Προχωρά η έκδοση Π.Δ. για αποτεφρωτήριο στο Βόλο

Προχωρά η έκδοση Π.Δ. για αποτεφρωτήριο στο Βόλο

Στο Βόλο αναμένεται να γίνει – εκτός απροόπτου – το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα, για την λειτουργία του οποίου υπάρχει σχετική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο επί δημαρχίας Σκοτινιώτη. Μάλιστα, υπάρχει έτοιμο κτήριο στο Κοιμητήριου «Κούκος», που πληροί τις προδιαγραφές.

Το θέμα, έκτοτε «πάγωσε» για να ανακινηθεί εκ νέου, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή – και συζητήθηκε -ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, ο οποίος κατήγγειλε ότι, ενώ υπάρχει νόμος ομόφωνα ψηφισμένος από τη Βουλή και Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών, υπάρχουν δυνάμεις που μπλοκάρουν την εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή ενημερώθηκε σχετικά και διερευνά όλες τις παραμέτρους τους θέματος, το οποίο δεν έχει προχωρήσει στην Ελλάδα, λόγω ποικίλων αντιδράσεων, με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να αποτεφρώνονται να μεταφέρονται οι σοροί τους στη Βουλγαρία.

«Το ζήτημα πλέον είναι πρωτίστως πολιτικό. Μολονότι οι συγκεκριμένες Μονάδες είναι χαμηλής όχλησης, υπάρχουν δυνάμεις, θεατές και αθέατες, οι οποίες δεν αφήνουν να δημιουργηθεί έστω ένα κέντρο αποτέφρωσης στην Αττική» είπε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πλέον το ζήτημα όχι τόσο με την τεχνική του πλευρά αλλά με την πολιτική του διάσταση διότι συστηματικά και η ίδια η κυβέρνηση αρνείται να υποβοηθήσει τη διαδικασία.

«Έχουμε καθυστερήσει στη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. Αν και από το 2006 επετράπη για πρώτη φορά η δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε τρία χρόνια μετά», παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είπε ωστόσο ότι «αν και σε πολλούς δήμους λαμβάνεται απόφαση να δημιουργηθούν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών, στη συνέχεια ανακαλείται η απόφαση στα Δημοτικά Συμβούλια».

Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί ο δήμος Βόλου. Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος, αυτήν τη στιγμή προχωρά η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς υπάρχει και η βούληση και όλα τα εχέγγυα και όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει νόμιμα και θα προχωρήσει η εγκατάσταση και δημιουργία κλιβάνου αποτέφρωσης νεκρών.

Θετικό βήμα χαρακτήρισε την απάντηση της κυβέρνησης ο κ. Βούτσης, ιδίως τη δημόσια παραδοχή ότι δεν απαιτείται επιπλέον νομοθετικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση τέτοιων κέντρων αλλά το ζήτημα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ. «Ελπίζω η αναφορά σας αυτή να είναι δεσμευτική και να μην δούμε σε λίγους μήνες να αναπεμφθεί η απόφαση και για τον Βόλο», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

ΠΗΓΗ