Πρόεδρος ΤΕΕ Μαγνησίας: Είμαστε στη διάθεση του εισαγγελέα για τον Βιολογικό

Την απορία της για το γεγονός ότι ο εισαγγελέας Βόλου δεν έχει καλέσει ακόμη το νόμιμο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας να καταθέσει για την επίθεση σε υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας που έκανε υποχρεωτικό έλεγχο στο βιολογικό καθαρισμό, εξέφρασε στην ΕΡΤ Βόλου η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα.

Επισήμανε ότι η αρμόδια αρχή θα έπρεπε να καλέσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έχει συμβεί με το Βιολογικό, τον ένα και πλέον χρόνο που παρουσιάζονται τα προβλήματα στη λειτουργία του. “Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βιολογικός δεν λειτουργεί όπως πρέπει και γι αυτό καταγράφονται οι υψηλές τιμές κολοβακτηριδίων και e-coli στις εξόδους του στο Αγκίστρι” επισήμανε. Επιπρόσθετα τόνισε την ανάγκη να βρεθεί σύντομα λύση καθώς ο Παγασητικός Κόλπος μπορεί να αυτοκαθαρίζεται όμως “δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε την αντοχή του και στο πλαίσιο αυτό κατασκευάστηκε ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός”.

Η κ Καπούλα ανέφερε ότι από το καλοκαίρι του 2015 οι μετρήσεις στον Παγασητικό έδειξαν δυσλειτουργία του βιολογικού. “Οι μετρήσεις που δίνουν μια εικόνα συνεχούς δυσλειτουργίας έγιναν στις 26/8 και στις 5/9 που είχαμε παραμέτρους εκτός ορίων, ειδικά στο Αγκίστρι. Πλέον μετά και τις μετρήσεις του Ιανουαρίου 2017, είναι σίγουρο ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο εσωτερικό του βιολογικού. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, μιας μονάδας που διασφαλίζει το θαλάσσιο περιβάλλον. Το θέμα της καθαρότητας του Παγασητικού είναι κρίσιμο για τη δημόσια υγεία και την τουριστική ανάπτυξη” επισήμανε η κ. Καπούλα.

Τόνισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει δώσει για την ώρα πειστικές εξηγήσεις σχετικά με τη λειτουργία του Βιολογικού. “Δεν πρόκειται για τυχαία συμβάντα που μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ατυχήματα και μπορούν να τα διαχειριστούν σε 24 ώρες οι υπηρεσιακοί παράγοντες», εξήγησε.

Δεν μας έχει καλέσει ο Εισαγγελέας”

Η κ. Καπούλα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής το ΤΕΕ δεν έχει κληθεί ως νόμιμος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας να καταθέσει στο πλαίσιο της δικογραφίας για την επίθεση σε υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας που έκανε υποχρεωτικό έλεγχο στο Βιολογικό. Δυνατότητα αυτοψίας εμείς δεν έχουμε και  ουδέποτε η ΔΕΥΑΜΒ μας ζήτησε τεχνική υποστήριξη. Η μονάδα όμως υπάρχει πριν τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή, άρα έχουμε καταγράφει και γνωρίζουμε εσωτερικά τον τρόπο που λειτουργεί. Προφανώς υπάρχει θέμα εσωτερικής επεξεργασίας. Ένα από αυτά είναι η επεξεργασία της λυματολάσπης. Οι πειραματισμοί με τους μικροοργανισμούς δεν απέδωσαν όπως είχαμε πει και δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα όπως παραδέχθηκε η ΔΕΥΑΜΒ. Τι έχουν κάνει να επιλύσουν το θέμα; Έχουμε παραδώσει στο Δ.Σ. της επιχείρησης τεχνική έκθεση με όλα αυτά που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τι έχουν κάνει; Μίλησαν πρόσφατα για αναβάθμιση του βιολογικού. Πότε και πως θα γίνει αυτή; Μιλάμε για ενάμισι χρόνο. Οι αρμόδιες αρχές να πάρουν όλα τα στοιχεία και να καταγράψουν επακριβώς τι έχει συμβεί αυτό το διάστημα” επισήμανε η κ .Καπούλα.

ΠΗΓΗ