Στον αέρα η επιδημιολογική μελέτη για τους καρκίνους στη Μαγνησία

Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ποσό 32.000 € από την περιφέρεια Θεσσαλίας η επιδημιολογική μελέτη που αφορά στους θανάτους από καρκίνο στη Μαγνησία. Και αυτό γιατί παρά την συμφωνία των αρμοδίων φορέων και το γεγονός ότι ερευνητές ήδη ξεκίνησαν να επεξεργάζονται τα στοιχεία, δεν έχει ακόμη υπογραφεί το σύμφωνο συνεργασίας των φορέων.

«Εκεί που χαρήκαμε για τη συμφωνία όλων των φορέων, ώστε να ξεκινήσει η μελέτη, υπάρχουν πλέον εμπόδια στην υλοποίησή της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης.

Πληροφορίες του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρόλο που υπάρχει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στη χρηματοδότηση ύψους 32.000 Ευρώ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σταματήσει η επιδημιολογική μελέτη.

Στο εγχείρημα συμμετέχουν η έδρα της Στατιστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Νοσοκομείο Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορείς που πρέπει να υπογράψουν σύμφωνο, ώστε να μπορέσουν τα εκταμιευτούν τα χρήματα.

Ήδη το Νοσοκομείο Βόλου και η Ιατρική Σχολή του Π.Θ. απασχολούν ερευνητές που αναλύουν τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ αν δεν υπογραφεί άμεσα το σύμφωνο και δεν εκταμιευτούν τα χρήματα, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν, με αποτέλεσμα να σταματήσει η επιδημιολογική μελέτη.

Οι προσπάθειες μεταξύ των φορέων ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου 2017 και είχε αποφασιστεί τη χρηματοδότηση, με ποσό 32.000 Ευρώ να αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μέσω της μελέτης, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια, θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία για τον «χάρτη» καρκίνων στο Ν. Μαγνησίας, καθώς και εργαλείο για την αντιμετώπισή τους, με στόχο τη μείωση των θανάτων που παρατηρούνται αυξημένοι.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Prev Βόλος: Συνάντηση υποψηφίων επιμελητηριακών συμβούλων  του συνδυασμού «Μαγνησία 2025»
Next Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις εφημερίες