Σε νέο χώρο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου

Εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία της Γ.Γ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του προέδρου του ΣτΕ – 

 

Παρουσία της Γ.Γ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Μαρίας Γιαννακάκη, του  προέδρου  του ΣτΕ, κ. Νικ. Σακελλαρίου και της γενικής επιτρόπου της Επικρατείας των  τακτικών διοικητικών Δικαστηρίων, κ. Ευτυχίας Φουρτουλάκη εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης.

Αναφερόμενη στο κτιριακό ζήτημα των Δικαστηρίων της χώρας, η κ. Γιαννακάκη δήλωσε πως γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί  εν μέσω των γνωστών δημοσιονομικών δυσκολιών και των μνημονιακών περιορισμών.

«Δυστυχώς υπάρχουν Δικαστήρια που λειτουργούν πάνω από ψητοπωλεία και χαρτοπαικτικές λέσχες και πρέπει να βρεθεί μια λύση, δεδομένου ότι και το ζήτημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως και σχετίζεται και με τις κτιριακές υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γ.Γ. τόνισε ακόμη ότι το υπουργείο κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και στο θέμα της μηχανοργάνωσης που ξεκίνησε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, η κ. Γιαννακάκη ξεκαθάρισε πάντως,  ότι δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου που αντιμετωπίζει κτιριακά προβλήματα, καθώς η κατάσταση δεν είναι καλή για την συντριπτική πλειοψηφία των κτιριακών υποδομών των Δικαστηρίων της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε,  τα προβλήματα εξετάζονται σε ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, κ. Νικ. Σακελαρίου δήλωσε από την πλευρά του, πως η παρουσία του στα εγκαίνια του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι για να ενισχύσει τις προσπάθειες που κάνουν οι διοικητικοί δικαστές για να βελτιώσουν  την εικόνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Από πλευράς ποσότητας και ποιότητας βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Πίσω από τους θεσμούς βρίσκονται πρόσωπα και όταν υπάρχουν  πρόσωπα με ικανότητες, το κύρος  των θεσμών στηρίζεται στο κύρος του   ενός εκάστοτε προσώπου που καλείται να υπηρετήσει  τους θεσμούς» επισήμανε ο  κ. Σακελαρίου και χαρακτήρισε σημαντική την προσπάθεια του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου.

Η γενική επίτροπος της Επικρατείας των  τακτικών διοικητικών Δικαστηρίων κ. Φουρτουλάκη συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν  στη μεταστέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, λέγοντας ότι κατέχει σημαίνουσα θέση στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Η ίδια σημείωσε πως  το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου  δεν διέθετε δική  του αίθουσα συνεδριάσεων, αλλά οι δικογραφίες από τις δικασίμους  μεταφέρονταν  από την οδό Ιάσονος στο ακροατήριο  του πολιτικού –ποινικού δικαστηρίου της πόλης, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η μεταφορά δικογραφιών και με πολλές ρωγμές κυρίως στην εικόνα του κύρους της Δικαιοσύνης.

Επίσης τόνισε ότι αίφνης το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου απόκτησε έναν συμβολισμό στη μαυρίλα της εποχής και  θα αποτελέσει πρότυπο και για  άλλους ηγέτες δικαστηρίων να προβούν σε ανάλογες ενέργειες.

 O πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Λαζ. Γαϊτάνης τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου και για το γεγονός ότι παραχωρήθηκε γραφείο για τους δικηγόρους.

Όπως είπε, αν συγκρίνουμε τις συνθήκες εργασίας στον δεύτερο όροφο της οδού  Ιάσονος με τις συνθήκες εργασίας, που επικρατούν στους δύο ορόφους των εγκαινιαζόμενων γραφείων, τα 229 με τα 452 τετραγωνικά μέτρα, η διαφορά υπέρ των νέων γραφείων είναι τεράστια. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ό- όπως είπε – ότι το μίσθωμα παραμένει το ίδιο, 1190 ευρώ, κάτι, που θα πρέπει να πιστωθεί σε αυτούς  που το πέτυχαν.

Ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε ωστόσο, ότι η λύση που επιλέχτηκε, δηλαδή η μεταστέγαση των γραφείων σ’ ένα άλλο μισθωμένο οίκημα, είναι μία λύση μεταβατική, που αφήνει ανεπηρέαστη τη λειτουργία των ακροατηρίων του Δικαστικού Μεγάρου, των οποίων η αποσυμφόρηση είναι το ζητούμενο.

«Οι δικηγόροι χαιρετίζουν τη λειτουργία των εντυπωσιακών γραφείων του Διοικητικού Πρωτοδικείου και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο, με χώρους επαρκείς, όπου όλες οι υπηρεσίες θα συνυπάρχουν, όπου οι δικηγόροι θα μετακινούνται από ακροατήριο σε ακροατήριο διανύοντας μερικές δεκάδες μέτρα και όχι απόσταση χιλιομέτρου» δήλωσε ο κ. Γαϊτάνης και πρόσθεσε πως ο Βόλος, μετά τον Πειραιά, είναι η πόλη με το μεγαλύτερο κτιριακό πρόβλημα, όσον αφορά στο Δικαστικό Μέγαρο.

«Αφού δρομολογήθηκε λύση για τον Πειραιά, είναι αδιανόητο να μη δρομολογείται λύση και για τον Βόλο», τόνισε ο Λάζαρος Γαϊτάνης.

Η  τελετή εγκαινίων άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ενώ-μεταξύ  άλλων- παρέστησαν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου Θ. Θεοδώρου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Βόλου, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας κ. ά.

 

ΠΗΓΗ

Prev Πρόεδρος ΣτΕ: "Τα ατομικά δικαιώματα δεν μετρώνται με χρήματα"
Next Ολοκληρώθηκαν οι ενημερώσεις στα Δημ. Σχολεία Καρδίτσας για τα αδέσποτα