Στάση και συγκέντρωση εργαζομένων ΟΤΑ στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας

Στην πανελλαδική στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΠΟΕ- ΟΤΑ, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία, για αύριο 11 Μαΐου από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι συμμετέχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Καρδίτσας, ο οποίος καλεί το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Καρδίτσας, επισημαίνει ότι:
Η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα Νηπιαγωγεία βάζει «ταφόπλακα» στη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες γονείς και σε απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί φιλοξενούν σήμερα παιδιά προνηπιακής ηλικίας (έως το 2006 και νηπιακής ηλικίας), τα οποία παρακολουθούν παιδαγωγικά προγράμματα υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.αρχείο λήψης (1)

Σήμερα, η υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για παιδιά τεσσάρων (4) ετών δεν υφίσταται σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου. Στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Προσχολική Αγωγή αντιμετωπίζεται συνολικά από 0-6 ετών και όχι με διακρίσεις και τεχνικές τομές στα 4-5 χρόνια που εξυπηρετούν άλλους στόχους. Την ίδια στιγμή, η τάση είναι η παιδαγωγική ενιαία εποπτεία-αντιμετώπιση των δομών (Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων) από το Υπουργείο Παιδείας, όπως και η ενιαία εκπαίδευση των παιδαγωγών Προσχολικής Αγωγής.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης οδηγεί στην διάλυση τον θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και αφήνει άνευ αντικειμένου χιλιάδες εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού σήμερα τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας αποτελούν το 40% της συνολικής δυναμικότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και το 80% της δυναμικότητας των Παιδικών Σταθμών, για λόγους που αφορούν τόσο στα παιδιά όσο και στην εξυπηρέτηση των γονιών τους.

imagesΣυγκεκριμένα, η απορρόφηση των περίπου 45.000 προνήπιων αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόλυση 1.300 Παιδαγωγών, οι οποίοι εργάζονται στα Προνηπιακά Τμήματα των Παιδικών Σταθμών από το 2005, με ανανεούμενες συμβάσεις έως το 2020 μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. (Εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή).

Η απόφαση αυτή οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό την ήδη υποχρηματοδοτημένη δομή των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών. Τη στιγμή που τα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα οδηγούν Αιρετούς να επιβάλλουν τροφεία, οι Παιδικοί Σταθμοί θα στερηθούν επιπλέον συνολικά περίπου 70.000.000 ευρώ ετησίως μέσω του Ε.Σ.Π.Α. Έχει υπολογίσει η κυβέρνηση πως η έλλειψη της χρηματοδότησης και η μη αντικατάστασή της από κρατική επιχορήγηση θα οδηγήσει το σύνολο των αιρετών στην επιβολή τροφείων και περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των γονιών;

Η κυβέρνηση αποφασίζει μονομερώς και χωρίς κανένα διάλογο να καταστρατηγήσει τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των Παιδαγωγών και των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι έχουν γνωστικό αντικείμενο για παιδιά ηλικίας από 0 έως 6 ετών, καθώς επίσης και των Βοηθών Παιδαγωγών, Μαγείρων, Τραπεζοκόμων που συμβάλλουν καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών.

Γνωρίζει ο Υπουργός Παιδείας πως η υποχρεωτική μεταφορά των Προνήπιων στα Νηπιαγωγεία θέτει εκτός εργασιακού και γνωστικού αντικειμένου Νηπιαγωγούς που εργάζονται στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς;

Η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών εμπιστεύονται ό,τι πολυτιμότερο για αυτούς, τα παιδιά τους, στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς όχι μόνο για το άρτιο παιδαγωγικό έργο που προσφέρουν, αλλά και για το λόγο ότι αποτελούν ένα σημαντικό «αποκούμπι» στον εργαζόμενο γονιό, στον άνεργο γονιό που αγωνιά καθημερινά. Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι γονείς όταν τα Νηπιαγωγεία κλείνουν στις 15 Ιουνίου;

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ:

• Για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας των Παιδικών Σταθμών και την διασφάλιση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων τους.

• Για την υπαγωγή της επιστημονικής εποπτείας των παιδαγωγικών προγραμμάτων των Παιδικών Σταθμών στο Υπουργείο Παιδείας.

• Για την ενιαία εκπαίδευση παιδαγωγών με την ενοποίηση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. και αυτών των Α.Ε.Ι.

• Για το δικαίωμα των γονέων παιδιών προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας να επιλέγουν τη δομή Προσχολικής Αγωγής που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (Παιδικοί Σταθμοί-Νηπιαγωγεία).

• Για το δικαίωμα όλων των παιδιών να είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας και ΟΧΙ «μαθητές» από τα τέσσερα (4) χρόνια τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Την άμεση τακτοποίηση του Παιδαγωγικού και Βοηθητικού προσωπικού των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών μέσω Ε.Σ.Π.Α. που εργάζονται στους Δήμους για πολλά χρόνια καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

• Την άρση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες στελέχωσης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

• Χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

• Την κατάργηση των τροφείων.

• Τον καθολικό Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών.

• Την αυστηρή τήρηση και μη τροποποίηση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών που μερίδα αιρετών επιχειρεί να προσαρμόσει στην κατεύθυνση μετατροπής τους σε παιδοφυλακτήρια.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ !!!… ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!

ΠΗΓΗ