Προς δημιουργία Συνεταιρισμών Κοινής Ωφέλειας για ύδρευση και άρδευση

Τη δημιουργία Συνεταιρισμών Κοινής Ωφέλειας για τη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης ανά περιοχή διερευνά η Συμμαχία για το νερό, σε συνεργασία με νομική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της μάχης που δίνει τόσο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση όσο και στην κατανάλωση και χρήση καλής ποιότητας νερού, χωρίς χλώριο. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κολέμπας, μέλος της Συμμαχίας, μιλώντας στην 4η πανελλαδική συνάντηση της Συμμαχίας για το Νερό που σήμερα είχε ως θέμα «Οι τοπικοί αγώνες για το νερό – ενημέρωση, συντονισμός, οργάνωση της αλληλεγγύης» και πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα με θέμα τις συμπράξεις για το νερό.
Στη σημερινή συνάντηση ο Ε. Γαλανόπουλος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη Μαγνησία, με τη ΔΕΥΑΜΒ να εμμένει στη χλωρίωση του νερού και να μην διερευνά άλλες δυνατότητες όπως γίνεται σε ξένες χώρες, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και στις ΗΠΑ στο Λος Άντζελες. Τόνισε ότι το χλωριωμένο νερό κάνει κακό όχι μόνο σε όσους το πίνουν, αλλά και σε αυτούς που το χρησιμοποιούν, π.χ. κάνοντας ντους, καθώς περιέχονται σε αυτό καρκινογόνες ουσίες που προκύπτουν μέσω χημικών αντιδράσεων.


Ο Γ. Κολέμπας επισήμανε ότι η χλωρίωση οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού ενώ εξήγησε πως έχει οργανωθεί η αυτοδιαχείριση σε θέματα άρδευσης στη Μαγνησία. Επιπλέον επισήμανε ότι διερευνάται η δημιουργία Συνεταιρισμών Κοινής Ωφέλειας για τη διαχείριση τόσο στης άρδευσης όσο και της ύδρευσης, σε συνεργασία με νομικούς από τη Θεσσαλονίκη. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην αυτοδιαχείριση καθώς κάποιοι αγρότες δεν πληρώνουν τη συνδρομή τους για την άρδευση και τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας που να μπορεί να διαχειρίζεται όλα τα θέματα που προκύπτουν.

Σκοπός της πανελλαδικής συνάντησης ήταν ο συντονισμός όλων των συλλογικοτήτων από όλη την Ελλάδα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και ενάντια στην προσπάθεια να εφαρμοστούν κανόνες τιμολόγησης που θα οδηγήσουν στην αύξηση της τιμής του νερού, αλλά και ενάντια στην εμπορευματοποίησή του.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Prev Στο 60% η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Μαγνησία μέχρι το μεσημέρι
Next Παρουσίαση του βιβλίου "Ο Έρωτας στα Χρόνια του Πολέμου"