Στα 82.500 ευρώ ο φετινός Έρανος της Αγάπης στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Περισσότερες από 600 εθελόντριες, που διακονούν στα Σπίτια Γαλήνης της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και τα συνεργεία που διεξήγαγαν τον Έρανο της Αγάπης 2016 κατέκλυσαν τη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, το Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, κατά την πανηγυρική ετήσια εκδήλωση απολογισμού του Εράνου Αγάπης, που διοργάνωσε ο φορέας Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός». Τις εθελόντριες συνόδευαν και οι υπεύθυνοι Κληρικοί των ενοριών.

apologismos_eranou_agapis_08

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανακοίνωσε το τελικό ποσόν του Εράνου, που έφθασε τα 82.596 ΕΥΡΩ και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συμμετοχή, τονίζοντας ότι «ο Έρανος αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση προσφοράς, προκειμένου η Μητρόπολή μας να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις ετήσιες ανάγκες της φιλανθρωπίας». Αναφέρθηκε στο άνοιγμα της εκδήλωσης και προς τις γυναίκες που διακονούν στα Σπίτια Γαλήνης και επεσήμανε ότι από την παιδική του ηλικία είχε συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα της έμπρακτης κοινωνικής δράσης σε κάθε ενορία. «Η όλη διαδικασία συνιστά έμπρακτη κίνηση αγάπης προς τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας». Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ιερατική του διακονία στον Πειραιά και στην δημιουργία του συσσιτίου, με την επωνυμία «ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ» στον Ναό της Αγίας Τριάδος, ιδέα που μετέφερε στον Βόλο και την είδε να υλοποιείται ήδη από το 1999, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου έκτοτε εκατοντάδες ανθρώπων καθημερινά βρίσκουν ένα πιάτο φαγητό. Στη συνέχεια, μίλησε για την επέκταση του θεσμού των Σπιτιών Γαλήνης σε πλειάδα ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου ένας πολύ μεγάλος αριθμός εθελοντριών βρίσκει διέξοδο στην διάθεση για προσφορά προς τον συνάνθρωπο. «Αυτό συνέβαλε»,τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «στο να βρεθούμε σε ετοιμότητα τούτον τον δύσκολο καιρό, έχοντας δημιουργήσει περίπου τριάντα σημεία προσφοράς φαγητού. Το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Εκκλησία μας να μπορεί ν’ ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας, γεγονός αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο, επικριτές και μη, ακόμα και τους δανειστές, που αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα η οικογένεια και η Εκκλησία κράτησαν τον λαό μας όρθιο». Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι το έργο αυτό γίνεται παράλληλα με το ποιμαντικό και λατρευτικό σε κάθε ενορία, τις πρωτοβουλίες για την σπουδή των εκκλ/κών τεχνών και την προαγωγή του πολιτισμού, μέσω της «Μαγνήτων Κιβωτού», «που δίδει εξαιρετικό παρών στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας».

apologismos_eranou_agapis_16

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην φετινή θεματική του Φορέα, που είναι «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός μαγειρικής των Σπιτιών Γαλήνης, που ακολούθησε και τόνισε ότι «τα νοστιμότερα φαγητά μαγειρεύονται στα Σπίτια Γαλήνης, γιατί χρησιμοποιούν το συστατικό της αγάπης».

apologismos_eranou_agapis_11

Διαγωνισμός μαγειρικής από τις εθελόντριες των Σπιτιών Γαλήνης

Στο τέλος της διαγωνιστικής διαδικασίας πρώτευσαν, κατά σειράν, τα Σπίτια Γαλήνης των Ιερών Ναών Αγίων Αναργύρων Βόλου, Τιμίου Προδρόμου Ανακασιάς και Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας. Το Θεσσαλικό ΙΕΚ «Γιάτσος» προσέφερε ως  βραβεία, Σεμινάριο υγιεινής μαγειρείου και τεχνικές μαγειρικής στη μνήμη του π. Λεωνίδα Αντωνάκη και του Αποστόλου Χριστοδούλου, αξέχαστων στελεχών της Τοπικής μας Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ