“Πανδαιμόνιο” στην παρουσίαση του σχεδίου επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Θ.

Παρά την ένταση και τις αποδοκιμασίες εναντίον των πρυτανικών αρχών, τα τρολαρίσματα, το πανδαιμόνιο που προκάλεσαν αλληλέγγυοι της κατάληψη “Τερμίτα”, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε έκταση του Πανεπιστημίου στο Πεδίο του Άρεως.

Από την αρχή με το που πήρε το λόγο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ομάδα φοιτητών και άλλων αλληλέγγυων της κατάληψης “Τερμίτα” που αντιδρούν στο έργο, καθώς έχουν καταλάβει μέρος των κτιρίων που θα γκρεμιστούν, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της πρυτανικής αρχής και να ειρωνεύονται τις πρυτανικές αρχές φωνάζοντας συνθήματα και προκαλώντας πανδαιμόνιο με κόρνες. Ο πρύτανης προσπάθησε να τους ηρεμήσει και με μία ομάδα εκπαιδευτικών του πανεπιστημίου τους πλησίασε στο πίσω μέρος του αμφιθεάτρου της Σχολής Χωροταξίας του Π.Θ. Όμως επικράτησε ένταση και υπήρξαν σπρωξίματα και τα συνθήματα και οι φωνές εντάθηκαν ζητώντας από τους παρευρισκομένους να εγκαταλείψουν την αίθουσα. Αυτό συνεχίστηκε για πολύ ώρα, ενώ έγινε προσπάθεια να ανοίξει η πίσω πόρτα του αμφιθεάτρου, χρησιμοποιώντας πυροσβεστήρες από την έξω πλευρά. Όμως οι αντιδρώντες παρέμειναν στο χώρο και συνέχισαν να φωνάζουν.

Τελικά ο πρύτανης και ο κοσμήτορας της σχολής, Θανάσης Λουκάς, ανέβηκαν και πάλι στο βήμα και ξεκίνησαν τις τοποθετήσεις τους εν μέσω τρολλαρισμάτων, ενώ στο χώρο παρέμειναν όλοι οι φορείς και πολίτες που είχαν έλθει να παρακολουθήσουν την παρουσίαση.
Ο κ. Πετράκος απευθυνόμενος στα μέλη της ομάδας, τους ζήτησε να εξηγήσουν γιατί θέλουν να διαλύσουν το Πανεπιστήμιο;
Παράλληλα, ωστόσο, διεμήνυσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι κανείς δεν πρόκειται να τρομοκρατήσει τις πανεπιστημιακές Αρχές και ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο θέμα της ανέγερσης των νέων κτιρίων, για την ανέγερση των οποίων ήδη έχει λάβει απόφαση η Σύγκλητος. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κοσμήτορας της σχολής ο οποίος παρουσίασε την επένδυση που θα γίνει ύψους 55 εκ. ευρώ.

Το έργο
Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση αυτή, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από Δημόσιους Φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών και διαμόρφωσε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το 2001 το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.
Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά Τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους. Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των ΠΜ και ΜΜ οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν την κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015 και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε φέτος με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και για τα δύο έργα. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση είναι η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα.

Κτίρια σε διεθνή πρότυπα
Τα κτίρια που θα κτιστούν ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και έχουν ικανοποιητικά μεγέθη σε σχέση με τη διεθνή πρακτική και τα αντίστοιχα κορυφαία Πολυτεχνικά Τμήματα στην Ελλάδα. Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 Αίθουσες Διδασκαλίας, Αναγνωστήριο, 15 Ερευνητικά Εργαστήρια, 44 Γραφεία Προσωπικού, Αμφιθέατρα 105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ.
Η κατασκευή των δύο νέων κτιρίων και η μετακίνηση των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών σε αυτά θα επιτρέψει δε, να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα. Με την ανακατανομή των υφιστάμενων χώρων, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θα παραλάβει και το σημερινό κτίριο των Μηχανολόγων και θα αυξήσει τους χώρους του κατά 4.000 τ.μ., ενώ το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μαζί με το νέο κτίριο που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους επί της οδού Σέκερη (4.000 τ.μ.), θα αποκτήσει και το σημερινό κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών (3.500 τ.μ.) και θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές του.

Τοποθετήσεις προέδρων Τμημάτων

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Νίκος Ανδρίτσος αλλά και ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Βασίλης Γιαννακούρης οι οποίοι επισήμαναν ότι το έργο θα γίνει γιατί είναι αφόρητες οι συνθήκες διδασκαλίας στα παλιά κτίρια. “Ελάτε εσείς να δώσετε μάθημα στις εγκαταστάσεις μας και τότε θα καταλάβετε γιατί θέλουμε να γίνουν τα νέα κτίρια” τόνισε ο κ.Γιαννακούρης. Την ομάδα των αντιδρώντων κάλεσε για συζήτηση και η Βάσω Πρόβα, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων.

Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο πρύτανης κ. Πετράκος ο οποίος αν και ζήτησε από τους φωνασκούντες να πάρουν το λόγο και να εκφράσουν την άποψή τους, εντούτοις κανείς δεν πλησίασε, αλλά συνέχιζαν να τον τρολλάρουν. Ο κ. Πετράκος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους που παρέμειναν στο χώρο και παρακολούθησαν και κάτω από αυτές τις συνθήκες την παρουσίαση.

Τα επεισόδια καταδίκασαν όλοι φορείς που παρέστησαν στην εκδήλωση και τόνισαν ότι έμπρακτα στηρίζουν το Πανεπιστήμιο και το έργο της επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής.

 

 

ΠΗΓΗ