Σοφάδες: 5η Γιορτή Ρόκας – ert.gr

Ένα μικρό ύμνο στο καλαμπόκι, διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων, αύριο Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ, στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου Σοφάδων, σε ένα αγροτικό προϊόν που στο παρελθόν αποτελούσε το βασικό αγαθό της θεσσαλικής πεδιάδας.
Η καλλιέργεια του ήταν εύκολα και «πρόκοβε» στον κάμπο εξασφαλίζοντας έτσι τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων του. Στο καραγκούνικο νοικοκυριό ήταν απαραίτητο το σόδιασμα του, αφού το αλεύρι του αποτελούσε το βασικό συστατικό για τον πλαστό, τη χορταστική πίτα των φτωχών, αλλά και για τη μπομπότα που κατάφερε να σώσει τον λιμοκτονούντα πληθυσμό στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Παράλληλα το καλαμπόκι με τη μορφή της «παπαλούδας» (αυτό που σήμερα αποκαλούμε ποπ κορν) ήταν το γευστικό έδεσμα και το σνακ των παιδιών ιδιαίτερα. Ασφαλώς και η πλέον δημοφιλής εκδοχή του ήταν αυτή της ψητής ρόκας, που ήταν εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της, αλλά και νόστιμη και χορταστική ταυτόχρονα. Η ρόκα συνόδευε τις παρέες στις αυλές το καλοκαίρι, αλλά και κάθε στιγμή της καθημερινότητας που υπήρχε είτε η ανάγκη της διατροφής, είτε της απόλαυσης.
Αυτή την εκδοχή του καλαμποκιού προσφέρει ο Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων κάθε χρόνο στους φίλους και τους επισκέπτες του στη γιορτή ρόκας. Η 5η Γιορτή Ρόκας θα πραγματοποιηθεί με την ενίσχυση του Δήμου Σοφάδων, σε μια προσπάθεια του Συλλόγου να αναδειχθούν όλες οι πλατείες και οι υπαίθριοι χώροι της πόλης μέσα από κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.
Την 5η αυτή γιορτή συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα Ροζ πένες με τους: Αλεξοπούλου Αθανασία (τραγούδι), Αδάμο Γιάννη-κιθάρα, τζουρά, μπαγλαμαδάκι, τραγούδι),Κολοβό Χρήστο (κιθάρα, τραγούδι), Φώτη Γαρουφαλιά (κρουστά) και δημοτική ορχήστρα με τους: Βασίλη Μπαλογιάννη – κλαρίνο, Κώστα Παπαδημητρίου – λαούτο & τραγούδι, Θάνο Ρούμπο- βιολί και Βασίλη Σαραντινό – κρουστά & τραγούδι.

ΠΗΓΗ

Prev Ρομά Χωρίς Σύνορα: Άμεση προτεραιότητα η υγεία
Next Άγιο είχε οικογένεια που ταξίδευε από Αθήνα προς Καρδίτσα