Στον εισαγγελέα τα στοιχεία για την επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου

Στον εισαγγελέα θα προσκομίσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στις εξόδους του Βιολογικού, που δείχνουν επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου από εκατομμύρια εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη. Τις μετρήσεις έκανε η Περιφερειακή Ενότητα μέσα στον Ιανουάριο, ενώ η κα Κολυνδρίνη αναμένει από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ πειστικές απαντήσεις για το πως είναι δυνατόν λύμα που περνά τρία στάδια επεξεργασίας να καταλήγει τόσο επιβαρυμένο στο Αγκίστρι.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιοποίησε σήμερα η εφημερίδα «Θεσσαλία» και όπως επισήμανε η κα Κολυνδρίνη μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο εισαγγελέας θα παρέμβει και αυταπάγγελτα εφόσον υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. «Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη προκαταρκτική από την Εισαγγελία για την παρεμπόδιση υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υγείας και Περιβάλλοντος να λάβουν δείγματα από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού πριν λίγους μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που παραδόθηκαν στις 14 Ιανουαρίου φαίνεται ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τις μετρήσεις της 30ης Αυγούστου, τότε που ο Βιολογικός διοχέτευε στον Παγασητικό ουσιαστικά ανεπεξέργαστο λύμα, όσο και αν το αρνείται η ΔΕΥΑΜΒ, κυρίως λόγω της βλάβης που είχε σημειωθεί στο φρεάτιο έξω από τις εγκαταστάσεις του αγωγού επεξεργασμένων λυμάτων. Οι τιμές στα ολικά κολοβακτηριοειδή και τα ecoli ανέρχονται σε εκατομμύρια ή και σε χιλιάδες ανά mlg, όταν το όριο, όπως ανέφερε η κα Κολυνδρίνη είναι 500 ανά 100mlg.

“Έρχεται το καλοκαίρι και θα παλεύουμε πάλι με το Λιμεναρχείο να εξετάσουμε ποιες ακτές είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει δώσει πειστικές απαντήσεις και να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τη σωστή λειτουργία του Βιολογικού. Μπορεί το νερό του κόλπου να ανανεώνεται αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια φορτία. Άλλωστε γι’ αυτό έγινε και ο τριτοβάθμιος βιολογικός, για την προστασία του. Σίγουρα θα παρουσιαστούν φαινόμενα υπερτροφίας και ανισορροπίας  του φυσικού περιβάλλοντος” επισήμανε η κ. Κολυνδρίνη.

Τόνισε παράλληλα ότι τα στοιχεία θα κοινοποιηθούν στις δικαστικές αρχές, αλλά το σημαντικότερο είναι να πληροφορηθούν οι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει και να συνετιστούν εκείνοι που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, για να προβούν στις δέουσες ενέργειες. «Σαφέστατα θα επιβληθούν και διοικητικά πρόστιμα, όμως αυτό δεν “πονάει”, όταν υπάρχει μια υπηρεσία που επιβαρύνεται και δεν πληρώνουν απ΄την τσέπη τους φυσικά πρόσωπα. Η ουσία είναι οι άνθρωποι αυτοί να πάψουν να δείχνουν ενόχους προς πάσα κατεύθυνση και να ασχοληθούν με βασικά προβλήματα της πόλης”, τόνισε η κα Κολυνδρίνη.

Σημειώνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με τις υπηρεσίες της διενεργεί διαχρονικά μετρήσεις τόσο στον Παγασητικό όσο και στο νερό στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: Χωρίς νερό, αλλά με βοθρολύματα

Σε ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επισημαίνει ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού καθαρισμού καθώς ο Παγασητικός δεν προσφέρεται για πειραματισμούς ούτε είναι η «χαβούζα του βιολογικού».

«Μόλις έσβησαν τα λαμπάκια των γιορτών, φάνηκε ότι «ο Βασιλιάς είναι γυμνός»! Ενώ η ΔΕΥΑΜΒ παρέχει στους καταναλωτές της ένα από τα ακριβότερα και χειρότερα πόσιμα νερά στην Ελλάδα, παρέχει και κακές υπηρεσίες, εξαιτίας πολιτικών του παρελθόντος, αλλά κυρίως των επιλογών της παρούσης Δημοτικής Αρχής. Πρόσφατα είναι τα προβλήματα που βίωσαν οι πολίτες του Δήμου Βόλου εξαιτίας του χιονιά, ξαναγυρίζοντας σε πολύ παλιές εποχές από την έλλειψη νερού από το δίκτυο ύδρευσης. Δίκτυο το οποίο ακόμα και σήμερα παρέχει νερό με προβλήματα, πέρα από τα συνήθη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μόλις αποκαλύφθηκε, από επίσημα στοιχεία, ότι ο βιολογικός καθαρισμός «κερνάει» τον Παγασητικό με τεράστιες ποσότητες ανεπεξέργαστων λυμάτων, γεγονός που πρέπει να κινητοποιήσει και τις δικαστικές αρχές. Επιλογή της νυν ηγεσίας της ΔΕΥΑΜΒ ήταν να απομακρύνει τα έμπειρα στελέχη από το βιολογικό καθαρισμό ασκώντας ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό, στο όνομα της «αξιοποίησης» ημετέρων ή υποτακτικών. Ο Παγασητικός όμως δεν προσφέρεται για πειραματισμούς ούτε είναι η χαβούζα του βιολογικού καθαρισμού. Είναι πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα και πρέπει να μην επιβαρύνεται με βοθρολύματα από καμία πηγή. Άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος, ως τριτοβάθμιος, έπρεπε κανονικά να βγάζει σχεδόν καθαρό νεράκι».

ΠΗΓΗ