Πραγματικότητα το Κλειστό Γυμναστήριο – ert.gr

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Ζαγοράς προϋπολογισμού 2.020.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο αθλητικό έργο σε μια εποχή που δύσκολα εκτελούνται αθλητικά έργα, γιατί δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, αλλά μόνο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη, παρουσία νομαρχιακών συμβούλων αλλά και υπηρεσιακά στελέχη.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο έργο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάστηκε με το δήμο Ζαγοράς και για χρόνια προσπάθησε να ωριμάσει το έργο. “ Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε πριν 15 χρόνια για να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2004” και έμεινε ημιτελές. Εμείς επικαιροποιήσαμε τις μελέτες, γιατί υπάρχει και το ειδικό καθεστώς του Προεδρικού Διατάγματος του Πηλίου και εξασφαλίσαμε τις πιστώσεις. Αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε η ανάδοχος εταιρεία θα το ολοκληρώσει σε 19 μήνες όπως προβλέπει η σύμβαση.
Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο που θα δώσει δουλειά στο τοπικό εργατικό δυναμικό και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Θα δώσει επίσης διέξοδο στα αδιέξοδα των νέων και θα τονώσει επίσης τον τουρισμό”τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Την ικανοποίησή του που το έργο γίνεται πραγματικότητα, εξέφρασε ο δήμαρχος Ζαγοράς Πατής Κουτσάφτης τονίζοντας ότι «είναι ένα έργο πολύπλοκο, πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή γιατί δίνει αδιέξοδο στη νεολαία μας προς τον αθλητισμό, θα χρησιμοποιηθεί, σαν συναυλιακός χώρος, σαν συνεδριακό κέντρο και επειδή έχουμε πολλά αιτήματα από ομάδες θα χρησιμοποιηθεί και σαν προπονητικό κέντρο. Είναι μια μεγάλη αναπνοή για την περιοχή μας αυτό το έργο».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΥΠΟΥ Δ. ΖΑΓΟΡΑΣ – ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», βασίζεται σε μελέτη η οποία συντάχθηκε βάση των πρότυπων προδιαγραφών της Διεύθυνσης Μελετών Αθλητικών έργων της Γ.Γ.Α., για την κατασκευή όμοιων Γυμναστηρίων ΤΙΙβ, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το συγκρότημα του κλειστού γυμναστηρίου θα ανεγερθεί σε δημοτικό χώρο εμβαδού 8.727,4 τ.μ., που βρίσκεται εκτός ορίων του οικισμού Ζαγοράς στη θέση ΚΟΤΡΩΝΙ – ΑΘΩΝΑ. Το κλειστό Γυμναστήριο καλύπτει επιφάνεια εμβαδού περίπου 1.455,60 μ2.

Αποτελείται από τρία (3), βασικά τμήματα:
α. Την αίθουσα αθλοπαιδιών και γυμναστικής όπου θα χρησιμοποιείται για καλαθοσφαίριση, (BASKETBALL) πετοσφαίριση (VOLLEYBALL) και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Το δάπεδο του γηπέδου θα είναι ξύλινο (παρκέ), διαστάσεων 22,70Χ34,00m με ελεύθερο ύψος 9,20m,
β. Το συγκρότημα των βοηθητικών της αίθουσας χώρων, που θα εξυπηρετούν τους αθλούμενους, προπονητές, και διαιτητές, τους χώρους διοικητικής υποστήριξης, την αποθήκη οργάνων και το μηχανοστάσιο
γ. Τις κερκίδες χωρητικότητας 390 θεατών, τους χώρους εισόδου στις κερκίδες από τον περιβάλλοντα χώρο, χώρους υγιεινής (W.C.) για το κοινό, ένα μικρό κυλικείο και μία αποθήκη.

Περιμετρικά του κτιρίου θα υπάρχει πεζοδρόμιο πλάτους τουλάχιστον 2.00 μ. και θα κατασκευαστούν οι απαιτούμενες σκάλες, ράμπες και εξωτερικοί διάδρομοι, προσπελάσεις προς και από τους χώρους του γυμναστηρίου. Θα κατασκευαστούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα για τη προστασία του κτιρίου και για τη δυνατότητα εύρυθμης λειτουργίας του. (π.χ. τοίχοι αντιστήριξης, απορροές όμβριων κτλ.).Τα πλευρικά τοιχώματα του γυμναστηρίου θα είναι από οπτοπλινθοδομή και η στήριξη της στέγης γίνεται από κατάλληλη μεταλλική κατασκευή. Το κτίριο θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης.

Γενικά η μορφή του κτιρίου προσαρμόστηκε στις τοπικές συνθήκες και έγινε προσπάθεια τόνωσης της μορφής του ως κτίριο Δημοσίου χαρακτήρα, για τη διαφοροποίηση του και την αναγνωρισιμότητα του και τη λειτουργία του ως σημείο αναφοράς στον οικισμό. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.050.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (24%).

ΠΗΓΗ