Πρύτανης Π.Θ.: «Απειλείται η ανέγερση Τμημάτων στο Βόλο»

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ – 

Για προσπάθεια παρεμπόδισης του σημαντικού έργου επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την ανέγερση δύο νέων κτιρίων, κάνει λόγο το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, με αφορμή την βίαιη κατάληψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος που έκανε σήμερα το πρωί, ομάδα 50 περίπου αντιεξουσιαστών με την επωνυμία Termita και την παρεμπόδιση της διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού που αφορά στο έργο.

Την κατάληψη της Τεχνικής Υπηρεσία ακολούθησε επεισόδιο, μικρότερης ομάδας (15 περίπου ατόμων) στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Π.Θ., κατά το οποίο τραυματίστηκε μια διοικητική υπάλληλος, στην προσπάθειά της, να κλειδώσει τους φακέλους που είχαν υποβάλλει ενδιαφερόμενοι για το έργο.
Με αφορμή το επεισόδιο αυτό, το πρυτανικό συμβούλιο μαζί με τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τους προέδρους των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, σήμερα (Τρίτη) το απόγευμα, κατά την οποία, ο πρύτανης, κ. Πετράκος έκανε γνωστό, ότι το Πανεπιστήμιο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για το θέμα και ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας για να διαφυλάξει – όπως είπε – το συμφέρον των φοιτητών, της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της κοινωνίας.

«Η ενέργεια αυτή αποτελεί επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Πετράκος, προσθέτοντας πως η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής έχει αποτελέσει πάγιο και διαρκές αίτημα του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, που απαιτεί το αυτονόητο, δηλαδή τη διασφάλιση των άριστων κατά το δυνατόν όρων και συνθηκών εκπαίδευσης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου.

Από το 1998 χρονολογούνται οι προσπάθειες

Όπως είπε ο πρύτανης, η σημερινή στιγμή είναι ιστορική για το Π.Θ. γιατί, μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και προετοιμασίας, ξεκινά η επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής στα Παλιά του Βόλου σε ιδιόκτητη έκταση 19 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, η οποία συνορεύει με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως, βρίσκεται πίσω από τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας και δίπλα στον Κραυσίδωνα.
Το Πανεπιστήμιο απέκτησε σταδιακά την έκταση αυτή, ξεκινώντας από το 1998, με παραχωρήσεις από Δημόσιους Φορείς (πρώην ΥΕΒ) και αγορές γειτονικών ιδιοκτησιών και διαμόρφωσε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 19 στρεμμάτων. Το Πανεπιστήμιο ενέκρινε το 2001 το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής το οποίο προέβλεπε την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής με τη δημιουργία δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων για τις ανάγκες των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.

Συγκρότημα κτιρίων Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών

Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά Τμήματα στεγάζονται σε εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Παπαρήγα και σε λυόμενα κτίσματα τα οποία εξυπηρετούν σε μικρό μόνο βαθμό τις ανάγκες τους. Το Πανεπιστήμιο ανέθεσε με διεθνή διαγωνισμό μελέτες για την ανέγερση των κτιρίων των ΠΜ και ΜΜ οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2006. Στο διάστημα που ακολούθησε το Πανεπιστήμιο προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα δύο αυτά έργα και να διευθετήσει μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούσαν την κυριότητα των γηπέδων με το Υπουργείο Οικονομικών. Οι εκκρεμότητες διευθετήθηκαν το 2015 και η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε φέτος με την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ και για τα δύο έργα. Για τη δημοπράτηση των έργων, προϋπόθεση είναι η εκκαθάριση του γηπέδου από παλαιά κτίσματα.

Συγκρότημα κτιρίων Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών

Κτίρια σε διεθνή πρότυπα

Τα κτίρια που θα κτιστούν – όπως είπε ο κ. Πετράκος – ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα και έχουν ικανοποιητικά μεγέθη σε σχέση με τη διεθνή πρακτική και τα αντίστοιχα κορυφαία Πολυτεχνικά Τμήματα στην Ελλάδα. Το κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 17.603 τ.μ. και περιλαμβάνει 17 Αίθουσες Διδασκαλίας, Αναγνωστήριο, 15 Ερευνητικά Εργαστήρια, 44 Γραφεία Προσωπικού, Αμφιθέατρα 105 και 250 θέσεων, βοηθητικούς χώρους, κοινόχρηστους χώρους και υπόγειο πάρκινγκ.
Η κατασκευή των δύο νέων κτιρίων και η μετακίνηση των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών σε αυτά θα επιτρέψει δε, να παραδοθούν οι χώροι που χρησιμοποιούν σήμερα (συνολικής έκτασης περίπου 7.000 τ.μ.) στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών τα οποία θα αυξήσουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά την επιφάνεια που χρησιμοποιούν και θα αντιμετωπίσουν το δικό τους κτιριακό πρόβλημα. Με την ανακατανομή των υφιστάμενων χώρων, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων θα παραλάβει και το σημερινό κτίριο των Μηχανολόγων και θα αυξήσει τους χώρους του κατά 4.000 τ.μ., ενώ το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μαζί με το νέο κτίριο που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους επί της οδού Σέκερη (4.000 τ.μ.), θα αποκτήσει και το σημερινό κτίριο των Πολιτικών Μηχανικών (3.500 τ.μ.) και θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές του.

«Η κατασκευή των δύο αυτών κτιρίων θα αναβαθμίσει συνολικά τις υποδομές της Πολυτεχνικής Σχολής και θα συμβάλει ώστε οι κρίσιμοι δείκτες φοιτητών/τ.μ. σε χώρους εκπαίδευσης και έρευνας να πλησιάσουν σημαντικά τα διεθνή στάνταρντ. Η αναβάθμιση των υποδομών θα έχει αλυσιδωτές θετικές επιδράσεις στην ποιότητα των σπουδών και της έρευνας όλων των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Θα προσφέρει περισσότερους και καλύτερους χώρους σε φοιτητές, καθηγητές, νέους ερευνητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο για να εργαστούν, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν τις ιδέες τους και τις δημιουργικές δραστηριότητες τους» επισήμανε ο κ. Πετράκος, προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα, το συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής μεγαλώνει σημαντικά, αναβαθμίζεται αισθητικά και παραδίδει νέους ελεύθερους υπαίθριους χώρους με πλατείες και πράσινο στους φοιτητές και στους εργαζόμενους.

Ο πρύτανης αναφέρθηκε ακόμη, στον σχεδιασμό νέων υποδομών από το Πανεπιστήμιο, οι οποίες αφορούν τη δημιουργία Φοιτητικής Λέσχης και Γυμναστηρίου στο Συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής (στην περιοχή Πεδίον του Άρεως), οι οποίες – όπως είπε – δημιουργούν τις προϋποθέσεις καλύτερης ένταξης του Πανεπιστημίου στον αστικό ιστό και διάχυσης των επιδράσεων του.
«Τα κτίρια αυτά έχουν κομβική σημασία για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής, του Πανεπιστημίου και της πόλης του Βόλου. Με μια έννοια, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την Θεσσαλία, καθώς ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας στον τομέα των ερευνητικών υποδομών και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται άμεσα με το παραγωγικό σύστημα και τις ανάγκες του» δήλωσε ο κ. Πετράκος, προσθέτοντας ότι οι νέες υποδομές αναμένεται να προσελκύσουν νέους ερευνητές, υψηλής ποιότητας προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές και να διευκολύνουν διεθνείς συνεργασίες και συμπράξεις με παραγωγικούς φορείς προς όφελος του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας και της Χώρας.

ΠΗΓΗ