας στην ΠΕ Μαγνησίας. Ένας κτηνίατρος υπηρετεί στο Τμήμα Κτηνιατρικής Βελεστίνου εξυπηρετώντας καθ’ υπέρβαση των δυνατοτήτων την περιοχή Ρήγα Φεραίου κατ’ αποκλειστικότητα, ενώ ο αντίστοιχος στο Δήμο Αλμυρού συνταξιοδοτήθηκε και πλέον οι ανάγκες του Δήμου καλύπτονται από τους τέσσερις κτηνιάτρους που στελεχώνουν την έδρα της Διεύθυνσης.
Τόνισε δε, ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνουν προσλήψεις κτηνιάτρων, κάτι που έκανε για πολλοστή φορά αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, αποστέλλοντας επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μακρής και Καλαντζής (υπεύθυνος σφαγείων), ο κ. Τσανής πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ανάβρας, ο κ. Καραγιάννης πρόεδρος Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ανάβρας, ο κ. Δημάκης Δημοτικός Σύμβουλος Αλμυρού, ο κ. Τσιαντούρης μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Ανάβρας και ο κ. Ρίζος κτηνοτρόφος, παρουσία των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Χατζόπουλου και Κίτσιου και του Δ/ντή της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Λιάνου.

ΠΗΓΗ