Σε πλήρη εξέλιξη το “Karla School”

Μοιράσου το άρθρο:

Συνεχίζεται το πρωτοπόρο πρόγραμμα με τίτλο «Karla School», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Η λίμνη Κάρλα θεωρείται, από τους Φορείς υλοποίησης του προγράμματος, ως ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο για όλη τη Θεσσαλία και ως εκ τούτου επιβάλλεται η πλήρης λειτουργία του οικοσυστήματος, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αφού πέρα από περιβαλλοντικό έργο, μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στο εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») συμμετέχουν ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη), η Εταιρεία Συμβούλων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ).

Το «Karla School», αναδεικνύει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη, τη Λίμνη Κάρλα, ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας, εκπαίδευσης επιστημόνων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ομαλής συμβίωσης, όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας. Στο πλαίσιο αυτό ομάδες-στόχο του προγράμματος αποτελούν οι τοπικές κοινωνίες, οι τοπικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της παρακάρλιας περιοχής, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και στελέχη της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2017» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» και είναι διάρκειας 18 μηνών, από το Δεκέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2019.

Ήδη, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε:
1. Η διεξαγωγή των πρώτων σεμιναρίων για πενήντα (50) γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής (1 και 2 Μαρτίου 2018) με αντικείμενο την εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας της Λίμνης Κάρλας και την ομαλή συμβίωση ανθρώπων και οικοσυστήματος.

2. Το καλοκαιρινό σχολείο (Summer School) για νέους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα (2-8 Ιουλίου 2018) στις θεματικές της ορνιθοπανίδας, της ιχθυοπανίδας, των αγροτικών οικοσυστημάτων, του νερού και του οικοτουρισμού και της ερμηνείας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με εκπαιδευτές πολύ εξειδικευμένους επιστήμονες από όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια του προγράμματος ήδη έχει προγραμματιστεί ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων για πενήντα (50) αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής (Μάρτιος 2019) και ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς (Μάρτιος 2019).
Παράλληλα με τα παραπάνω, εξειδικευμένοι επιστήμονες εργάζονται συστηματικά για την Ανάπτυξη διαδικτυυακής εφαρμογής για τη βιοποικιλότητα της Λίμνης Κάρλας σε κινητά/tablet και μιας πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων, που θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τα επόμενα χρόνια.

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν ο Δικαιούχος του έργου που είναι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (συντονιστής έργου-πρόεδρος Κων. Σκριάπας), η πρόεδρος του Φορέα Διαχ. Κάρλας κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου- Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Παν/μιου, όπως και οι άλλοι εταίροι που είναι η Εταιρία Συμβούλων «Αργοναύτες» (εκπρόσωπος Κων. Μοράρος) και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) (πρόεδρος Σωτ. Γκανάτσιος), που στο ίδιο έργο υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τον Μάιο 2019.
Πληροφορίες: url: http://www.karlaschool.gr/ Πληροφορίες: Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», Mobile: 6974-881944

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ