Στρατηγικός σχεδιασμός για μείωση δυστυχημάτων σε δασικές πυρκαγιές

Πολυσύνθετοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση ενός δυστυχήματος σε μία δασική πυρκαγιά και ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο σωστός σχεδιασμός και η ανάλυση όλων των δεδομένων προηγούμενων περιπτώσεων. Αυτό τονίστηκε στη σημερινή ημερίδα με θέμα «Κίνδυνοι- ασφάλεια κατά την καταστολή δασικών πυρκαγιών» που διοργάνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στην αίθουσα «FORUM».
Τα θέματα ανέλυσε ο Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου, Περιβαλλοντολόγος M. Sc. Πρόληψης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

IMG_7006
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο κ. Αθανασίου, γίνεται μια προσπάθεια να συζητηθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει κανείς όταν βρίσκεται κοντά σε μία δασική πυρκαγιά, προσπαθώντας να την οριοθετήσει και να τη σβήσει καθώς και  τι μπορεί να κάνει κανείς για να είναι ασφαλής. «Θα αναφέρουμε κάποια δυστυχήματα του παρελθόντος από τα οποία μπορούμε να εξάγουμε πολλά συμπεράσματα, που μπορούν για το μέλλον να είναι χρήσιμα για την ασφάλεια των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό το δύσκολο δασικό αντικείμενο», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, τα δυστυχήματα είναι αρκετά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν, ενώ όπως επεσήμανε, σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο όπως η δασική πυρκαγιά πάντα όσες και γνώσεις και εμπειρία να έχεις κάτι μπορεί να σε εκπλήξει, κάτι μπορεί να μη δεις.

« Υπάρχουν πολλοί παράγοντες εναντίον σου συχνά και αυτοί ενεργοποιούνται όταν ταυτόχρονα σημειωθεί και κάποιο ανθρώπινο λάθος», είπε.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να γίνει σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες, να εκπαιδευτούν όλοι κάνοντας επανάληψη, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία έτσι ώστε παντρεύοντας την τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, μαζί με την εμπειρία να βελτιωθούν στο μέγιστο βαθμό οι συνθήκες ασφάλειας των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό το δύσκολο αντικείμενο.

IMG_7005

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Π.Υ. Βόλου, Πύραρχος, Χαράλαμπος Πόζογλου, τόνισε ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολυσύνθετο θέμα. «Προσπαθούμε από τότε που τα δάση πέρασαν στη δικαιοδοσία της Πυροσβεστικής να γινόμαστε καλύτεροι», είπε και επεσήμανε ότι ειδικά στο Βόλο τα πράγματα είναι δύσκολα λόγω του ανάγλυφυ του εδάφους και των ορεινών όγκων, οπότε ο πολύ καλός σχεδιασμός είναι απαραίτητος. Όπως ανέφερε ο κος Πόζογλου, πρωτίστως πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια του πυροσβέστη και του υπόλοιπου προσωπικού και μετά της περιουσίας του πολίτη, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σύμφωνα με τον κ. Πόζογλου, στην περιοχή της Μαγνησίας δεν έχουν σημειωθεί σημαντικά ατυχήματα, πέραν κάποιων τραυματισμών, όμως σε άλλους νομούς υπήρξαν και γι’ αυτό γίνεται μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης.

Την ημερίδα παρακολούθησαν αρκετοί αξιωματικοί και στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βόλου, Β’ Βιομηχανικής Περιοχής και του Αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, αλλά και εκπρόσωποι του Στρατού και εθελοντικών ομάδων που συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

ΠΗΓΗ

Prev Ιωνικοί Αγώνες Κολύμβησης στο Βόλο
Next Τα ταφικά έθιμα Αρχαίας Ελλάδας και Αιγύπτου σε εκδήλωση του 5ου γυμνασίου Βόλου