Ρ. Αντωνοπούλου: Αναγκαίος ο συνσχεδιασμός  της ανάπτυξης πέρα από κόμματα και χρώματα

Την ανάγκη, η κυβέρνηση να συνσχεδιάσει με τους τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες ώστε να μπορεί να εξειδικεύει τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα το Βόλο και μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, προκλήσεις και προοπτικές στη Θεσσαλία» που έγινε στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξη «La petite Cantine». Η ίδια μίλησε για θετικά σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που αναγνωρίζονται πλέον, από όλους τους διεθνείς φορείς, κάτι που αποδεικνύουν – όπως είπε – και τα στοιχεία που αφορούν τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με αυτά, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν δημιουργηθεί 23.000 θέσεις εργασίας, όταν από τον Ιούλιο του 2012 και μέχρι το τέλος του 2014 η περιοχή είχε χάσει 19.800 θέσεις.
Όσον αφορά στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και ειδικότερα την θέσπιση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι τυπικές, διαδικαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται, θα έχουν ολοκληρωθεί και τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουν ήδη προχωρήσει πολλοί μικροδανεισμοί και εγγυήσεις.

Για την μερική απασχόληση

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις μερικής απασχόλησης, η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε ότι στο σύνολο των εργαζομένων η μερική απασχόληση είναι 9,9%, ενώ δύο χρόνια πριν ήταν 8,2%.
«Αυτό που βλέπουμε λοιπόν, είναι ότι στην περίοδο της κρίσης η μερική απασχόληση αυξάνεται, ειδικά από το 2012 μέχρι το 2014. Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε φρένο σε αυτή την κατάσταση. Η απορυθμισμένη αγορά εργασίας όμως, έχει πάρα πολλά χαρακτηριστικά και ένα εξ αυτών είναι ότι οι θέσεις οι οποίες δημιουργούνται, είναι μερικής απασχόλησης, αν πάρα πολλές φορές υποκρύπτουν πλήρη απασχόληση» τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα είναι να εργάζεται κανείς χωρίς να πληρώνεται για μήνες.
«Δεν μπορεί να πει κανείς, ότι έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που η οικονομία αναπτύσσεται και παράγει ευπρεπείς θέσεις εργασίας. Όμως, να μην υπάρχει και παραπληροφόρηση» δήλωσε η ίδια, συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα λύνεται μόνο όταν υπάρχει υγιής ανάπτυξη, όταν οι επιχειρήσεις ξέρουν ότι προσλαμβάνουν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης γιατί έχει ζήτηση το προϊόν τους. Παρατήρησε πάντως, ότι από τις 250.000 θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχουν τουλάχιστον 110.000 πρώην άνεργοι που εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Για την κοινωφελή εργασία

Αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι στην Λάρισα με Θεσσαλούς δημάρχους, η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι κοινή υπήρξε η πεποίθηση πως η κοινωφελής εργασία έχει αποδώσει και στην τοπική κοινωνία από πλευράς έργων, αλλά και στους μακροχρόνια ανέργους. Επίσης, αυτό που έχει καταγραφεί – όπως είπε – είναι ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει (οι πέντε μήνες έγιναν οκτώ και υπάρχει η δυνατότητα στους ανέργους να συμμετέχουν σε προγράμματα που αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες) θεωρείται ένα θετικό βήμα.
«Το πρόβλημα για εμάς είναι ένα: περάσαμε μια περίοδο πολύ βαθιάς ύφεσης. Βρισκόμαστε τώρα σε μια περίοδο που βλέπουμε την αλλαγή να έρχεται και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνταχθούμε όλοι, χωρίς κόμμα, χωρίς χρώμα πίσω από αυτό τον σχεδιασμό» δήλωσε η ίδια.

Για τις ΚΟΙΝΣΕΠ

Σχετικά τέλος, με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, η αρμόδια υπουργός επισήμανε πως η συνεργασία για όλα τα υπουργεία έχει ήδη φτάσει σε πολύ ικανοποιητικό σημείο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα υποστηρικτικό για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν συμπεριλαμβάνει και τους φορείς κοινωνικής οικονομίας.
Αναφορικά με το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, δήλωσε:
«Ακούγεται πολύ πιο εύκολο από ό,τι στην πραγματικότητα είναι διαδικαστικά για να στηθεί. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι είμαστε σε θέση να πούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι τυπικές, διαδικαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται για να μπορεί να υπάρχει το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας θα έχουν ολοκληρωθεί και ευελπιστούμε ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουμε ήδη προχωρήσει σε πολλούς δανεισμούς, μικροδανεισμούς και εγγυήσεις».

ΠΗΓΗ

Prev Στο Βόλο αύριο ο πρωθυπουργός
Next Βόλος: Αναβολή δίκης αντιφασίστα για τα επεισόδια με τη Χ.Α.