Σημαντική η έλλειψη Τμημάτων Ένταξης σε ΕΠΑΛ της Μαγνησίας

Σε ΕΠΑΛ της Μαγνησίας που θα έπρεπε να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης για παιδιά που διαθέτουν γνωματεύσεις του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης, Υποστήριξης  Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), δεν δίνεται η δυνατότητα από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ ήδη έχει απορριφθεί και περυσινό αίτημα που είχε υποβληθεί από το σχολείο. Αυτό κατήγγειλε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης,  το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και ειδικότερα ο Χρήστος Αργύρης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, στα ΕΠΑΛ κατευθύνονται μαθητές που έχουν σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα προβλήματα και έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης. Όμως αυτός ο θεσμός των τμημάτων στήριξης σταματά στο Γυμνάσιο. “Υπάρχει σε ΕΠΑΛ του Βόλου ογκωδέστατος φάκελος με γνωματεύσεις του ΚΕΔΔΥ για μαθητές που ο αριθμός τους ξεπερνά το 10% του ενεργού μαθητικού δυναμικού (30-40 παιδιά). Από μία πρώτη επεξεργασία διαπιστώνεται, ότι ανάγκη στήριξης έχουν τουλάχιστον 25 άτομα και ήδη έχει ενημερωθεί η Β’θμια Εκπαίδευση. Και πέρυσι υποβλήθηκε αίτημα για τμήμα ένταξης και απορρίφθηκε. Είναι τραγικό να αφήνονται στην τύχη τους αυτά τα παιδιά. Κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνει θέμα όλης της κοινωνίας” επισήμανε ο κ. Αργύρης. Επιπλέον ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια κλείνουν τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα τα παιδιά να παρακολουθήσουν τις ειδικότητες που επιθυμούν, αλλά αυτές που ζητά η αγορά και κυρίως αφορούν τους τομείς των υπηρεσιών.

Επιπλέον ο Βασίλης Τίρχας, Οργανωτικός Γραμματέας Συλ. Εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας επισήμανε ότι και τα τμήματα ένταξης που δημιουργούνται στα Γυμνάσια είναι ανά σχολική περιφέρεια και όχι ανά σχολείο. Επισήμανε ότι πάνω από το 50% των αναγκών στην Ειδική Αγωγή καλύπτεται από αναπληρωτές ενώ στην παράλληλη στήριξη οι αναπληρωτές φθάνουν το 100%.
Τόνισε ότι και σε Γυμνάσια και Λύκεια οι υπεραριθμίες είναι πλασματικές ενώ μειώνονται μαθήματα και ώρες διδασκαλίας. Τέλος επέκρινε το θεσμό της μαθητείας στα ΕΠΑΛ επισημαίνοντας ότι στην ουσία οι επιχειρηματίες επιδοτούνται για να εξασφαλίζουν πάμφθηνους εργαζόμενους.

Τόνισε ότι ο δήμος Βόλου δεν έχει συντηρήσει όλα τα σχολεία και σε πολλές περιπτώσεις καλούνται χορηγοί ή γονείς για να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή με προσωπική εργασία να συμβάλλουν ώστε τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα σε ένα σωστό περιβάλλον.

Σε ότι αφορά τα Δημοτικά ο κ. Τίρχας επισήμανε ότι διαπιστώνονται κι εδώ πλασματικές υπεραριθμίες στους εκπαιδευτικούς (56 φέτος), ενώ έχουν να γίνουν διορισμοί εδώ και χρόνια καθώς πλέον έχει παγιωθεί το ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη, στους 25 μαθητές.

Τέλος στην προσχολική αγωγή η κυβέρνηση διπλασίασε από επτά σε 14 τον ελάχιστο αριθμό νηπίων για να λειτουργήσει νηπιαγωγείο, δεν ε΄νιαι υποχρεωτική η φοίτηση των προνηπίων και έτσι μειώνονται οι θέσεις των νηπιαγωγών. Οι υπεράριθμοι φέτος ανέρχονται σε 31. Όπως επισήμανε η Γλυκερία Πέτρου, νηπιαγωγός και μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ στο Βόλο μεγάλο πρόβλημα παραμένει η στέγαση των νηπιαγωγείων, ειδικά στο κέντρο της πόλης, καθώς λειτουργούν σε νοικιασμένα ακατάλληλα κτίρια που όχι μόνο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις σχολικής στέγης, αλλά αποτελούν επικίνδυνους χώρους για την υγεία των νηπίων.

Τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κάλεσαν τους πολίτες να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης που διαλύουν την Παιδεία και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αύριο Σάββατο. Ανέφεραν ότι αύριο στις 2:30μ.μ. θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το δημαρχείο του Βόλου και η μετάβαση είναι δωρεάν.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ