Ρουμάνοι Ολυμπιονίκες Ελληνικής Γλώσσας στο Βόλο για “προπόνηση”

Μαθητές και απόφοιτοι Λυκείων της Ρουμανίας που είναι Ολυμπιονίκες στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας φιλοξενούνται στο Βόλο από τις 13 Αυγούστου στο πλαίσιο εξάσκησής τους για να συμμετέχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας που θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία το φθινόπωρο του 2017.

Τα παιδιά συνοδεύει η Ελληνίδα φιλόλογος Ευανθία Παπαευθυμίου η οποία διδάσκει στη Ρουμανία την Ελληνική γλώσσα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, οι μαθητές μαθαίνουν τα ελληνικά από την ελληνική κοινότητα του Ιασίου αλλά και στα σχολεία τους.

Η Ευανθία Παπευθυμίου

“Η ομάδα απαρτίζεται από ολυμπιονίκες και αριστούχους μαθητές της ελληνικής γλώσσας και ήρθαμε στον Βόλο, γιατί βρήκαμε μια μεγάλη ανοικτή αγκαλιά από το Δήμο Βόλου που μας εξασφάλισε τη διαμονή, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και την καθηγήτρια Βασιλική Πατσαρούχα και φυσικά από τη Μητρόπολη που παραχώρησε τους χώρους διδασκαλίας αλλά και μας εξασφάλισε τη μεταφορά».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρίωρη καθημερινή διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και μιάμιση ώρα μαθημάτων πολιτισμού. Διδάσκουν καθηγητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία που είναι εξειδικευμένοι στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης.
Σε σύνολο 150 μαθητών που διδάσκονται τα ελληνικά στο Ιάσιο, οι 22 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ρουμάνοι. Η καθηγήτρια του 6ου Γυμνασίου Βόλου, Βασιλική Παπατσαρούχα, ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί τη Ρουμανία με ομάδα μαθητών από το σχολεί τους στο πλαίσιο προγράμματος για τα μεταβυζαντινά μοναστήρια. «Γνωριστήκαμε με την κ. Παπαευθυμίου η οποία μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα αυτούς τους χώρους και μόλις μάθαμε για την όλη δράση τους με τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και το ενδιαφέρον που υπήρχε, σκεφτήκαμε να τους προσκαλέσουμε στον Βόλο, ώστε να εντρυφήσουν και στην κουλτούρα μας. Καθημερινά επισκεπτόμαστε χώρους πολιτιστικών δράσεων, μουσεία, και στην ουσία το μάθημα συνεχίζεται και εκτός της τάξης”.

Λάτρεις της Ελλάδας και της γλώσσας

Και οι τρεις κοπέλες που παρέστησαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου είναι αριστούχες και έχουν αποσπάσει βραβεία στις διεθνείς Ολυμπιάδες Ελληνικών.

Η 18χρονη Μαρία-Ελένη Νίτσα από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Ρουμάνο, ανέφερε ότι ξεκίνησε τα μαθήματα ελληνικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συμμετείχε στις εθνικές και διεθνείς ολυμπιάδες έχοντας λάβει και βραβεία. «Λατρεύω την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό», υπογράμμισε η ίδια που ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική.

Η 16χρονη Μαρία Σταμούλη με Έλληνα πατέρα αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε παρά να σπουδάσει τη γλώσσα που είναι μητρική της και δήλωσε ενθουσιασμένη από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Τέλος η 18χρονη Μπιάνκα Μαν, ρουμανικής καταγωγής, τόνισε πως έμεινε ενθουσιασμένη από τη χώρα μας και τον πολιτισμό της που γνώρισε σε ένα ταξί της και αποφάσισε να μάθει ελληνικά. «Έχω συμμετάσχει σε οκτώ ολυμπιάδες και πήρα και βραβεία. Λατρεύω την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό» σημείωσε.

 

ΠΗΓΗ