Παράσταση διαμαρτυρίας ΕΛΜΕ για ολιγομελή ΕΠΑΛ που δεν εγκρίθηκαν

Δεκάδες μαθητές αλλάζουν ειδικότητα στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας και κατευθύνονται σε άλλες και ενήλικες καλούνται στην ουσία να σταματήσουν τις σπουδές τους στο νυχτερινό ΕΠΑΛ καθώς δεν εγκρίθηκαν τα ολιγομελή τμήματα ειδικοτήτων, όπως είχαν αιτηθεί. ΤΟ γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα και σήμερα στις μία το μεσημέρι η ΕΛΜΕ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Β’θμια Εκπαίδευσης Μαγνησίας απαιτώντας τη λειτουργία των τμημάτων αυτών. Σημειώνεται ότι στα σχολεία ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με μαθητές και γονείς για να διερευνηθεί τι θα γίνει με το μέλλον των παιδιών.

Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι ενήλικες μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας (νυχτερινό) καθώς τα τμήματα με τις ειδικότητες που καταργήθηκαν δεν υπάρχουν σε άλλα ΕΠΑΛ (μόνο πρωινά) όπου εκείνοι δεν μπορούν να φοιτήσουν.

Ειδικότερα στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ δεν εγκρίθηκαν τα τμήματα της Γ΄ τάξης των ειδικοτήτων «Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Δικτύων» με έξι (6) μαθητές και «Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου» με πέντε (5) μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα:

1ον ) Οι μαθητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του σχολείου, είναι ενήλικες που επιλέξαν σπουδές και ειδικότητα συνειδητά σε εσπερινό ΕΠΑ.Λ. επειδή εργάζονται για βιοπορισμό, προσδοκώντας στην απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων οι οποίες σε συνδυασμό με το Πτυχίο, θα τους παρέχουν τα εφόδια για την πιστοποίηση, την αναβάθμιση των προσόντων και την άμεση επαγγελματική εξέλιξή τους σε ένα τεχνολογικά εξελισσόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.

2ον ) Οι μαθητές των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, έχουν ήδη πραγματοποιήσει σπουδές για δύο (2) ή ένα (1) έτη/ος και ουσιαστικά καλούνται να τις διακόψουν επειδή οι εναλλακτικές επιλογές που δίνει από το ΥΠ.ΠΕ.Θ. (Φ1α/162351/Δ4/28-09-2017) είναι: α) να αλλάξουν ειδικότητα, αυτό τους στερεί την δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος στον τομέα που ήδη εργάζονται για χρόνια, β) να αλλάξουν σχολείο και να πάνε σε πρωινό ΕΠΑ.Λ. (δεν λειτουργεί στο νομό Μαγνησίας άλλο εσπερινό ΕΠΑ.Λ. με τη ίδια ειδικότητα) πράγμα που είναι αδύνατο επειδή θα πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται.

3ον ) Αν υποτεθεί ότι το ΥΠ.Π.Ε.Θ. έχει λάβει υπόψη του ως κριτήριο τον αριθμό των μαθητών για την έγκριση λειτουργίας τμημάτων, συμβαίνει το παράδοξο στο ίδιο σχολείο να έχουν εγκριθεί τμήματα επίσης της Γ΄ τάξης σε άλλες ειδικότητες (Βοηθών Φαρμακείων & Βοηθών Φυσικοθεραπείας) με έξι (6) μαθητές δημιουργώντας συναισθήματα άνισης ή μεροληπτικής μεταχείρισης.

4ον ) Στην Α΄ και Β΄ τάξη του σχολείου έχουν ήδη εγγραφεί και παρακολουθούν μαθήματα μαθητές/ήτριες που επιθυμούν για τους ίδιους λόγους να επιλέξουν τις προαναφερόμενες ειδικότητες και εύλογα αναρωτιούνται αν θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους μιας και υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν στο ίδιο αδιέξοδο με τους συμμαθητές τους. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους/τις μαθητές/ήτριες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν άλλες ειδικότητες που λειτουργούν στο σχολείο.

Το σχολείο έχει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, διαθέτει κατάλληλα εξοπλισμένα εργαστήρια στο συστεγαζόμενο 2ο Ε.Κ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας που υποστηρίζει το σχολείο για την εκπαίδευση των μαθητών στο πρακτικό μέρος των σπουδών τους.

Για τους παραπάνω λόγους, στο σύνολό της η σχολική κοινότητα του 4ου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας Μαγνησίας (Εσπερινό) απαιτεί την άμεση έγκριση της λειτουργίας των προαναφερόμενων τμημάτων.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

Στο συγκεκριμένο σχολείο δεν εγκρίθηκαν οι ειδικότητες ‘Τεχνικός ψύξης κλιματισμού και Αερισμού’ με επτά εγγραφές μαθητών και ‘Βοηθός Φαρμακείου’ με πέντε εγγραφές και ενώ οι μαθητές παρακολουθούσαν κανονικά τα μαθήματά τους ανατρέποντας έτσι το σχεδιασμό τους να σπουδάσουν δηλαδή στις ειδικότητες της επιλογής τους όπως έκαναν χιλιάδες άλλα παιδιά σ’ όλη τη χώρα. “Στον Νομό Μαγνησίας με τις λιγοστές ευκαιρίες η επιλογή μιας ειδικότητας για τους μαθητές αποτελεί πραγματική διέξοδο προς τη αγορά εργασίας” δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου Δημ. Κόκκινος, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. Επιπλέον παρατήρησε ότι τα παιδιά αποδέχθηκαν να παρακολουθήσουν άλλες ειδικότητες στον τομέα και επιπλέον προκύπτει ωράριο 26 ωρών την ημέρα καθώς τμήματα άλλων ειδικοτήτων ενισχύονται και υπάρχει ανάγκη και δεύτερου εκπαιδευτικού στα εργαστήρια.

Ειδικότερα:

Στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας η ειδικότητα του ‘Τεχνικού Ψύξης Κλιματισμού και Αερισμού’ λειτουργεί στα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Δεν προκύπτει δαπάνη για το Δημόσιο γιατί οι μαθητές αν συνεχίσουν στις άλλες ειδικότητες του Τομέα Μηχανολογίας αυξάνονται οι απαιτούμενες ώρες διδασκαλίας (από 23 σε 26). Να σημειωθεί ότι οι ώρες καλύπτονται όλες από τους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς.

Η εναλλακτική λύση είναι το ΕΠΑΛ Αλμυρού με αποτέλεσμα ο μαθητής να χρειάζεται να διανύσει 80 χλμ ημερησίως σε μια περίοδο που προετοιμάζεται και για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Για την μη έγκριση της ειδικότητας ΄Βοηθός Φαρμακείου’

Η ειδικότητα ΄Βοηθός Φαρμακείου’ είναι μοναδική στον Νομό άρα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την παρακολούθηση της συγκεκριμένης ειδικότητας από τους μαθητές.

Προκύπτει ελάχιστη δαπάνη για το Δημόσιο αφού οι οργανικά ανήκοντες καλύπτουν τις ώρες διδασκαλίας. Η διαφορά είναι 9 ώρες σ’ ένα σύνολο περίπου 800 ωρών στο σχολείο.

Ο τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας είναι ο τομέας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του μετά την επαναλειτουργία του και να στελεχώσει το πολύπαθο σύστημα Υγείας με ικανά στελέχη.

Το γεγονός της μη έγκρισης τμημάτων προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους μαθητές και των υπόλοιπων τάξεων αλλά και των εκπαιδευτικών που διαπιστώνουν ότι το εργασιακό τους μέλλον είναι δυσοίωνο. Εύλογα είναι και τα ερωτηματικά μαθητών και καθηγητών για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων, στην υπόλοιπη χώρα, χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός των εγγραφόμενων μαθητών σ΄ αυτά.

Ένα τμήμα καταργείται στο 2ος ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

Από την κατάργηση ενός τμήματος στον Τομέα Πληροφορικής στην ειδικότητας εφαρμογών λογισμικών, στη Γ’ Λυκείου, χάνονται 23 ώρες εβδομαδιαίως στην ειδικότητα, στην ουσία το ωράριο ενός εκπαιδευτικού μέσα στην εβδομάδα συν κάποιες επιπλέον ώρες. Στο συγκεκριμένο τμήμα φοιτούσαν επτά παιδιά ενώ αναμένονταν να εγγραφούν και άλλα τρία που είχαν μείνει στην ίδια τάξη πέρυσι. Όπως έγινε γνωστό οι μαθητές ήδη αποδέχθηκαν να φοιτήσουν σε άλλη ειδικότητα, αυτή των τεχνικών δικτύων.

ΠΗΓΗ