Π.Π.Μ.: Επιφυλάξεις για καυση RDF ακόμα κι αν είχε τις προδιαγραφές η ΑΓΕΤ

Τις επιφυλάξεις τους για την καύση RDF από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ακόμα κι αν αυτό πληρούσε της απαιτούμενες προδιαγραφές, εξέφρασαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, ενώ παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους πολίτες του Βόλου να παρακολουθήσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο, αύριο Τρίτη, και να συμμετάσχουν στην αγωνιστική κινητοποίηση της Τετάρτης, στις 6:30 μ.μ. με αφετηρία τον Άναυρο.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, κατά τον έλεγχο που έγινε στην ΑΓΕΤ τον περασμένο Μάρτη, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, κ.κ. Βολιώτης και Λημνιός, επεσήμαναν ότι, όπως φαίνεται, μια σειρά γνωστών ρύπων που παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του εργοστασίου είναι στα όρια ή και κάτω από αυτά. Οι σοβαρές ανησυχίες εγείρονται ωστόσο, όπως τόνισαν, σχετικά με τις διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα, καθώς σχετικά με αυτά, τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα γίνουν γνωστά στα τέλη Ιουνίου. Όπως εξηγήθηκε από την πλευρά της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα δείγματα αποστέλλονται σε ευρωπαϊκά εργαστήρια ή στο Δημόκριτο και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται μετά από ένα τρίμηνο. «Εάν δηλαδή η ΑΓΕΤ προχωρήσει στο σχεδιασμό και κάτι δεν πάει καλά με τον  εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων εμείς θα το μάθουμε τρεις μήνες μετά», είπαν χαρακτηριστικά.

Επίσης, απαντώντας σχετικά με το αν υπάρχει ικανοποίηση στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας για τις κινήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το θέμα, ο κ. Βολιώτης επεσήμανε ότι τα μέλη της ΠΠΜ δεν είναι ικανοποιημένα ούτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις και τις ανησυχίες μας για την καύση RDF. Θα θέλαμε όμως και ο Δήμος Βόλου να συγκαλέσει ένα συμβούλιο και να πάρει απόφαση για το ίδιο θέμα, έτσι ώστε το υπουργείο να είναι εκτεθειμένο απέναντι στην τοπική κοινωνία», είπε ο κ. Βολιώτης.

Από την πλευρά του το μέλος της ΠΠΜ Μάρκος Βαξεβανόπουλος τόνισε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Φάμελου , θα διπλασιαστούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια με συνεχή λειτουργία από τέσσερις το χρόνο σε οκτώ. «Αν όμως η βιομηχανία παράγει  διοξίνες και βαρέα μέταλλα δεν φτάνει αυτό. Η διοξίνη συσσωρεύεται και μένει στον αέρα, πράγμα που επιβαρύνει επικίνδυνα το περιβάλλον στο οποίο ζούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίστηκε από την πλευρά της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, εδώ και τρεις μήνες, οι πολίτες και οι φορείς του Βόλου βρίσκονται σε αναστάτωση, μετά την Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία αυτή να καίει 200.000 τόνους «εναλλακτικά καύσιμα», από τα οποία οι 100.000 θα είναι RDF, εκτός από τις 150.000 τόνους πετ κωκ που έχει άδεια και ήδη καίει. Η Απόφαση μάλιστα αυτή παραχωρεί στην ΑΓΕΤ και λιμενικές διευκολύνσεις, για πρώτη φορά, παρά το αντίθετο που προβλέπονταν από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένος της ΑΓΕΤ, ανάμεσα στην ΑΓΕΤ και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου.

Είναι επομένως προφανές ότι η πόλη του Βόλου μετατρέπεται σε ένα θάλαμο αερίων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, όλο αυτό το διάστημα, ενημέρωνε διαρκώς την τοπική κοινωνία, η οποία νομίζουμε ότι έχει επαρκώς αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και αγωνιά για τις επιπτώσεις στην υγεία της. Αυτό έγινε φανερό και στην Ενημερωτική Συγκέντρωση στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ στις 15 Μαρτίου 2017 και στη σιωπηλή πορεία στους δρόμους της πόλης του Βόλου στις 5 Απριλίου 2017. Αντίθετα με τους πολίτες κάποιοι φορείς, αλλά και οι αρχές της περιοχής, δεν έχουν επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που άπτεται της υγείας των πολιτών. Ιδιαίτερα ο Δήμος Βόλου φαίνεται να παρακολουθεί ως θεατής τα τεκταινόμενα, αν δεν ευνοεί την καύση καρκινογόνων υλικών από την ΑΓΕΤ. Αρκέστηκε μόνο σε μια σχετική μήνυση και με τον τρόπο αυτό φαίνεται να θεωρεί ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του προς την τοπική κοινωνία.

Αύριο Τρίτη 30/05/2017 συνέρχεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στο Βόλο και τα μέλη της ΠΠΜ ευελπιστούν ότι έστω και τώρα, θα πάρει αποφάσεις, όπως έχει δηλωθεί νωρίτερα, με τις οποίες θα εκφράζει την αντίθεσή του στην καύση RDF, πετ κωκ και λοιπών επικίνδυνων υλικών από την ΑΓΕΤ. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αλλά και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) έχουν εγγράφως ζητήσει χρόνο για ενημέρωση των θέσεών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν καταθέσει Σχέδιο Απόφασης. (πρόεδρος Π.Σ. τους τηλεφώνησε και είπε ότι θα τους δοθεί ο λόγος στο Περιφερειακό Συμβούλιο).

Την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 31/05/2017, οι πολίτες του Βόλου έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους για καθαρή ατμόσφαιρα στην πόλη τους. Θα κάνουν πορεία από τον Άναυρο μέχρι την ΑΓΕΤ, καταγγέλλοντας όσους ενεργούν, αδιαφορώντας για τις απόψεις της κοινής γνώμης και την προστασία της υγείας των πολιτών, προκειμένου να ευνοήσουν τα κέρδη μιας βιομηχανίας. Μιας βιομηχανίας η οποία έχει επιδείξει απόλυτη περιφρόνηση προς την τοπική κοινωνία, μη έχοντας, μέχρι σήμερα, εκφράσει καμία άποψη για το πρόβλημα της καύσης «εναλλακτικών καυσίμων», τα οποία ενέχονται για εκπομπές διοξινών και άλλων καρκινογόνων ουσιών. Οι καύσεις αυτών των υλικών γίνονται και θα γίνονται σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν διορθώνονται με ανακατασκευές ταινιοδρόμων, αλλά με συνολική ανακατασκευή του εργοστασίου, πράγμα που δεν προβλέπεται από πουθενά.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας εκφράζει τη λύπη της γιατί το Σωματείο Εργαζομένων ΑΓΕΤ, αντί να απαιτήσει από αυτή την εταιρεία, τη λειτουργία του εργοστασίου με όρους που να διασφαλίζουν την υγεία των πολιτών, των ίδιων και των παιδιών τους, κάνει ένα πόλεμο απαράδεκτο «κυνηγώντας μάγισσες», στην προκειμένη περίπτωση με την μορφή των αφισών της ΠΠΜ. Η σχετική ανάρτηση στο FACEBOOK με την οποία στοχοποιούσε κάποιους καταστηματάρχες, αποσύρθηκε μπροστά στη γενική κατακραυγή.

 

 

ΠΗΓΗ